Top 5 alimente care „supara” stomacul

Persoanele bolnave de gastrita sau ulcer trebuie sa evite anumite alimente care stimuleaza aciditatea gastrica. De asemenea, si stresul le face raualimente ce fac rau

Carnea grasa, dulciurile, condimentele si alcoolul se numara printre alimentele care „supara” stomacul, atunci cand suferiti de gastrita sau ulcer. Medicii spun ca persoanele care sunt diagnosticate cu aceste afectiuni trebuie sa aiba grija ce mananca, deoarece starea lor se poate inrautatii. Prof. dr. Carol Stanciu, de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie, din Iasi, spune ca persoanele bolnave de gastrita sau ulcer trebuie sa evite mesele copioase.

„Un astfel de pacient trebuie sa manance putin si des, astfel incat mancarea devine un -tampon-, care ii protejeaza stomacul”, spune prof. dr. Stanciu. Medicii nutritionisti atrag atentia ca, pe langa dieta, pacientii trebuie sa evite stresul, deoarece acesta stimuleaza secretia gastrica din stomac. Printre alimentele care trebuie evitate atunci cand suferiti de ulcer sau gastrita se afla carnea grasa, dulciurile, alcoolul, lamaia si condimentele. Carnea grasa precum pielea de pui, mezelurile, preparatele din carne tocata au un continut bogat de grasimi, iar acestea se digera destul de greu, iar stomacul nu poate lucra la parametri normali, spun medicii. Dulciurile sunt interzise deoarece majoritatea contin smantana, unt sau margarina, ingrediente care stimuleaza acidul gastric. In plus, medicii recomanda evitarea acadelelor si a zaharului ars.Si alcoolul sau bauturile acidulate trebuie evitate chiar si in cantitati mici de persoanele bolnave de gastrita. Nutritionistii spun ca atunci cand bem alcool, sucul gastric este stimulat si de aceea stomacul cere mancare, deoarece produce durere. Pacientul cu gastrita are leziuni pe peretii stomacului, iar alcoolul inrautateste situatia, avertizeaza specialistii.

Lamaia irita mucoasa gastrica, iar condimentele sunt contraindicate persoanelor care au o aciditate crescuta, deoarece acestea stimuleaza secretia gastrica. Astfel, persoanele bolnave de gastrita trebuie sa evite ceapa, usturoiul, ardeiul iute, boiaua si piperul. Toamna este anotimpul in care numarul persoanelor care sufera de gastrita creste. Medicul gastroenterolog Mihai Ciocarlan, de la Spitalul Fundeni, din Capitala, spune ca gastrita sau ulcerul apare din cauza infectiei cu o bacterie, sau din cauza anumitor medicamente precum cele antiinflamatoare. „Acestea ataca stomacul, iar gastrita se vede numai in urma unei analize endoscopice sau la biopsie”, spune dr. Ciocarlan.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *