Sterilul de la Zlatna, care acum este proprietatea orasului, este disputat de doua firme care doresc sa-l exploateze: una din Canada, cealalta din Suedia. „Dealul” arid de reziduri ar putea avea in componenta aur, argint si alte minereuri foarte pretioase.
„Deal” de reziduri
Dealul de deseuri este, la intrarea in Zlatna, un simbol al poluarii care a marcat orasul de pe valea Ampoiului in perioada de glorie a uzinei Ampelum si a exploatarii minereului din Muntii Apuseni. Acest „deal” depoziteaza 5,5 milioane de metri cubi de minereu si a fost, recent, intabulat in proprietatea orasului Zlatna. Sterilul, asa cum este el numit de zlatneni, termen deloc impropriu pentru movila de pamint care nu se poate armoniza cu relieful natural al vaii, este un „deal” arid pe care abia daca rasare un fir de iarba si care se intinde pe o suprafata de opt hectare de teren.
„Aceste deseuri pe care noi le avem in proprietate acum ocupa chiar la intrarea in Zlatna opt hectare de teren. Intentia noastra este sa le dam in exploatare unei firme si, in felul acesta, sa cistigam mai mult spatiu pentru parcul industrial, pe care vrem sa atragem investitori”, a spus primarul Zlatnei, Silviu Ponoran.
Tone de aur si argint
Din spusele primarului Zlatnei, acest „zacamint” a stirnit interesul unei firme suedeze si a uneia canadiene care vor sa exploateze reziduurile de la intrare in oras. Sterilul ar fi format din nisipuri cuartoase in cea mai mare masura, dar ar putea avea in componenta si citeva tone de aur si argint.
Silviu Ponoran
„Am aflat din niste vechi arhive ca sterilul, care a ramas ca un depozit arid la marginea uzinei Ampelum, ar putea contine cinci tone de aur si 22 de tone de argint, ar putea fi descoperite si cantitati destul de insemnate din alte minereuri pretioase, cum ar fi vanadiu. Firmele care s-au aratat interesate dispun de tehnologii avansate, cu care pot separa minereurile aflate in componenta sterilului. Vom avea negocieri cu ele pentru a ajunge la un acord”
Sursa: Monitorul de Alba