Solutiile alternative de incalzire o utopie pentru romani

1
498

In plina criza a gazului – solutiile alternative de incazire devin brusc interesante. Centrala cu lemne, panourile solare sau energia inmagazinata in pamant.
solutii alternative de incalzire
Pentru Romania, sistemele alternative la gaze sunt inca un vis frumos. Austriecii, germanii si grecii le folosesc pentru ca sunt mai ieftine si rup dependenta de pretioasele gaze naturale. De cativa ani, sunt primele in topul tarilor verzi pentru ca aproximativ 70% din populatie are instalate panouri solare sau alte sisteme care permit incalzirea casei cu resurse proprii.

Si in Suedia, de mai bine de un sfert de secol se construiesc case dotate cu sisteme de incalzire care capteaza caldura din sol. Si bulgarii ne-au luat-o inainte. Pe blocurile din Ruse sunt zeci de hornuri, care iarna scot incontinuu fum negru. In Romania numai 100.000 de romani au astfel de sisteme alternative la gaz.

Cei mai multi romani care au in casa instalat un sistem alternativ la gaze au facut-o de nevoie. Locuiesc in locuri unde gazele nu au ajuns niciodata.

In afara de cazanul cu lemne, mai exista microcentrala electrica – un echipament care functioneaza numai pe curent electric. Sistemul costa in jur de 400 de euro. In plus, mai exista sistemul de incalzire pe baza de combustibil lichid.

In Romania, de abia anul acesta va incepe primul program de subventionare din partea statului. Astfel, cine vrea sa adopte un astfel de sistem, va primi din partea statului 90% din valoarea sistemului, insa nu mai mult de 7.000 de euro. Administratia fondului pentru mediu va anunta pe 15 ianuarie firmele la care se pot inscrie cei care vor sa isi puna aceste sisteme.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.