Sic transit Terra

 Intr-o  lume a gunoaielor, noi nu suntem nimic mai mult decat gunoaie.

Schimbarea trebuie sa vina din sufletul nostru , din constiinta noastra.Construirea unei proiectii mentale a ceea ce vrem sa realizam este elementara pentru ca scopul sa fie atins.In primul rand , trebuie ca noi insine sa credem in ceea ce dorim sa realizam pentru ca , in acest fel , sa putem determina si pe altii sa intreprinda actiuni similare.
Asa cum plantarea unui puiet necesita grija si atentie inca de la inceput , intocmai si educatia celor mici trebuie facuta in spiritul respectului fata de natura si fata de mediul inconjurator.Astfel , acel copil va creste cu o mentalitate sanatoasa si va fii un bun exemplu pentru semenii sai. In fond , promovarea unor exemple ecologico- dezirabile ( de urmat ) si nu numai , este benefica societatii si contribuie in mod semnificativ la sporirea numarului acelora care doresc sa-si aduca contributia pentru o lume mai curata , o viata mai sanatoasa , un cer senin.
Se pare totusi ca aceasta ” promiscuitate ecologica ” in care traim , pe majoritatea dintre noi nu ne deranjeaza deloc , ba chiar ajungem sa ne complacem intr-o astfel de situatie , radicand indiferenti din umeri.Tocmai aceasta indiferenta ne degradeaza ca oameni , ne devalorizeaza si da o masura negativa caracterului nostru. Daca noi insine nu dorim schimbarea , altcineva cu siguranta nu o va face pentru noi. Se impune categoric cultivarea bunului simt , a moralei , a ordinii si disciplinei , a sentimentului de responsabilitate prin exemple teoretico-practice. Sunt cateva lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi , trebuie dor sa vrem , sa ne dorim acest lucru.

– scoate din priza ceea ce nu folosesti – aparatele lasate in stand-by continua sa consume energie. Nu fii comod !
– nu fa risipa de energie – foloseste doar atat cat iti trebuie. fii cumpatat ! fii echilibrat ! Stinge lumina in incaperi in care nu se afla nimeni sau unde pur si simplu nu este nevoie de iluminat. Incearca asa numitul „task – lighting” pentru iluminarea stricta acolo unde este nevoie ( o veioza pe masa de lucru , pe noptiera pentru citit ) si nu iluminarea intregii camere.Schimba becurile obisnuite cu cele economice.Vei obtine un consum redus de energie.
– foloseste produse biodegradabile
– recicleaza tot ce se poate recicla – metal , plastic , sticla , hartie , e.t.c.
– izoleaza-ti casa – facand acest lucru , nu numai ca iti va fi mai confortabil sa stai in ea , dar vei reduce consumul de gaze naturale pe timpul iernii.
– evita folosirea pungilor din plastic – ele nu sunt biodegradabile , ba mai mult se descompun in particule toxice mai mici care contamineaza solul si apa.Fiecare dintre noi ar trebui sa mergem cu propriile sacose ( din material textil ) pentru a evita in acest fel achizitionarea pungilor de plastic , si indirect fabricarea acestora in numar enorm de mare.Practic nu va mai fi nevoie de ele.

Introducerea unei discipline in scoli despre mediu si despre protejarea acestuia ar avea un impact pozitiv asupra noilor generatii , dezvoltandu-le o mentalitate sanatoasa in acest sens.Elaborarea si inasprirea legilor de profil precum si sanctionarea drastica a tuturor celor care nu le respecta sunt doar cateva masuri care pot fi luate pentru asigurarea din acest punct de vedere a protejarii mediului.La fel , promovarea prin orice mijloace a proiectelor de mediu si a oricaror alte actiuni ce au in centrul lor mediul inconjurator trebuie sa constituie o prioritate in lupta continua pentru salvarea planetei albastre.
Dincolo de aceste cuvinte , ramane ca noi , pamantenii , sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a salva PLANETA NOASTRA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *