Baciu” Andrei din Cicarlau are 74 de ani si un magar lipsa. „Geambasii” statului, pe-o mana c-un italian naufragiat la vecinii din Satu Mare, i-au luat magaru” din curte, pentru ca acesta ar fi bolnav de… „SIDA cailor” (anemia infectioasa ecvina).
„Ne-o inselat, is mincinosi! Mi-o luat magaru” si o zis ca-mi platesc cinci milioane (n.red., de lei) pa iel, da” nu mi-o dat nimica. De mi-l lasau ase beteag cum era, batar balegar sa car cu el”, a suspinat batranul Andrei Sabau. Omul a venit in Baia Mare in aceasta saptamana pentru a participa la protestul organizat la Palatul Administrativ de catre proprietarii cailor depistati cu anemie infectioasa si predati in urma cu mai bine de doi ani, dar care nu au fost platiti niciodata.
Inutilul protest
Incepand din 2006, pagubitii au batut pe la zeci de usi in speranta ca-si vor recupera banii. Pe la Ministerul Agriculturii, Directia Agricola, Directia Sanitar-Veterinara, Institutia Prefectului sau pe la primarii, insa, in afara de promisiuni, n-au primit nimic.
In aceasta saptamana, printre proprietarii de cai veniti sa ceara sprijin autoritatilor s-a aflat si baciu” Andrei, un batran in carje care cerea despagubiri pentru magarul preluat odata cu caii depistati cu anemie infectioasa. „Amu nici in Rejistru” Agricol nu mai figureaza magaru”. Nici nu mi-o dat nimic pa el, nici nu pot dovedi ca l-am avut!”, a spus batranul Sabau. In lipsa sefilor de institutii agricole, acuzati de pagubiti ca poarta vina situatiei („Vinovatii nu ies sa dea sama”), in fata protestatarilor s-a prezentat subprefectul Pamfil Bercean. „Sunt noul prefect al judetului Maramures”, s-a recomandat Bercean pagubitilor, tulburat. Oamenii au cerut sa vina la discutii si directorul Directiei Agricole, Virgil Tintas, insa subprefectul a motivat ca acesta lipseste din institutie. „Sa tat hodine de doi ani. Nu da ochii cu noi, ca se stie cu musca pa caciula. Amu, dupa ce ne-o cocosit, sta ascuns”, au strigat pagubitii. In lipsa directorului Directiei Agricole, oamenii au cerut sa fie adusi veterinarii care s-au ocupat de examinarea cailor. „Sa punem hamu” pa doctori si sa trajem lemne cu domnii, ca ei ne-o lasat fara cai”, a propus Koncsar Iosif, un pagubit din satul Coltau. Acesta a mai cerut lamuriri si privind caii aflati in proprietatea rromilor. „Calu” meu o fost bun si l-o luat, iar al tiganului din vecini o ramas legat de gard, ca era martoaga. Cu ce-i mai presus tiganu” decat unguru”?”, s-a intrebat retoric Koncsar.
Sfatul lui Pamfil: „Sa fim optimisti!”
464 de maramureseni au fost pagubiti dupa preluarea cabalinelor depistate cu anemie infectioasa, boala denumita si SIDA cailor. Animalele au fost evaluate la 18-25 de milioane lei vechi, dar despagubirile nu s-au acordat inca. Preluarea cailor s-a facut de catre comisii locale formate din medici veterinari, reprezentanti ai primariilor etc., iar cei care s-au opus procesului au fost amenintati. Cabalinele au fost preluate de firme din sudul tarii si, ulterior, s-a dovedit ca – prin actele intocmite – gospodarii si-au vandut caii pentru abatorizare. In astfel de conditii, plata despagubirilor a fost stopata. Unii s-au adresat instantei, dar decizia magistratilor nu a multumit si s-a facut recurs. Un nou termen a fost stabilit pentru data de 4 septembrie. Situatii similare s-au inregistrat si in judetele invecinate, insa majoritatea au reusit sa-si recupereze paguba. Dupa ultima actiune de protest, pagubitii din Maramures au fost sfatuiti sa astepte o noua sesiune parlamentara pentru ca proiectul initiat de Ministerul Agriculturii sa treaca de Camera Deputatilor, for decizional in acest act normativ. Votul deputatilor va fi hotarator in problema legata de plata despagubirilor. „Sa fim optimisti si sa nu uitam ca e an electoral”, a sfatuit subprefectul Pamfil Bercean.
Sursa: Estrada Maramureseana