Inarmati cu binocluri si cu aparate foto, turistii din tara si din strainatate pot admira cele mai frumoase specii de pasari in aria protejata de la Dumbravita. Privitul pasarilor si studierea stiintifica a acestora sunt activitati accesibile tuturor, pentru care nu este nevoie de o investitie prea mare.
Filiala Brasov a Societatii Ornitologilor din Romania a invitat ieri toti iubitorii de natura in aria protejata de la Dumbravita, din judetul Brasov, pentru a privi diferite specii de pasari in habitatul lor natural. „Printre speciile de pasari ce pot fi admirate la Dumbravita se numara egreta mare, rata mica, cea cu cap castaniu si corcodelul mic. Urmatoarea deschidere pentru public va avea loc in luna aprilie, cand se sarbatoreste -Ziua Pasarilor-„, a spus Dan Traian Ionescu, coordonatorul sucursalei Brasov a Societatii Ornitologilor din Romania.
Aparatele pe care cei prezenti la Dumbravita le-au putut folosi pentru a observa pasarile au fost binoclurile si lunetele. In plus, pasionatii de fotografie au avut ocazia sa imortalizeze peisaje unice. „Este pentru prima data cand vin aici. M-a adus cineva si
nu-mi pare rau ca am acceptat invitatia. Am vazut starci, cormorani, egrete, lisite si pescarusi”, a spus Ruxandra Alistar, 29 de ani. Toate speciile care au fost vazute ieri au fost notate in fise de observatii standardizate, ce urmeaza sa fie trimise catre Societatea Ornitologica Romana si centralizate la nivel european.
Pasari rare, privite si de catre clujeni
Evenimentul international de ieri, cunoscut la nivel european ca „EuroBirdwatch 2009”, este marcat si la Cluj de circa cinci ani. Cu aceasta ocazie, specialistii Societatii Ornitologice Romane si ai facultatilor de profil din Cluj impartasesc din dragostea lor pentru pasari celor mai putin experimentati.
In acest an a fost aleasa ca loc de desfasurare coada lacului Gilau, chiar la intrare in localitatea Somesul Rece. Pe langa amatori si profesionisti in domeniu, aici s-au oprit pentru cateva minute si localnici sau clujeni aflati in trecere, spre iarba verde.
Ecoturismul in Romania
Turismul eco ofera modalitati practice pentru bunul management al ariilor protejate din Romania. Acesta contribuie la o mai buna intelegere si la bucuria de a descoperi si de a ocroti natura si cultura locala traditionala, atat pentru vizitatori, cat si pentru comunitatea locala.
Activitatile ecoturistice trebuie sa asigure o reducere a impactului negativ asupra comunitatii locale vizitate si sa contribuie la conservarea culturii si a traditiilor din aceste locuri. Beneficiile pot proveni din folosirea ghizilor din comunitatile respective sau din cumpararea produselor autentice.
Sursa: Adevarul