Tabara ecologica „Junior Young Ranger” in Delta Dunarii

Tabara ecologica „Junior Young Ranger” in Delta Dunarii

Mai multi elevi din judetele Tulcea si Covasna vor participa, in luna august a acestui an, la tabara ecologica „Junior Young Ranger”, ce va fi organizata in Delta Dunarii. Locatiile alese de organizatori sunt Maliuc si Vadu, iar anul viitor copiii vor participa la o tabara similara, dar in judetul Covasna. Proiectul apartine Fundatiei Pro Natura Covasna, in parteneriat cu mai multe institutii de mediu si scoli, din cele doua judete.

Elevii participanti vor fi selectionati in urma unui concurs organizat in trei etape, iar in final ei se pot inscrie in programul „Young Reporters for the Enviroment”, destinat formarii jurnalistilor de mediu, si vor putea participa la o expozitie de fotografie numita „Arii naturale protejate. Unitate prin diversitate”.

„Ne dorim ca oamenii sa inteleaga cat de important este sa protejeze mediul in care traiesc si noi incercam sa ne adaptam unor linii europene de dezvoltare durabila. Proiectul nostru consta in organizarea a doua tabere ecologice in Covasna si Tulcea la care vor participa 20 de copii din cele doua judete. Elevii vor fi alesi in urma unei selectii serioase, vom organiza un concurs in mai multe etape, iar in prima ei vor trebui sa identifice o problema de mediu si minunat ar fi sa gaseasca si o solutie. In a doua etapa, copiii vor trebui sa raspunda unor intrebari dintr-un test grila, iar a treia proba consta intr-un test de abilitati practice, adica ei vor trebui sa recunoasca anumite plante. In acest mod vom crea o echipa de voluntari cu care vom merge in tabere de tip Junior Ranger si, suplimentar, ei se pot inscrie intr-o retea on line care se numeste Young Reporters for for the Environment, nu neaparat pe ideea ca vor deveni mari jurnalisti, ci ca se vor responsabiliza si vor putea identifica problemele de mediu. De asemenea, la terminarea taberei, vom selecta din pozele facute chiar de catre participanti si pozele vor fi incluse intr-un album si albumul foto dorim sa-l popularizam in presa. De asemenea, cele mai bune articole de presa scrise de catre elevi”, a spus Catalin Nicolae Lazar, director executiv Pro Natura.

Proiectul va continua cu functionarea grupurilor Young Ranger si Young Reporters for the Environment, iar experientele copiilor ar putea influenta comunitatea in directia luarii unor decizii favorabile protectiei mediului.

„Ne dorim ca la sfarsitul taberei sa definitivam posibilitatea unui parteneriat intre scolile implicate, urmand ca sa organizam o replica a acestei tabere, de data aceasta in judetul Covasna, pentru a intregi jumatatea realizata. Proiectul este viabil, implica tineri interesati de ceea ce fac, intr-o maniera noua, utilizand internet-ul ca modalitate de expresie, specific varstei. Pe de alta parte, implicand aceasta coordonata de educatie ecologica non-formala, credem ca trezim interesul si altor tineri dornici de a fi activi in acest domeniu”, a mai spus Catalin Nicolae Lazar .

Tabara ecologica este organizata in cadrul proiectului Pro Natura „Delta Dunarii ne priveste pe toti. Ne implicam impreuna!”, proiect este finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Ceilalti parteneri implicati sunt: Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Inspectoratul Scolar Judetean Covasna si Tulcea, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, Muzeul National Secuiesc, Palatul Copiilor Tulcea si Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente