Sfarsitul secolului (anii 2070 – 2099) va semana izbitor, din punctul de vedere al climei, cu anul 2007, se precizeaza in al patrulea raport al IPCC, dar publicitatii ieri, de catre ANM.
IPCC este un organism stiintific interguvernamental, fondat in 1988 de Organizatia Meteorologica Mondiala. „Chiar daca 2007 seamana cu scenariile sfarsitului de secol, asta nu inseamna ca toti anii vor fi la fel de secetosi. In intervalul acesta vom avea si ierni autentice, urmate de ierni calde. Noi numim asta, variabilitatea climei. Sfarsitul secolului va repeta, astfel, si precipitatiile lui 2007, nu numai seceta”, a spus Constanta Boroneant, presedinta Societatii Meteorologice Romane.
IPCC baga mana in foc ca omul a declansat incalzirea globala
Raportul IPCC demonteaza teoriile cum ca incalzirea globala este un fenomen pur natural, iar activitatile umane nu au avut aici nici o influenta. „Raportul demonstreaza stiintific ca activitatile umane au fost cauza principala a schimbarilor climatice. Sigur, un procent se datoreaza si naturii, dar asta este valabil intr-o proportie foarte mica. Teoria sustinuta in studiu este foarte bine documentata, bazandu-se pe date culese de la sol, dar si cu ajutorul unor sateliti mult mai buni decat inainte, mult mai performanti”, a adaugat Constanta Boroneant.
Ce ne aduce viitorul
La inaltimi va ploua mai mult, iar regiunile subtropicale se vor „usca”. Astfel, se asteapta fenomenul de migratie a populatiei catre zonele mai inalte. Va continua tendinta de crestere a temperaturilor extreme, precum si a frecventei valurilor de caldura. Durata si intensitatea secetelor este in crestere, pe suprafete extinse, incepand din deceniul al optulea al secolului trecut, mai ales in zonele tropicale si subtropicale. Viitorul ne va aduce si „efectul insulei de caldura”, ca o consecinta fireasca a schimbarilor viitoare. Asta inseamna ca in orase temperaturile vor fi mai mari decat in afara lor, cu valori considerabile. Cercetatorii spun ca intre centrul si periferia unui oras pot sa existe diferente de temperaturi si de 4 grade. De asemenea, sunt asteptate si cresteri ale frecventei ciclonilor tropicali intensi.
Climatul tropical castiga teren
Climatul tropical, umed si cald, a inaintat cu 2,5 grade in latitudine, in medie. Asta inseamna peste 277 de kilometri, informeaza AFP. Consecinta: zone din ce in ce mai vaste sunt expuse ciclonilor, impingand ariditatea subtropicala spre regiuni foarte populate (exemple: Mediterana si sud-vestul SUA). In perioada 1979-2005, „tropicele au castigat terenul pe care modelele statistice l-au prevazut pentru un secol”, se arata intr-un studiu publicat in Nature Geoscience de patru climatologi care lucreaza in laboratoarele in SUA. Extinderea climatului tropical „ar putea aduce cu sine o largire a zonelor afectate de cicloni, modificarea regiunilor de formare a acestora si a parcursului lor”, se mai arata in studiu.
Sursa: Gandul