Societatea civila cere Ministrului Mediului si Padurilor suspendarea procesului de evaluare a proiectului minier Rosia Montana

Societatea civila cere Ministrului Mediului si Padurilor suspendarea procesului de evaluare a proiectul minier Rosia Montana

46 de organizatii ale societatii civile solicita Ministrului Mediului si Padurilor sa suspende imediat procesul de evaluare a Studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier Rosia Montana!

Aceasta solicitare se intemeiaza pe faptul ca Tribunalul Alba a admis, in data de 24 mai 2011, cererea prin care Fundatia Culturala Rosia Montana (FCRM) solicita anularea hotararii nr. 1/2009 a Consiliului local al comunei Rosia Montana, judetul Alba din ianuarie 2009, prin care se confirma cu efecte retroactive, hotararile nr. 45 si 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Rosia Montana, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General si a Planului Urbanistic zonal pentru comuna Rosia Montana.

In consecinta, in baza dispozitiilor art. 10 – 12 din Ordinul nr. 860/2002 pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, in lipsa unor planuri de urbanism valabile Ministrul mediului si Padurilor este obligat sa suspende de indata procesul de evaluare a documentatiei privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat in Rosia Montana de catre SC RMGC SA.

De asemenea, cele 46 de organizatii cer Ministrului Mediului sa constate ca galeriile romane din Masivul Carnic au fost clasate in octombrie 2010 ca monumente istorice de clasa A, alaturi de celelalte vestigii arheologice din Rosia Montana.

Consideram ca intr-un stat de drept, unde interesul public si respectarea legii primeaza in fata oricaror interese private, trebuie aplicat principiul precautiei in luarea deciziilor (acest principiu este reglementat de art 191 din Tratatul UE versiune actualizata in 2010, care trebuie raportat si la rezolutia Parlamentului European conform careia folosirea cianurilor in minerit ar trebui sa fie interzisa in UE), principiu care va duce la respingerea unui astfel de proiect din cauza prejudiciilor mult prea mari pe care le-ar putea aduce mediului, incluzand in aceasta notiune, conform OUG 195/2005 si valorile culturale, respectiv, monumentele istorice.
In consecinta, un astfel de proiect trebuie respins fara nici o indoiala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *