Vasile Ciocotisan (41 de ani) construieste o locuinta care va folosi doar energie regenerabila. Casa complet ecologica ce se ridica la Budesti va avea cinci camere, o bucatarie, doua bai, va putea fi locuita incepand din vara acestui an si va costa aproximativ 40.000 de euro.
Un maramuresean a demarat lucrarile la o casa suta la suta ecologica. Vasile Ciocotisan (41 de ani), din Baia Mare, a inceput lucrarile in satul Budesti, din judetul Maramures, in luna noiembrie, dupa ce vreme de zece ani s-a chinuit sa ii convinga pe reprezentantii mai multor firme din judet sa realizeze o astfel de casa.
El a fost nevoit, de asemenea, sa se inarmeze cu multa rabdare, pentru a le explica autoritatilor planul sau si pentru a obtine toate aprobarile necesare constructiei.
Costa 40.000 de euro
„Lucrarile le-am demarat in luna noiembrie. Mi-am propus sa realizez o casa care sa nu fie inconjurata de conducte de gaz sau stalpi pentru curent. Pentru utilitati voi folosi doar energia solara si cea eoliana”, a explicat Vasile Ciocotisan.
Constructia are o suprafata de 160 de metri patrati si este prevazuta cu doua camere, o bucatarie, o baie si o terasa, la parter, iar la etaj cu trei camere, o baie si doua balcoane. Potrivit calculelor efectuate de Vasile Ciocotisan, costurile de constructiese vor ridica la circa 40.000 de euro, suma pe care ar putea-o amortiza in aproxiamtiv patru ani, economisind facturile pe care le-ar plati, in mod normal, pentru utilitati.
Energie solara si eoliana
Pentru producerea energiei electrice, Ciocotisan se va baza pe o turbina eoliana, care produce aproximativ 2 kilowati pe ora. Aceasta costa 1.000 de euro. De asemenea, va folosi 16 panouri solare, de 1,2 metri lungime si 80 de centimetri latime. Fiecare panou costa 100 de euro.
Conform maramureseanului, costurile pentru realizarea intregului sistemul care va asigura energia electrica pentru locuinta se vor ridica la aproximativ 4.000 de euro. Energia termica a locuintei va fi asigurata de asemenea de panouri solare, insa unele cu dimensiuni mult mai mari: 1,6 x 4 metri.
Materiale ecologice
Proprietarul casei a decis sa colecteze deseurile in mod ecologic, astfel ca va amplasa cate un container pentru hartie, PET-uri si deseuri alimentare. De asemenea, Vasile Ciocotisan detine un aparat care macina hartie, produsul urmand sa fie folosit pentru termoizolatie.
Pardoseala va fi realizata din lemn de brad sau fag, peste care va fi aplicat un lac ecologic, pe baza de apa, care va fi folosit si pentru tencuiala. Pentru alimentarea cu apa, maramureseanul va folosi o pompa cu filtru, iar pentru a gati va folosi o plita cu inductie. „Cele mai multe dintre materialele folosite pentru contructie au fost aduse din Taiwan si China”, a spus proprietarul.
Vizionarul din Maramures
Cel care construieste „casa viitorului”, Vasile Ciocotisan, este autorul mai multor inventii si inovatii in domeniul folosirii resurselor regenerabile. De exemplu, a lucrat la conceptul turbinei eoliene pe care o va folosi la casa. Are o firma care comercializeaza si monteaza panouri solare.
„De-a lungul timpului am montat zeci de panouri solare si m-am zbatut sa ii conving pe oameni ca acestea sunt extrem de benefice si economice. De multe ori insa, mi-a fost foarte greu sa ii conving de acest lucru, asa ca am decis sa ofer exemplul personal. Sunt convins ca locuintele viitorului sunt cele suta la suta ecologice”, a declarat acesta.
SPECIFICUL LOCAL
Vasile Ciocotisan si-a propus sa amenajeze in jurul casei o parcare, iar la intrare sa ridice o poarta maramureseana. Tot la capitolul planuri de viitor, proprietarul spune ca va inchiria casa turistilor care vor poposi in Maramures, iar in restul timpului o persoana va locui acolo pentru a sta la dispozitia celor care doresc sa vada cum functioneaza „casa viitorului”.
Sursa: Adevarul