Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold

Salvați Roșia Montană și Mining Watch România lansează un raport privind interzicerea cianurii în minerit

Marti, 28 martie, activistii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrarilor de santier care se desfasoara pentru construirea a doua bazine necesare exploatarii. In acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei in vigoare trebuie sa fie afiste intr-un loc vizibil si accesibil publicului [1].

In momentul cand activistii au dorit sa plece, masina lor a fost blocata de un autovehicol alb, ce a oprit brusc, perpendicular pe drum. Masina apartinea pazei companiei miniere. Datorita refuzului de a elibera drumul si a agresivitatii verbale a reprezentantilor companiei, activistii au apelat serviciul 112.

Tensiunile au continuat pana la venirea politiei, culminand cu interventia unui muncitor al santierului Deva Gold care a smuls agresiv telefonul cu care se documenta intreaga situatie. Filmul privind actiunea violenta a angajatilor poate fi vizualizat aici: https://goo.gl/nqOy0U

Reteaua Mining Watch Romania condamna agresivitatea angajatilor Deva Gold care au blocat cu masina drumul activistilor la Certej si i-au agresat verbal. Activistii documentau, pe drumul comunal DC 24A, panourile de santier a doua noi autorizatii eliberate in beneficiul companiei miniere.

Eldorado Gold (ELD), o companie canadiana de aur low cost, intentioneaza sa deschida in Romania prima mina de suprafata unde se vor utiliza cianuri pentru prelucrarea aurului. Depozitul de la Certej este detinut de Deva Gold SA, un joint-venture intre Eldorado Gold (80%) si compania de stat Minvest Deva (~20%). Propunerea se confrunta cu o opozitie puternica, atat nationala cat si internationala.

O companie care nu are nimic de ascuns, nu blocheaza calea activistilor. Cu acest gen de atitudine de bataus din curtea scolii, compania miniera vrea sa intimideze cetatenii romani care nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri a aurului. Compania uita, in mod clar, ca Certej nu e un stat in stat si ca trebuie sa respecte legile democratice ale tarii noastre”, a declarat Roxana Pencea, unul din activistii prezenti la Certej.

Deva Gold nu este la prima ilegalitate comisa. In 2014, Mining Watch a surprins lucrari in santier care s-au dovedit a fi ilegale [2]. Anul trecut le-au fost oprite din nou lucrarile, de data aceasta prin sentinta judecatoreasca [3].

In urma incidentelor de ieri, activistii prezenti au depus plangere penala impotriva agresorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *