Veganii, aripa dura a vegetarienilor

Potrivit Societatii Vegetarienilor din Romania, in tara noastra sunt 72 de vegani. Numarul lor este in crestere, multi nefiind inregistrati oficial.

Isi traiesc viata fara carne, oua sau lactate, fara piele, lana sau blana, fara sapun solid si fara orice alt tip de produs pentru fabricarea caruia a suferit un animal. Nu vor sa schimbe lumea peste noapte, ci doar sa traga un semnal de alarma. Nu sunt o secta si nici membri MISA, desi primesc des astfel de catalogari, mai ales cand impart fluturasi pe strada.

Prefera compania celor ca ei, dar nu o refuza pe a celorlalti. Desi termenul „vegan”, larg raspandit in Occident, nu se regaseste inca in dictionarele limbii romane, cuvantul defineste membrii unei comunitat i care prinde forma si in Romania.

„Abatoarele, niste lagare naziste”

Alexandra Lungu are 22 de ani, este din Bucuresti, si n-a mai gustat carne de la 12 ani. In 2004 a renunt at total si la restul produselor de origine animala, alimentare sau nealimentare. E angajata unei companii multinationale din Bucuresti, voluntara Greenpeace, membra in Partidul Alianta Socialista si in Societatea Vegetarienilor din Romania (SVR).

Momentul „convertirii” Alexandrei la veganism s-a declansat fara somatie: intr-una dintre zilele lui „98, tatal sau, angajat la o ferma avicola, a luat-o de manuta si a plimbat-o prin hala unui abator de pasari. Cum au perceput ochisorii ei de copil ce se petrecea acolo? „Pot compara doar cu lagarele naziste. Oribil!”

De a doua zi, Alexandra a refuzat sa mai manance carne, marcata de privelistea miilor de pui ce-si asteptau sfarsitul. Indiferenta si la insistentele mamei sale, medic de profesie, fetita de 12 ani a renuntat astfel sa mai manance „cadavre”.

„Eu nu am gheare si colti”

Termenul de „cadavru”, ca sinonim al carnii, e folosit si de Oana Ruca, o eleva de 17 ani, din Capitala. E membra SVR, iar cu veganismul a luat contact la 14 ani, brusc si definitiv. „Ma simteam vinovata ca mancam cadavre. Am renuntat intai la carne. Apoi am citit despre conditiile in care sunt crescute animalele si n-am mai mancat nici oua, nici lactate”, povesteste Oana, o militanta inversunata pentru drepturile animalelor si pentru protectia mediului.

O completeaza Alexandra, cu o explicatie de inspiratie antropologica: „E o crima inutila. Omul nu e construit pentru a omori animale. Eu nu am gheare si colti, caninii mei sunt prea mici pentru a sfasia carnea, deci eu nu trebuie sa consum carne”.

Insa nici Oana, nici Alexandra nu si-au format anturaje „exclusiviste”. Printre amicii lor se numara si omnivori, dar ar prefera ca partenerul de viata sa fie vegan, desi nu ar fi criteriul esential. „Nimeni nu e perfect. Nu poti sa impui cuiva cum sa-si traiasca viata”, puncteaza Alexandra.

„Sunt aproape veganosexual”

Dintre cei 450 de membri ai Societatii Vegetarienilor, infiintata in 1991, 72 sunt vegani. Potrivit cofondatorului SVR, Marius Vasilescu (26 de ani), multi vegetarieni si vegani nu apar insa in statisticile organizatiei pe care o conduce pentru ca nu sunt membri. Vasilescu, programator in Bucuresti, a pus bazele primei comunitati de vegetarieni din tara prin crearea unui grup pe Yahoo! si a unui site despre vegetarianism.

„Nu se stie numarul exact de vegani. In Romania nu exista statistici, dar numarul creste de la an la an”, povesteste tanarul. Vegan de sase ani, Marius nu a mai mancat carne de la 18 ani, apoi a renuntat si la oua si lactate. „Parintii mei sunt foarte carnivori. Cand eram mic, aveam frigiderul plin cu carne de porc, de la tara. Mancam porc si dimineata. Pana intr-o zi cand am zis: -Gata!-. Si nici nu vreau sa mai mananc vreodata carne.”

Desi Marius nu-si alege prietenii in functie de ceea ce consuma, cand vine vorba de partenera de viata, lucrurile se complica.

„As intelege sa fie oua sau branza prin bucatarie. Dar carne?! Sub nicio forma! M-as deprima in fiecare zi. N-as putea sa-mi sarut prietena imediat dupa ce a mancat carne, as avea flash-backuri cu ea mestecand bucati dintr-un animal.” Convingerea sa e imprimata pana si pe tricoul pe care il poarta: un porcusor si un mesaj „pacifist”: „Don”t eat my friend” („Nu imi manca prietenul” – n.r.).

Aceasta perspectiva l-ar incadra pe Marius in categoria veganosexualilor, adica a veganilor care intretin relatii sexuale doar cu persoane care nu consuma produse de origine animala. „As putea sa spun ca sunt aproape veganosexual. Dar fenomenul acesta, destul de raspandit in strainatate, e slab dezvoltat la noi”.

VEGANISM IN FAMILIE CU COPIL

„Pana creste fetita, noi clar nu-i vom da carne”

Toti cei trei membri ai familiei Ladar, din comuna Baciu, de langa Cluj, sunt vegani. Sandra, 30 de ani, sotul ei, Adi, 39, dar si micuta Maria, de doar un an si zece luni, au renuntat complet la carne, lapte, oua si alte derivate de origine animala.

„Omul poate supravietui si altfel”

Pionierul, insa, a fost Sandra, care a luat decizia in urma cu 10 ani, in studentie. Motivul? „Asa am simtit. Nu e drept ca animalele sa fie ucise sau chinuite, atata timp cat omul poate supraviet ui si altfel”, suna explicatia tinerei mamici, in timp ce asaza pe masa o tava cu smochine, nuci si doua cesti cu o bautura dulceaga din cereale prajite.

Tanara nu a stiut insa dintotdeauna ca e vegana. „Cand am inceput, nici nu stiam ce eram exact. Peste acest termen am dat abia mai tarziu. Astazi, astfel de informatii, despre veganism, sunt disponibile oricui. Acum e chiar la moda sa fii vegan”, spune Sandra.

„Lipsa de energie e o scuza”

De profesie inginer constructor, dar pasionata de kinetoterapie si solista intr-o trupa de folk, tanara din Cluj respinge prejudecata potrivit careia veganii nu au destula energie.

„Eu sunt intr-un foc continuu de dimineata pana seara. Presupusa lipsa de energie e doar o scuza, nu are insa niciun fundament real. Atata timp cat ai un meniu variat si bogat in proteine, esti mult mai sanatos decat daca ai consuma carne, oua si lactate”, explica Sandra, in timp ce scoate din frigider o pasta de naut.

De aceeasi parere este si sotul ei, Adi, kinetoterapeut si vegan doar de doi ani: „La inceput am incetat sa mai consum carne din motive medicale. Apoi m-am documentat si am inteles raul inutil pe care-l facem animalelor”, povesteste acesta.

Veganismul familiei Ladar a atras dupa sine adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos. „Nu bem, nu fumam, nu consumam cafea. Nu din motive religioase, suntem crestini ortodocsi. Doar ca incercam sa ducem o viata prin care sa ne facem si noua, si animalelor cat mai putin rau”, spune Sandra, care consuma doar paine facuta in casa si cumpara, spre exemplu, numai cosmetice netestate pe animale.

„Iepurasii, doar pentru jucat”

Din vara lui 2006, in casa familiei Ladar a aparut si Maria, fetita celor doi. In care, de altfel, isi pun sperante mari: ca va imbratisa acelasi mod de viata.

„Pana creste fetita, noi clar nu-i vom da carne. Mai scapa cateodata la iaurt de fructe, pe care i-l aduc uneori cei care vin in vizita la noi. S-a mai atins si de Almette (crema de branza), pentru ca a vazut o data in magazin si n-am scapat pana nu i-am cumpa rat. Dar carne, carne in niciun caz”, povesteste mama fetitei. Aceasta i-a si rezervat Mariei un loc la o gradinita din Cluj unde a gasit intelegerea de a i se prepara fetitei un meniu care exclude carnea.

Si asta nu e tot. Parintii au planuri ambitioase: „Ii vom explica la ce sunt buni iepurasii si celelalte animale: doar pentru jucat, nu pentru mancat. Dar alegerea ii va apartine ei la un moment dat”, dezvaluie Sandra Ladar.

„Mancam o varietate foarte mare de vegetale”

Familia Ladar are putini prieteni vegani, dar mare parte din anturajul celor doi soti sunt lacto-vegetarieni si omnivori. „Sunt de acord ca aceluia care consuma carne ii miroase gura, transpira altfel si emana un alt miros, dar noi nu ne alegem prietenii in functie de ce mananca. Mi s-ar parea pueril”, adauga ea.

Chiar si asa, cea mai frecventa intrebare adresata de amicii omnivori e: „Dar voi ce mancati?”, urmata de: „Nu vi se face pofta?”.

„Mancam o varietate foarte mare de vegetale, de la obisnuita salata verde, rosii, castraveti, pana la soia, linte, naut, care au foarte multe proteine. Si nu, nu ni se face pofta. Dupa un timp, veganii nici macar nu mai suporta sa vada sau sa miroasa carnea. Li se face greata pe loc”, raspunde Sandra.

OPINIA SPECIALISTILOR

Nutritionistii sunt pro si contra

Virgiliu Stroescu, nutritionist si vegan de trei ani, recomanda acest regim de viata: „Soia are de doua-trei ori mai multa proteina decat carnea. Proteinele animale sunt acide, in timp ce acelea vegetale sunt alcaline. Primele nu au fibre, iar lipsa fibrelor produce boli degenerative si arterioscleroza. Laptele uman are 1,2 grame la suta proteina, iar cel de vaca 3,3 grame, un exces nociv omului. Iar ouale cresc colesterolul”. De alta parere este directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi: „Nici un tip de extremism alimentar nu este bun. Omul trebuie sa aiba o dieta diversificata. Proteina din carne contine un tip de fier de buna calitate care se asimileaza, fierul din legume nu se absoarbe. Iar oul nu creste colesterolul, este un mit”. Ambii nutritionisti atrag insa atentia asupra lipsei de vitamina B12 din regimul veganilor, care poate fi extrasa numai din produsele de origine animala. Totusi, pe piata exista o gama de suplimente care pot rezolva aceasta deficienta.

IN OCCIDENT

Fenomen in ascensiune

Termenul de „vegan” a aparut in 1944, cand vegetarianul englez Donald Watson a infiintat Societatea Vegana din Marea Britanie. Acesta definea veganismul drept „filosofia si stilul de viata care exclude – in masura in care este posibil si practic – toate formele de exploatare si cruzime impotriva animalelor cu scopul de a obtine hrana, imbracaminte sau pentru orice alt scop”. In Europa Occidentala, veganii sunt grupati in comunitati compacte, de sute de membri. Acestia se intalnesc periodic si protesteaza impotriva incalcarii drepturilor animalelor crescute in conditii improprii sau folosite pentru testarea unor produse. Mai recent a aparut si termenul de „veganosexuali”, cu referire la acei vegani care intretin relatii sexuale numai cu persoane cu aceeasi orientare, existand chiar si site-uri pentru adulti destinate acestei categorii. In Europa, cei mai multi vegani traiesc in Marea Britanie. Potrivit Wikipedia, un sondaj din 2007 arata ca 2,24 la suta din populatia de peste 60 de milioane de persoane a acestei tari se declara vegana.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *