Spitalul Judetean de Urgenta Slatina este nevoit sa caute rapid o firma care sa incinereze deseurile medicale. De ceva timp, spitalul a obtinut de la Agentia pentru Protectia Mediului avizul de mediu pentru incetarea activitatii crematoriului, iar licitatia pentru incinerarea deseurilor medicale periculoase a fost anulata.
spitalul din slatina
OLT. Desi, oficial, Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Slatina si-a inchis activitatea de la crematoriu pentru ca a solicitat si a primit de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Olt aviz in acest sens, deseurile medicale sunt incinerate tot in crematoriul propriu al spitalului. Conducerea spitalului este optimista si sustine ca aceasta situatie nu va mai dura mult pentru ca se cauta solutii.

“Se va intruni comitetul director. Vom incerca sa gasim o solutie pentru aceasta problema”, a declarat Damian Caleala, directorul administrativ al spitalului.

Licitatie cu peripetii

SJU trebuia sa inchida activitatea incineratorului pana la sfarsitul lunii in curs. In octombrie, a fost organizata o licitatie pentru preluarea si incinerarea deseurilor medicale periculoase de catre o firma. La acel moment, doua firme au contestat caietul de sarcini. Licitatia a fost suspendata, pana la primirea raspunsului de la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) Bucuresti, dupa care a fost reluata. Nici de aceasta data nu a avut finalitate, pentru ca directorul medical a intocmit un raport in care specifica faptul ca pretul oferit de singura firma participanta la licitatie, Eurogrup Construct din Slatina, era cu mult mai mare decat cel practicat la nivel national. In final, comisia de licitatie a decis anularea licitatiei si si-a facut cunoscuta decizia firmei participante. Aceasta poate sa conteste decizia comisiei de licitatie.

Costuri cu peste 20% mai mari

Costurile pentru incinerarea unui kilogram de deseuri medicale periculoase, pe care le-a propus singura firma participanta la licitatia de la SJU, erau deosebit de mari, depasind cu 21 de procente limita maxima. “Oferta firmei era de opt lei pentru incinerarea unui kilogram de deseu, ori acest pret nu se incadra in tarifele practicate in Romania, care variaza intre 2,6 si 6,6 lei. Legea spune clar ca atunci cand preturile sunt nejustificat de mari, oferta este neconforma”, a declarat, la vremea respectiva, directoarea economica a spitalului, Valentina Nicolae.

Negocierea cu firmele – una dintre solutii

Directorul administrativ al SJU nu exclude varianta unei posibile negocieri cu firmele, in vederea preluarii activitatii de incinerare a deseurilor medicale. “O varianta ar fi negocierea fara publicare in sistem de achizitii publice pe baza de invitatie. Firmele vor fi invitate la negociere. De data aceasta, comitetul director va fixa un pret maxim si se va porni negocierea. Totul depinde de ceea ce stabilesc juristii si comitetul director. Alta varianta ar mai fi derogarea de la Ministerul Mediului, pana la finalizarea licitatiei”, a spus directorul administrativ.

Cinci unitati medicale din judet, SJU Slatina, Spitalul Municipal Caracal, Centrul de Sanatate Publica Draganesti – Olt, Spitalul Orasenesc Bals si Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu – Greci, au obtinut aviz pentru incetarea activitatii crematoriilor. Alte doua, Autoritatea de Sanatate Publica si Spitalul Orasenesc Corabia, sunt in procedura de reglementare pentru obtinerea avizului de la APM Olt.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here