Viata de maidanez, „chirias” la bloc in Iasi

0
795

In timp ce padocul din Miroslava este pe jumatate gol, sute de caini fara stapan „locuiesc” in custi, in tot orasulmaidanezi

Impresionati de patrupede, multi ieseni au improvizat langa cladiri „padocuri” bine echipate si fara garduri.

O parte dintre cainii maidanezi duc o viata de lux pe strazile Iasiului. Si-au gasit stapani de ocazie, care le-au facut culcusuri perete in perete cu blocurile din mai multe cartiere.

Recordul la padocuri improvizate il detin iesenii din zona Tatarasi. Milosi, acestia au construit zeci de adaposturi, aproape langa fiecare bloc, pentru ca animalele fara stapan sa traiasca in liniste. „Ne impresioneaza cand vedem maidanezii si, daca Primaria nu se ocupa de ei, atunci o facem noi. Am adunat mai multe cutii si le-am facut si lor casute in jurul blocului nostru”, a spus Maria Vlase, locatara din Ciurchi.

„Maidanezii ataca tot ce le iese in cale”

Oamenii au dotat custile improvizate cu haine sau paturi pentru ca animalele sa treaca cu bine peste iarna. Nu toti iesenii agreeaza insa padocurile din mijlocul strazii. „Nu mai pot sa-mi trimit nepoata de 10 ani la magazin sa cumpere o paine pentru ca o ataca javrele. Cand se aduna in haita, ataca tot ce le iese in cale, mai ales noaptea”, a declarat Eleonora Dumitriu, localnica din Tatarasi.

Alti ieseni sunt nemultumiti si ca toate adaposturile de pe langa blocuri sunt focare de infectie. „Spre deosebire de alte orase, la Iasi nimeni nu strange mizeria facuta de maidanezii aciuati pe langa cladiri. Milosii ar trebui sa aiba grija pana la capat de aceste animale”, a spus Dumitru Olaru, pensionar. In Iasi sunt in jur de 4.000 de caini comunitari, insa doar 5% sunt tinuti in spatii speciale. Singurul padoc din Iasi, cel de la Miroslava, are o capacitate de 400 de locuri, insa sefii Salubris au raportat doar 223 de caini in adapost.

Viitorul padoc, blocat din lipsa banilor

„Daca am umple padocul ar creste si costurile cu intretinerea animalelor. Important este sa-i sterilizam, ca sa nu se mai inmulteasca”, a afirmat Ion Apostol, seful Salubris. Lucrarile la noul adapost pentru animale din Tomesti, de 4.000 de locuri, ar fi trebuit demarate la sfarsitul anului trecut insa, din cauza unor probleme cu terenul, acestea s-au blocat cateva luni. „Probabil, din aprilie vom incepe lucrarile”, a spus Mihai Chirica, director in cadrul Primariei.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.