Vasile Pintilie: „Peturile sunt o pelagra a apelor”

Una dintre marile probleme de poluare din tara noastra o reprezinta deseurile care plutesc nestingherite pe luciul apelor. Vasile Pintilie, noul director de la Administratia Nationala „Apele Romane” da vina pe lipsa de educatie.
PETuri
Adevarul: Apele din Romania sunt acoperite de peturi si sufocate de gunoaie. Ce-o sa faceti pentru rezolvarea acestei probleme, pentru curatarea cursurilor de apa?

Vasile Pintilie: Intr-ade–var, gunoaiele sunt o mare problema. Peturile sunt o pelagra a apelor la momentul de fata. Acestea nu sunt biodegradabile si creeaza si un aspect deranjant. Din pacate, administratia locala ar trebui sa inteleaga ca trebuie sa colaboreze cu noi pentru a indeparta aceste gunoaie si a tine sub control aceasta situatie deosebita.

Actiunea de salubrizare si igienizare a cursurilor de apa si zonelor de protectie aferente acestora a fost intotdeauna una dintre prioritatile noastre. In cadrul programelor de intretinere a cursurilor de apa, noi am intervenit in colectarea acestor gunoaie de pe lacuri si rauri.

Aici tine putin de educatie. Pe latura aceasta trebuie sa punctam. Inca de la tanara generatie din scoala trebuie sa-i facem pe cetateni sa inteleaga ca pentru binele lor si al animalelor lor este necesar sa consume aceasta apa curata si nu otravita.

Asta se intampla la nivelul populatiei. Dar la nivel institutional, din punctul de vedere al autoritatii responsabile cu gestionarea acestei probleme?

Anul trecut, Inspectia ANAR a facut 1.658 de controale privind igienizarea si salubrizarea cursurilor si malurilor raurilor, aplicand 459 de avertismente si 131 de amenzi contraventionale in valoare de 14.835.000 lei.

Da, astea sunt cifre care arata ce s-a intamplat pana acum. Dar pe viitor, concret, care sunt masurile pe care le aveti in vedere?

In 2009, intentionam sa verificam contractele de salubrizare, colectarea selectiva a deseurilor, sa verificam modul de amenajare si de intretinere a punctelor gospodaresti de depozitare temporara a deseurilor si a recipientilor de stocare necesari. As vrea sa spun totusi ca nu intotdeauna coercitia este mijlocul cel mai bun.

Romanul nostru este obisnuit in general sa comunice unul cu altul. Dupa cum am mai spus, aici este o problema de educatie, de schimbare de mentalitate. Atat timp cat copilul il trage pe tata sau pe mama de maneca si-i atrage atentia ca el vrea sa traiasca si in viitor nu numai in prezent, atunci toate lucrurile acestea se vor rezolva intr-o anumita perioada de timp.

In afara acestei degradari continue pe care o observa oricine trece pe langa un curs de apa, care considerati ca sunt cele mai acute probleme ale acestui vast domeniu al apelor?

Apele vor avea intotdeauna de suportat consecintele antropice. De ce? Pentru ca odata cu punerea in aplicare a legilor fondului funciar, oamenii nu au mai tinut cont sa isi lase o zona de protectie si s-a ajuns la niste bulversari.

E bine ca cetatenii sa inteleaga sa nu isi cultive, mai ales in zona de protectie, anumite culturi cu importanta economica pentru ei. Astfel incat noi sa putem interveni in orice moment cu utilajele noastre.

Din nou… asta e ceea ce se intampla la nivelul populatiei. Dar dumneavoastra, in calitate de reprezentant al autoritatii care gestioneaza acest domeniu, ce veti face?

Cred ca este important sa finalizam reactualizarea cadastrului apelor. Acesta consta in identificarea obiectivelor cadastrale, bornarea albiilor si a zonelor de protectie ale acumularilor si surselor de alimentare cu apa.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, Administratia Nationala „Apele Romane” a obtinut o finantare PHARE. Prin acest proiect s-a realizat conectarea bazelor de date ale cadastrului apelor cu sisteme geografice informatice.

De aceea, este insa extrem de importanta reactualizarea acestor baze de date si corectarea lor cu informatiile din teren si „popularea” acesteia cu datele tehnice aferente.

Pana acum ni s-a spus ca nu s-au putut depune proiecte pentru accesarea de fonduri structurale pentru ca nu era finalizata strategia de prevenire a riscului la inundatii? In ce stadiu e?

Se estimeaza ca Ministerul Mediului impreuna cu ANAR vor completa si finaliza Strategia de prevenire a riscului de inundatii pe termen mediu si lung pana la sfarsitul lunii mai 2009.

Daca tot am ajuns la proiecte finantate din bani europeni… Administratia „Apele Romane” este singura autoritate care poate accesa fonduri pe Axa 5 din Programul Operational Sectorial de Mediu, fonduri de aproape 330 milioane de euro. Nu s-a luat niciun ban pana acum….

Axa 5 din POS Mediu are doua componente: proiecte privind protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere.
Valoarea totala a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc este de 329 de milioane de euro, din care grant UE, 270 de milioane de euro pana in 2013.

Dar cand se vor trimite primele proiecte?

Pana la sfarsitul lunii mai 2009 vor fi realizate trei aplicatii (cereri de finantare) pentru obtinerea de fonduri structurale pentru investitii in bazinele Siret – Buzau.

De asemenea, este in desfasurare un proiect PHARE in bazinul raului Prut, al carui obiectiv este realizarea Master Planului pe bazine-subbazine ca baza a promovarii investitiilor si realizarea a opt proiecte pentru investitii din fonduri structurale, cu acelasi termen de finalizare al aplicatiilor pentru cerere de finantare, sfarsitul lunii mai 2009.

In ceea ce priveste al doilea domeniu major de interventie, care vizeaza finantarea de proiecte de reabilitare a zonei costiere a Marii Negre, se estimeaza ca aplicatia de finantare pentru pregatirea primului proiect de investitii va fi transmisa pana la sfarsitul anului 2009.

O alta problema de poluare este lipsa statiilor de epurare a apei. Ce veti face pentru indeplinirea obiectivelor asumate fata de UE din acest punct de vedere?

2010 este primul termen-tinta la care Romania trebuie sa raporteze progrese referitoare la implementarea directivei. Marile aglomerari urbane, cu mai mult de 100 de mii de locuitori echivalenti, trebuie sa raporteze finalizarea lucrarilor la statia de epurare cu treapta tertiara si, implicit, racordarea locuitorilor.

Ei au inceput sa-si realizeze master planurile, studiile de fezabilitate, s-au asociat si, in conditiile in care si sustinerea financiara va fi acordata, eu cred ca se va putea realiza.

Nu intotdeauna coercitia este mijlocul cel mai bun pentru rezolvarea problemelor de mediu
Vasile Pintilie
director „Apele Romane”

Carte de vizita

Vasile Pintilie are 50 de ani, este inginer si are un doctorat in inginerie civila, obtinut la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi. A absolvit Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Institutului „Gheorghe Asachi” din Iasi, specializarea Imbunatatiri Funciare. Inainte de a fi numit in functia de director al Administratiei Nationale „Apele Romane” a fost sef al Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea. Este membru al Partidului Social Democrat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *