Guvernul trebuie să refacă PNRR și să integreze proiecte de reformă serioasă în domeniul protecției mediului

Comisia Europeană a criticat dur Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) propus de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la UE, pentru relansarea economică. Potrivit G4Media.ro, Comisia a reproșat guvernului că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația. Cerința ca statele membre să prezinte proiecte care respectă în mod prioritar aceste reforme a fost explicită în criteriile oficiale de acordare a finanțării. României i s-a cerut să refacă programul, CE urmând să aprobe planurile naționale finale în luna aprilie 2021.

Modificarea Planului a fost cerută și în interiorul țării. În luna noiembrie, înainte de lansarea – în campanie electorală – a PNRR, opt organizații au atras atenția că riscăm să pierdem cele 30 de miliarde de euro din cauza măsurilor dezastruoase pentru mediu pe care le conține. În plus, planul a fost elaborat în mod netransparent, fără consultare publică, încălcându-se cerințele din ghidul Comisiei Europene.

În acest moment, Ministerul Fondurilor Europene simulează o consultare publică. Cetățenii pot trimite propuneri până în 31 ianuarie, însă formatul de consultare este foarte restrictiv. Propunerile trebuie să se refere la măsurile care sunt deja cuprinse în plan, oamenii obișnuiți nu pot veni cu idei de investiții pentru care să fie alocate cele 30 de miliarde euro, primite sub formă de împrumuturi nerambursabile și împrumuturi cu dobânzi foarte mici.

Implică-te în consultarea publică! 

Din acest motiv Declic a inițiat o campanie de mobilizare a cetățenilor, ca să solicite revizuirea completă a planului și regândirea formatului de consultare a societății civile și a cetățenilor. În forma actuală, Planul Național de Redresare și Reziliență nu aduce României nici redresare economică, nici reziliență la schimbările climatice. 

De exemplu, la domeniul „Energie și tranziție verde”, sunt incluse investiții în proiecte hidroenergetice, care distrug râurile, însă nu se alocă niciun ban pentru energia solară și eoliană. Mai grav, în PNRR combustibilii fosili, precum gazul, sunt încadrați la energie din surse regenerabile. În realitate, energia din combustibili fosili este o energie murdară.

România are de 5 ori potențial energetic eolian în Marea Neagră, față de necesarul de consum al țării. Pentru a ne pune în acord cu Pactul Verde European și a reuși să reducem cu până la 60% emisiile de carbon până în 2030, este necesar să folosim aceste fonduri pentru investiții în energia verde, în locul energiei murdare.

La capitolul schimbări climatice, PNRR nu aduce deloc în discuție folosirea energiei verzi pentru a reduce din efectele schimbărilor climatice și pentru a reduce emisiile de carbon. În forma actuală, Planul oferă doar soluții pentru a rezolva efectele încălzirii globale, fără să încerce să rezolve problema, și anume să ia măsuri care să încetinească încălzirea globală.

Iar la domeniul „Mediu”, capitolul „Decontaminare situri și managementul deșeurilor”, ministerul a omis investițiile pentru a mări infrastructura de colectare separată a deșeurilor. Sunt menționate investiții doar pentru 4 stații de procesare a deșeurilor reziduale (non-reciclabile). Fără investiții în infrastructura de colectare separată, rata de reciclare a deșeurilor municipale de 14% va rămâne în continuare la același nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *