Ziua Mediului

  6
  1758

  Ziua Mondiala a Mediului (Ecologiei) – 5 Iunie – instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei „Ecologia Umana” de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP).

  Aceasta zi se sarbatoreste in ziua de 5 iunie a fiecarui an si constituie un prilej pentru institutiile guvernamentale, administratiile locale, asociatiile de tineri, organizatiile nonguvernamentale, intreprinzatori, industriasi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestari comune menite sa atraga atentia asupra necesitatii protejarii factorilor de mediu.

  Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezinta un binevenit semnal si un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.

  Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Directorul executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, Klaus Topfer, a adresat un mesaj de salut tuturor celor care se implica in protectia mediului. „Noi am facut un pas de gigant asupra „mondializarii”.

  Mondializarea s-a extins asupra intregii planete, aducand beneficii pentru jumatate din populatie. Cealalta jumatate continua sa supravietuiasca cu doi dolari pe zi si neavand probabil sansa de a se bucura de o cana de apa curata. Noi trebuie sa facem in asa fel, ca mondializarea sa devina benefica pentru toata lumea, nu doar pentru unii oameni!”

  Manifestarile dedicate Zilei Mondiale a Mediului se inscriu in efortul comun de transmitere catre generatiile viitoare a unui mediu curat si sanatos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile: economica, ecologica si sociala, constituind un exemplu activ de colaborare intre autoritatile administratiei publice centrale si locale si societatea civila, pentru ca, in final, sa poata oferi o imagine favorabila Tarilor Membre ale Uniunii Europene, in randul carora dorim sa ne integram si unde protectia mediului constituie o prioritate a dezvoltarii economico-sociale.

  Ziua Mondiala a Protectiei Mediului, marcata pe data de 5 iunie, se inscrie in efortul comun de a promova a dezvoltarea durabila a oraselor. In agenda evenimentelor sunt incluse activitati care ar contribui la promovarea principiilor ecologice si dezvoltarii durabile a vietii umane in centrele urbane in scopul asigurarii unui viitor prosper si sigur din punct de vedere ecologic.

  Ziua Mediului este o sarbatoare a tuturor cetatenilor indiferent de tara, rasa sau de alta natura.

  Ziua Mondiala a Mediului poate fi marcata pe mai multe cai si anume parade ale biciclistilor, raliuri stradale, concerte ecologice, concursuri scolare de eseuri si postere, plantare a arborilor, eforturi de reciclare, campanii de colectare a deseurilor si multe altele. Acest eveniment este utilizat pentru a atrage atentia populatiei asupra problemelor de mediu existente pe plan local, national si regional.

  Astfel, se reaminteste anual omenirii cat de grave pot deveni lucrurile daca nu se manifesta grija pentru patrimoniul natural. Se desfasoara in aceasta perioada activitati care tin de managementul si dezvoltarea durabila a oraselor, in context ecologic.

  Spatiile verzi din orase, gradinile si parcurile sunt adevarate refugii pentru multi dintre noi. Ceea ce facem in directia protejarii acestora facem, in primul rand, pentru noi, pentru sanatatea noastra si a generatiilor care ne vor urma.

  Este important a sadi in mintea si sufletul fiecarui cetatean al societatii, conceptul ca omul, ca specie biologica, este dependent de natura si nu poate trai in afara ei.

  Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea si protejarea parcurilor, a spatiilor verzi sau a gradinilor, precum si la celebrarea acestei sarbatori prin participare si sustinere

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.