Varul poate inlocui cimentul!

E un fapt cunoscut – cimentul nu e ecologic, nu e nici macar sanatos. Poate fi folosit in constructii masive cum ar fi podurile dar intr-o casa, ce trebuie sa respire nu prea are ce sa caute. Cu ce il inlocuim atunci ? Cu var. Din pacate, in Romania nu am reusit sa gasesc, dar in Franta am vazut deja – exista o varietate speciala de var, numita var hidraulic ce poate inlocui cu brio cimentul.

Mic istoric

Varul a fost folosit inca din antichitate – Romanii au observat ca daca amesteca varul pur cu cenusa vulcanica recenta, bogata in siliciu si aluminiu, obtin un liant hidraulic foarte bun. In Jurul secolului 18 se observa ca unele varietati de var mai slabe care provin din calcar impur rezista mai bine la intemperii. Persoana care a sintetizat aceasta informatie este Louis Vicat care isi da seama ca pentru a rezista mai bine varul trebuie sa contina si o parte de argila- acest var este varul hidraulic.

Clasificare

Varul e obtinut din calcar din cariere subterane si in primul rand se obtine un var nestins – CaO, care in combinatie cu apa da varul stins – Ca(OH)2.
Dupa felul de calcar utilizat, dupa coacere avem doua feluri de var natural : var aerian sau gras CL (Calcium Lime) ce provine dintr-un calcar pur si var hidraulic sau slab NHL (Natural Hydraulic Lime), ce provine dintr-un calcar argilos.

Utilizare

Varul aerian, stins si nestins, e folosit la noi pentru vopsirea peretilor si pentru dezinfectare. Putini stiu ca varul poate fi folosit si la tencuieli! Varul hidraulic lasa peretii sa respire foarte bine si e ideal pentru tencuirea peretilor de vaiuga sau a locurilor umide cum sunt pivnitele, subsolurile, peretii subterani. Putem chiar sa facem fundatii, pavaj, intr-un cuvant poate fi folosit in toate locurile unde este umiditate sau unde circulatia aerului e impiedicata. In plus varul este un bun izolant fonic cat si termic, dar performantele sale pot fi ameliorate amestecand in mortarul de var bucati de in sau canepa.
Exista 3 feluri de var hidraulic- departajarea se face dupa continutul de argila si un indice de hidraulicitate propus chiar de catre Vicat. Primul – varul NHL 2 are cele mai putine calitati hidraulice si e in general folosit pe suporturi usoare cum ar fi peretii de pamant, caramizile de pamant, pietre usoarele si tencuielile cu canepa – timpul de uscare e de 18 la 24 de ore. Varul 3.5 e cel mai des folosit pentru toate tipurile de constructii: pavaje, tencuieli. Se intareste in 10 la 12 ore si se poate aplica pe pietre, pamant, caramizi. Varul NHL 5 are cele mai multe proprietati hidraulice si se foloseste indeosebi la fabricarea pavajelor. Timpul sau de intarire e de la 3 la 5 ore.
Foarte important este sa nu cumva sa confundam varul hidraulic NHL cu NHL-Z ce contine ciment si nici cu varul artificial HL care de fapt este un ciment realizat din deseuri inerte macinate.

Ce avantaje ne ofera varul?

In primul rand, lasa casa sa respire – deci nu mai exista probleme de umezeala. De fapt varul capteaza umiditatea si apoi o elibereaza sub forma de vapori. Cum incalzirea unei case unde nu este umiditate e mult mai usoara, utilizand varul facem si economie de energie.
Stim, evident ca varul protejeaza peretii de intemperii si ca e un bun dezinfectant. In plus, e o substanta rezistenta ce datorita supletii si elasticitatii sale tolereaza miscarile cladirilor. E usor de inlocuit – calitate esentiala, mai ales in restaurarea unei cladiri mai vechi.

Precautii

Varul e coroziv, se recomanda utilizarea manusilor si a mastilor pentru protejarea cailor aeriene.

Forum

Cum acest var hidraulic nu este foarte cunoscut in Romania , va rog sa lasati mesaje pe forum daca m-ati putea ajuta sa-l procur – in zona Banatului, de preferinta.

Surse : http://www.citemaison.fr
http://www.bricoleurdudimanche.com
http://www.ecoconso.be
http://fr.ekopedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *