UE, pe punctul de a pierde statutul de campion al “mediului” Polonia nu accepta tinte mai mari de reducere a emisiilor de carbon

UE, pe punctul de a pierde statutul de campion al “mediului” Polonia nu accepta tinte mai mari de reducere a emisiilor de carbon

Cu doar cateva zile inainte sa preia presedintia rotativa se­mes­triala a UE, Polonia s-a opus marti actiunii de crestere a tintelor europene de reducere a emisiilor de di­oxid de carbon.
Premierul polonez Donald Tusk si-a instruit ministrul Mediului, Andrezj Kras­zewski, sa nu accepte tinte mai mari de reducere a emisiilor de CO2, in cadrul Consiliului Mediului din Lu­xem­burg. “Totul este inghetat. Acest refuz in­seamna ca nu vom lua nicio actiune no­ua in urmatoarele sase luni”, a de­cla­rat un diplomat sub protectia anonimatului. Polonia a obligat, astfel, cele 27 de natiuni europene sa ramana la tin­ta de re­ducere a emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2020, stabilita in 2008.
Ministrii participanti la Consiliul Me­diului au discutat propunerea de a reducere emisiile de CO2 cu 40% pana in 2030, fata de anul 1990, cu 60% pana in 2040 si cu 80% pana in 2050. Asta ar fi insemnat o reducere de 25% pana in 2020. In martie, Marea Britanie, Da­ne­marca, Germania, Grecia, Portugalia, Spania si Suedia au cerut o reducere de 30% pana in 2020.
Aceste obiective, mai mult decat in­draznete, decurg din faptul ca inca de la sfarsitul anilor 1980, cand abia se ne­go­cia ceea ce avea sa devina, in 1997, Pro­to­­colul de la Kyoto, UE, pe atunci o organizatie cu doar 12-15 state membre, toate occidentale a fost “varful de lan­ce” al luptei pentru limitarea si reduce­rea emisiilor de gaze carbonice. In 2008, UE si-a stabilit tinta ambitioasa de re­ducere cu 20% pe ansamblul organizatiei a acestor emisii pana in 2020, acor­dand unele dispense noilor membri est-europeni. Obiectivul, tot unilateral prin amplitudinea sa, de 30% pana in 2020 era, initial, conditionat de adoptarea si de catre ceilalti mari poluatori semnatari sau nu ai Protocolului, a unor obiective ceva mai indraznete decat cele actuale.
Acum, insa, UE a incercat, in acest Consiliu al ministrilor Mediului sa forteze asumarea tintei de 30%, in ciuda faptului ca reducerile SUA, inca nera­tificate de Congres sunt unele mai de­gra­ba modice, 17% dar nu fata de ni­velul din 1990, punctul de reper al Pro­tocolului de la Kyoto, ci fata de emisiile americane din 2005, ceea ce inseamna doar circa 35 fata de 1990. Adica mai putin decat cei 5% stipulati de actul mai sus mentionat, pe care oricum SUA nu l-au ratificat, nu intentioneaza sa-l ratifice si nici nu sunt foarte flexibili in negocierile menite sa gaseasca un in­locuitor dupa 2012, anul terminus al pro­tocolului. Nici ceilalti mari jucatori industrializati nu sunt mai entuziasti: Rusia, Japonia si Canada refuza sa mai faca gesturi unilaterale dupa 2012, daca SUA si cele doua mari forte economice (si emitenti de gaze carbonice) in ascensiune, China si India nu-si vor face, si ele, concesii.
Polonia refuza, asadar, ca stat in curs de dezvoltare sa-si asumne obli­gatii suplimentare fara o negociere se­rioasa, iar Varsovia nu este o capitala care sa poata fi usor intimidata de ma­ri­le puteri, fie ele aliati apropiati (SUA, Marea Britanie, Franta) sau nu (Rusia, Germania).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente