Invazia crustaceelor marine numite gribble ar putea fi cheia progresului in domeniul biocombustibililor, spun cativa cercetatori britanici, citati de cotidianul „The Times”.
Viermisorul gribble, care seamana cu specia cainele-babei, le-a facut probleme marinarilor timp de secole, pentru ca distrugea profilele din lemn ale navelor.
Dar aceste izopode au devenit acum din ce in ce mai interesante pentru specialistii in ecologie. O echipa de cercetatori britanici a descoperit ca acestea au darul de a digera lemnul, o proprietate nemaiintalnita la alte specii.
A doua generatie de biocombustibili
Enzimele produse de micile creaturi descompun celuloza si o transforma in zaharuri bogate in energie, asta insemnand ca pot transforma lemnul si paiele in biocombustibil lichid.
Cercetatorii de la universitatile din York si Portsmouth au facut descoperirea dupa ce au realizat un studiu extins asupra genelor speciei numite Limnoria quadripunctata.
Oamenii de stiinta au descoperit ca lungul tub digestiv al acestor crustacee este dominat de enzime care ataca celuloza si lignina, component greu de separat in general din tesutul lemnos.
Zeci de milioane de dolari sunt alocate in urmatorii cinci ani in Marea Britanie pentru crearea celei de-a doua generatii de biocombustibili.
Acestia sunt mult mai eficienti si mai prietenosi cu mediul inconjurator decat cei actuali, obtinuti pe scara larga din culturile de porumb, grau si trestie de zahar. Noua generatie de biocombustibili va avea la baza deseuri din paie si lemn, dar mai ales din rachita.
Sursa: Adevarul