Guvernul trebuie să refacă PNRR și să integreze proiecte de reformă serioasă în domeniul protecției mediului

Comisia Europeană a criticat dur Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) propus de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la UE, pentru relansarea economică. Potrivit G4Media.ro, Comisia a reproșat guvernului că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția…

Citește mai departe

Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé, al treilea an consecutiv pe podiumul celor mai mari companii care poluează cu plastic

Coaliția internațională Break Free From Plastic (BFFP) a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, raportul anual privind auditul de brand, intitulat „BRANDED Vol III:  Responsabilizarea corporațiilor pentru poluarea cu plastic”. Auditul de brand al BFFP reprezintă o inițiativă de acțiune a cetățenilor, care implică numărarea și documentarea mărcilor de deșeuri din plastic…

Citește mai departe

Peste 350 de tineri activiști din 150 de țări vor participa la un eveniment climatic online

Tineri activiști din întreaga lume vor lua parte la o discuție virtuală privind schimbările climatice, în cadrul căreia își vor prezenta viziunea asupra acțiunilor pe care ar trebui să le întreprindă liderii pentru a combate această criză. Corform unui articol al The Ecologist, evenimentul Mock Cop26 în care vor fi implicați peste 350 de delegați…

Citește mai departe
tin minte ca ai zis ceva de

Opt ONGuri avertizează: riscăm să pierdem sume uriașe

Surse oficiale indică măsuri dezastruoase, luate în secret, în Planul Național de Redresare și Reziliență al Ministerului Fondurilor Europene. Greenpeace România, WWF, Bankwatch, Fundația Conservation Carpathia, Eco Civica, Asociația Kogayon. 2 Celsius și Eco Ruralis atrag atenția că Ministerul Fondurilor Europene (MFE) propune măsuri dezastruoase pentru mediu în PNRR. Surse din interiorul MFE ne-au dezvăluit…

Citește mai departe

Airly își extinde rețeaua în orașe din România alese de public

Philips România și Airly extind rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului în mai multe orașe din România. Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie, pe pagina web dedicată http://repairtheair.org/romaniarespira/, campania „România respiră – împreună ne implicăm pentru un aer mai curat în România!” continuă cu o nouă etapă. În…

Citește mai departe

În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul pentru colectarea separată a deșeurilor pe patru sau cinci fracții se dă (încă o dată) în județul Bihor.  Operatorul de salubritate AVE BIHOR a lansat o campanie ambițioasă în 63 de localități, cu…

Citește mai departe

Războiul rozelor cu miros de cauciuc din Timișoara

Locuitorii din partea de nord a Timișoarei în mod special, dar nu numai, sesizează de ani întregi autoritățile privind problemele de calitate a aerului provocate de Continental Automotive. În fiecare zi, dar mai pronunțat pe durata nopții, aerul din zona Pădurii Verde unde se află fabrica este irespirabil. Rezidenții acuză poluarea cu noxe și solicită…

Citește mai departe

ONG-urile de mediu cer UE restricționarea comerțului cu deșeuri din plastic. Stop importului de plastic pentru valorificare energetică în fabrici de ciment sau incineratoare

Comisia Europeană trebuie să transpună până în decembrie 2020 noile modificări privind plasticul ale Convenției de la Basel, care asigură mai mult control pentru comerțul cu deșeuri din plastic. Conform organizațiilor de mediu, Uniunea Europeană nu intenționează să impună restricțiile pentru comerțul intracomunitar de deșeuri. O astfel de decizie ar permite în UE tranzacționarea liberă…

Citește mai departe

Semnați pentru a fi reprezentați! Problemele de mediu nu trebuie să iasă de pe agenda Parlamentului

Acea parte a societății civile interesată și implicată în protecția mediului din România a avut cu adevărat reprezentare în Parlament în ultimii patru ani. Există însă riscul ca, în viitorul legislativ, această parte a societății să nu mai fie reprezentată. Oamenii de mediu au dispărut, în mod regretabil, de pe listele partidelor.  Unul dintre parlamentarii…

Citește mai departe

Depozitarea și incinerarea ilegală a deșeurilor, tratată cu mănuși de Garda de Mediu Sibiu

Malul drept al cursului de apă Valea Gârbovei, din Miercurea Sibiului, a devenit loc de depozitare a gunoiului din oraș. Pe deasupra, sursele EcoMagazin susțin că acolo se ard aproape zilnic deșeuri și că aparențele indică utilizarea ei de către autoritatea publică locală.  Potrivit Comisariatului Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu, în cursul lunii…

Citește mai departe

Proteste în portul Anvers împotriva construirii unei fabrici de plastic

Aproximativ 150 de activiști de mediu au instalat sâmbătă dimineață o tabără de protest la sediul gigantului petrochimic Ineos din portul Anvers. Potrivit unui comunicat de presă, prin această acțiune de tip occupy protestatarii și-au propus să împiedice lansarea fazei pregătitoare pentru construcția unei noi fabrici de plastic, denumită Project One, și defrișarea planificată a…

Citește mai departe

Apel Zero Waste Romania: NU votați candidații care promovează incineratoare de deșeuri!

Zero Waste Romania a lansat astăzi un apel public prin care solicită cetățenilor să analizeze programele electorale pentru alegerile din 27 septembrie și să NU voteze candidații care propun soluții de gestionare a deșeurilor precum incineratoare, instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă. Potrivit organizației, eșecul României în atingerea țintei de reciclare a deșeurilor…

Citește mai departe

Puterea exemplului: compostul, de la o „ciudățenie” la o activitate împărtășită de comunitate

Camelia Nistor a început în urmă cu cinci ani să composteze la domiciliu deșeurile biodegradabile pe care le genera acasă, la Oradea. Era familiarizată deja, din străinătate, cu acest mod de a gestiona resturile organice, și a considerat că ar fi o bună opțiune de a îmbogăți solul în grădina din curtea blocului, în care…

Citește mai departe

Prin schimbarea ambalajelor la 13 categorii de produse, s-ar reduce semnificativ plasticul de unică folosință din magazinele britanice

Provocarea de a ne schimba obiceiurile de consum, de a trece la sisteme de reutilizare pe scară largă și de a inversa tendința de poluare cu plastic este imensă. Un nou raport Greenpeace UK, citat de Circular online UK, susține că s-ar putea reduce considerabil deșeurile de plastic pe care le generează marile magazine, prin…

Citește mai departe

În ciuda cenzurii și a reprimării manifestațiilor, chinezii protestează împotriva incineratoarelor

În China, manifestările de stradă privind probleme de mediu sunt mai frecvente decât protestele politice. Mișcările civile îndreptate împotriva proiectelor poluatoare datează din 2007; în ultimii ani au avut loc proteste de amploare împotriva incineratoarelor în Zhejiang, Jiangsu, Hubei, Beijing și Guangdong. Protestul împotriva incineratorului din Qingyuan (provincia Guangdong), din 2017, chiar dacă s-a soldat…

Citește mai departe

200.000 de semnături pentru a salva Directiva privind plasticul de unică folosință de presiunea lobbyiștilor

Miercuri, 9 septembrie, Comisia Europeană și reprezentanții statelor membre vor discuta online normele de aplicare a Directivei privind plasticul de unică folosință. Evoluția recentă a dezbaterilor asupra acestor norme, în contextul pandemic și cu lobby-ul industriei producătoare de plastic, creează serioase îngrijorări pentru organizațiile de mediu. Principalele vulnerabilități identificate se referă la interpretarea definiției plasticului…

Citește mai departe

Sute de brașoveni sunt afectați de norii de praf și miasmele gropii de gunoi „ecologice”

La nici 300 de metri de gardul caselor din cartierul Timiș Triaj, dincolo de fosta cale ferată pe care se aproviziona fostul CET din Brașov, s-au ivit una după alta gropile în care se depozitează gunoiul județului Brașov. De ani de zile, locuitorii din această zonă trebuie să suporte mirosul și praful care se degajă…

Citește mai departe

Competiție de economie circulară, pentru antreprenori sociali

Google Cloud și SAP au lansat recent o competiție dedicată antreprenorilor sociali care vor să folosească analiza de date și tehnologia pentru a dezvolta modele de afaceri în domeniul economiei circulare. Cele două companii oferă finanțări totale de 200.000 de dolari, dar și acces la produse, servicii și mentorat. În 2018, am consumat de 1.7…

Citește mai departe

Greenpeace Film Festival: 15 filme de mediu, disponibile online

În perioada 14-28 ianuarie, Greenpeace International pune la dispoziția publicului 15 documentare pe diverse teme de mediu, în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului de Film Greenpeace. Cei interesați le pot viziona gratuit, în mediul online, iar apoi își pot vota filmul preferat. Pe parcursul celor două săptămâni, publicul va avea acces la 15…

Citește mai departe
protest iridex

Bucureștenii, chemați să protesteze miercuri împotriva poluării gropilor de gunoi din NV capitalei

Asociatia pentru Natura si Protectia Mediului si grupul informal „Vrem aer curat, nu hidrogen sulfurat” organizează mâine, 18 iulie 2018, între orele 7 și 9 dimineața, în fața Ministerului Mediului, protestul intitulat „Protestam impotriva poluarii cu H2S si alte gaze in N-V Bucurestiului”. Membrii grupului vor cere autorităților competente să ia măsuri împotriva poluării aerului de către operatorii…

Citește mai departe

Atelierul “OPEN HEART: social tools for effective collaboration“

PENTRU CINE este acest workshop? Acest workshop este destinat tuturor celor care promovează soluții și modele bazate pe bunastare ecologică și socială: Antreprenorilor, activiștilor, profesorilor, inițiatorilor de proiecte, coach, mentori, leaderilor din întreprinderi eco-sociale, start-up-uri, incubatoare, project manageri, grupuri de inițiativă civică, NGO-uri, alte organizații ce își doresc modele noi de organizare bazate pe transparență,…

Citește mai departe

11-12 noiembrie: Un workshop despre schimbarea cu mai mult impact in sisteme socio-ecologice:

2 zile de workshop pentru AGENTII DE SCHIMBARE, cei ce promoveaza schimbarea in organizatiile ce le conduc, comunitatile sau teritoriile in care locuiesc. Cum sustinem activ schimbarea in sisteme socio-ecologice, cu mai mult impact si mai putina suferinta. Vom aborda 3 zone: 1. PREGĂTIREA DE LA AGENT DE SCHIMBARE LA AGENT DE TRANSFORMARE INTENTIONALĂ o…

Citește mai departe

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul…

Citește mai departe

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomitei”, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare…

Citește mai departe

18 noiembrie – ziua impaduririi nationale cu ajutorul voluntarilor

Pentru al treilea an consecutiv, initiativa  nationala pe baza de voluntariat ”Plantam fapte bune in Romania” va desfasura activitati de impadurire, in mai multe judete, in aceeasi zi.   Sambata, 18 noiembrie, voluntarii vor reveni pentru completari de puieti pe terenurile din Letcani-jud. Iasi, Pestera-jud. Constanta, Utvin-jud. Timis si Armasesti-jud. Ialomita. De asemenea, in aceeasi…

Citește mai departe

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje…

Citește mai departe
Salvați Roșia Montană și Mining Watch România lansează un raport privind interzicerea cianurii în minerit

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea…

Citește mai departe

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii…

Citește mai departe

Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman

Omul este o fiinta meteosensibila, reactionand diferit la elementele climatice, in functie de fondul genetic trebuie sa-si constientizeze meteorosensibilitatea si sa-si evalueze potentialul de aclimatizare pentru a putea preveni eventualele situatii de risc ce ii pot afecta sanatatea, siguranta, productivitatea si creativitatea. Meteosensibilitatea este sensibilitatea detinuta de un organism la modificarile atmosferice, prin declansarea sau…

Citește mai departe

Toaletele ecologice ar putea disparea de pe strazile Timisoarei

Primaria are de gand sa renunte la solutia toaletelor ecologice amplasate pe strazile orasului si sa construiasca toalete civilizate, inclusiv pentru persoane cu dizabilitati. Problema toaletelor ecologice amplasate pe strazile Timisoarei a fost luata in discutie la ultima sedinta de Consiliu Local, in contextul in care s-a propus si dezbatut un proiect care viza alocarea…

Citește mai departe

40.000 de lei pentru romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice

Romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice ar putea primi pana la 40.000 de lei, potrivit programelor Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus lansate in dezbatere publica de Ministerul Mediului. Prima componenta a programului lansat in dezbatere publica, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului sa acorde finantare pentru instalarea sistemelor…

Citește mai departe

Drepturile indigenilor din Amazon

Drepturile populatiei indigene din Amazon sunt in pericol pe masura ce marile proiecte de dezvoltare si infrastructura desfasurate acolo distrug cultura si pamanturile autohtone. Alianta Pachamama lucreaza impreuna cu partenerii sai in padurile ecuadoriene pentru a pastra si intari drepturile localnicilor. Exista aproximativ 370 milioane de indigeni in lume, majoritatea neavand drepturi umane reale. In…

Citește mai departe

Concert caritabil: STRADIVARIUS pentru ROSIA MONTANĂ!

Stradivarius Sound in parteneriat cu Asociatia ARA(Arhirtectura. Restaurare. Arheologie), cu sprijinul Ministerului Culturii, au bucuria sa va invite la un eveniment de exceptie: Razvan Stoica si Andreea Stoica canta pentru Adopta o Casa la Rosia Montana la Ateneul Roman pe 18 aprilie! Fondurile obtinute din vanzarea biletelor vor fi donate programului de restaurare Adopta o Casa.  ”Sunetul daruit de o…

Citește mai departe