Tutunul dauneaza grav sanatatii si … mediului inconjurator

Daca tigareta dauneaza sanatatii, chistoacele aruncate oriunde polueaza trotuarele si apele pluviale. Primaria Parisului lanseaza o campanie de sensibilizare cu ocazia Zilei Mondiale fara tutun.

Tutunul ucide anual 4,9 milioane de persoane in lume. O cifra care va ajunge la mai mult de 10 milioane pana in 2020, in opinia Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Lansata in 1978 de OMS, Ziua Mondiala fara tutun, celebrata pe 31 mai,cigarettes.jpg vizeaza sensibilizarea oamenilor cu privire la efectele tigarilor asupra sanatatii fumatorilor si apropiatilor lor.

In Franta, tutunul este responsabil de 66.000 de decese anuale, de majoritatea cancerelor de laringe si plamani, dar si de maladiile cardio-vasculare. Se estimeaza ca 5000 de persoane sunt victime ale tabagismului pe an. Pe durata desfasurarii Zilei Mondiale din 2007, OMS chema guvernele sa puna in aplicare spatii 100% fara fum de tigara si sa favorizeze o mai buna calitate a aerului in spatiile publice. ” Fie ca e vorba despre mirosuri sau despre sanatate, nici ventilarea, nici filtrarea aerului, singure sau asociate, nu ajung sa reduca expunerea la fum de tigara, in interiorul localurilor la niveluri considerate acceptabile”, ar fi subliniat OMS.

Pentru editia 2009, OMS doreste sa informeze fumatorii prin intermediul imaginilor puternice, prezente pe o suprafata mai mare de jumatate din pachetul de tigari. Intr-adevar, dupa ultimul Eurobarometru asupra tutunului publicat de Comisia Europeana, un sfert dintre cetatenii europeni estimeaza ca aceste puneri in garda sunt eficace pentru a-i informa asupra riscurilor tutunului. Dintre fumatori, 20% declara ca sunt incitati sa fumeze mai putin sau sa se lase de fumat. Dar daca tigara dauneaza grav santatii, ea are si un impact asupra mediului inconjurator.

Chistocul, mare poluator

Franta a interzis in 1 ianuarie 2008 fumatul la locul de munca si in locurile denumite “de atmosfera”( cafenele, restaurante, baruri, discoteci), impingand consumatorii sa fumeze afara. Consecinta? Interzicerea fumatului in locurile publice i-a facut pe numerosi fumatori sa-si lase chistoacele oriunde, din lipsa utilizarii unei scrumiere de buzunar special concepute pentru asa ceva, subliniaza Primaria Parisului cu ocazia Zilei Mondiale fara tutun.

In fata a ceea ce a devenit un adevarat flagel, in cartierele cele mai animate ale capitalei municipalitatea a decis sa plece la vanatoare de chistoace pe strada, mizand pe informarea si sensiblizarea fumatorilor pentru a face din ei parteneri ai mediului. Primaria pune accentul pe poluarea legata de aruncarea chistoacelor pe strada. Aruncate in rigole sau canalizari, chistoacele vor face sa se disemineze metale grele in apele pluviale si sol poluand pana la 8 litri de apa, care vor trebui tratati, subliniaza in continuare Primaria Parisului. Aruncate la radacina copacilor, ele vor face fragila cresterea lor. Operatiuni de sensibilizare a fumatorilor vor fi astfel organizate in fiecare saptamana in toate sectorale Primariei generale a Parisului.

Intr-un comunicat, Francois Dagnaud, viceprimar al Primariei Parisului, insarcinat cu curatenia si tratarea deseurilor, invita pe fiecare si in special comerciantii, institutiile publice si asociatiile de proprietari de cartier sa se angajeze si sa informeze si sa previna acest tip de poluare. Primaria Parisului, a anuntat totodata pe 28 mai, ca a comandat un nou model de cos de gunoi stardal prevazut cu un fel de stingator de tigara care va fi instalat din 2010 si arata printre altele ca a distribuit de la 1 ianuarie 2008 scrumiere de buzunar si ca a invitat comerciantii sa monteze scrumiere mobile exonerate de drepturile de taxa pe gunoi.

Catre o interdictie a incalzirii teraselor?

In afara poluarii cu mucurile de tigara adunate de pe trotuare, sa amintim ca interdictia de a fuma in locurile publice a condus de asemenea terasele cafenelelelor si restaurantelor sa ramana deschise pe toata periada anului, cu ajutorul incalzitoarelor care mananca foarte multa enegie electrica sau gaz, conducand astfel catre o reala risipa de energie in opinia deputatilor Verzi, Yves Cochet, Martine Billarde si Noel Mamere, care au depus pe 29 octombrie 2008 o propunere de lege vizand interzicerea incalzirii acestor terase. Pentru o terasa mica de 12 metri patrati, e nevoie de doua radiatoare, a declarat pentru AFP Y. Cochet. Ori, pentru doar un radiator pe gaz, cheltuiala de energie este de aproximativ 1Kg de propan pe ora, iar emisiile de gaze cu efect de sera, sunt de 3 Kg de CO2/h, a afirmat acesta.

Dl. Cochet neaga ca ar putea exista consecinte negative asupra afacerilor proprietarilor cafenelelor, dupa introducerea interdictiei de a fuma. Deputatul aprecia ca acum 10 ani nu existau incalzitoare si ca afacerile mergeau la fel de bine, daca nu mai bine. Acest lucru nu va dauna locurilor de munca, a adaugat el, propunandu-le fumatorilor sa-si pastreze paltoanele pe terasa sau sa recurga la pleduri si cuverturi.

In afara orasului

Daca nu sunt adunate, mucurilor de tigara le trebuie 12 ani pentru a se degrada. Chistoacele abandonate aterizeaza pana in estuare, in opinia presedintelui Asociatiei Robin Hood, care in cadrul Grenelle de la Mer si-a prezentat raportul care vizeaza reducerea macrodeseurilor plutitoare sau esuate in fluvii, porturi, estuare sau in mare.

“Eternele chistoace” sunt lasate pretutindeni de turistii care frecventeaza statiunile montane : 7000 de mucuri de tigara sunt gasite zilnic sub telescaun, estimeaza Asociatia Mountain Riders, care a lansat la sfarsitul saptamanii trecute operatiunea nationala de curatare a muntilor. Daca mucurile de tigara polueaza trotuarele, estuarele si statiunile montane, tigarile incomplet stinse ar fi la originea a 5000 de incendii de padure in Franta, care distrug in medie 30.000 de hectare pe an. Fumatul ucide … Fumatul polueaza …

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente