Obstacole serioase pe drumul spre România circulară

Sistemul garanție-returnare, SGR pe scurt, este un instrument de mediu util prin care se obțin rapid rezultate. Sistemul presupune plata unei garanții pentru ambalajul băuturii cumpărate, pe care o recuperezi când îl returnezi gol în magazin. Este un sistem național, bazat pe stimulente financiare (garanțiile), care conduce rapid la rate de colectare ridicate. SGR rezolvă atât…

Citește mai departe

Microfibre de plastic, găsite în stomacul unor pești de mare adâncime

Mici fibre de plastic au fost găsite în stomacul unui pește care trăiește la mare adâncime într-o zonă îndepărtată din sudul Oceanului Atlantic. Cel mai probabil, fibrele provin din apele uzate ale mașinii de spălat, de la obiecte sanitare sau șervețele umede care au fost aruncate în toalete.   O expediție de explorare a Muzeului de…

Citește mai departe

De ce nu trebuie să ne fie frică de sistemul garanție-returnare. Un sistem care funcționează în statele europene

Sistemele garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi au intrat în centrul atenției autorităților naționale și sectorului de afaceri din Europa. Motivați de țintele de colectare ridicate, de cerințele privind conținutul reciclabil și de taxa pe plastic, toți caută soluții pentru scheme de colectare eficiente din punct de vedere al costurilor. Într-un articol publicat pe Zero…

Citește mai departe

Eșecul schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor pentru ambalaje, pe continentul nord-american

Atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Canada, în acest an s-au adus în discuție lacunele și problemele ce decurg din aceste lacune ale schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor. În SUA, contextul a fost creat de legislația federală care urmează să fie introdusă în dezbaterea Congresului în 2021 și vizează reducerea poluării…

Citește mai departe

De ce sistemul de garanție-returnare este o formă de responsabilitate extinsă a producătorilor?

Pe ai cui umeri cade responsabilitatea în cadrul sistemelor de garanție-returnare? În decursul anilor de când se implementează aceste sisteme, au existat și voci care au susținut că responsabilitatea revine distribuitorilor și comercianților, fără a exista un mecanism care să influențeze producătorii să regândească design-ul produsului (inclusiv ambalajul). Clarissa Morawski, director executiv al Reloop Platform,…

Citește mai departe

Ce schimbări aduce pentru consumatori și industrie proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare? O analiză Zero Waste România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, adică acel sistem prin care consumatorii pot returna în magazine recipientele de băuturi cu volume între 0,1 și 3 litri. Zero Waste România a analizat propunea și a constatat că…

Citește mai departe

Poluarea cu pulberi ultrafine și oxizi de azot – factor agravant pentru COVID-19

UPDATE 13.11.2020: Observațiile românești cu privire la legătura indiscutabilă între prezența în atmosferă a pulberilor ultra-fine PM2,5 și gravitatea simptomatologiei COVID au fost confirmate și de ultimul studiu publicat de cercetătorii americani. Acesta dovedește, fără doar și poate, aceeași corelație între gravitatea simptomelor și expunerea la pulberi PM2,5. Bucureștiul a înregistrat astăzi cel mai mare…

Citește mai departe

Corporațiile promit, dar nu fac progrese în direcția unei economii circulare pentru plastic

Marile companii sunt asaltate din toate părțile de dovezi ale daunelor pe care le provoacă ambalajele și produsele lor din plastic. Aceste dovezi devin imposibil de ascuns, fie că sunt datele culese în cadrul auditurilor anuale organizate de mișcarea Break Free From Plastic sau studiile de dată recentă care preconizează triplarea cantității de plastic care…

Citește mai departe

Lecții importante pentru mediu, pe care ar trebui să le învățăm din pandemia COVID-19

Carantina în care a intrat lumea, într-o mai mică sau mai mare măsură, a avut atât efecte pozitive, cât și efecte negative asupra mediului. Pe de o parte, au fost constatate reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră și o îmbunătățire a calității aerului, efecte temporare potrivit unui raport recent al Agenției Europene…

Citește mai departe

Tranzacțiile cu deșeuri, urmărite în timp real din ianuarie 2021

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat săptămâna trecută finalizarea Sistemului Informatic de Urmărire a Trasabilității Deșeurilor din Ambalaje (SIADT). Potrivit comunicatului de presă, începând cu 15 ianuarie 2021 toți operatorii din piața de ambalaje, de la organizațiile care implementează obligațiile privind responsabilitatea extinsă a producătorilor (OIREP-uri) la colectori și reciclatori, vor fi supravegheați îndeaproape…

Citește mai departe

HP accelerează demersul de reducere a plasticului din oceane prin extinderea programului de reciclare Planet Partners

Programul de reciclare a consumabilelor pentru imprimante, HP Planet Partners – considerat cel mai bun din categoria sa, este extins în 68 de țări și teritorii. Considerat cel mai bun program de reciclare a cartușelor de imprimantă din lume1, HP Planet Partners inspiră atât clienții, cât și partenerii să acționeze pentru reducerea acestor deșeuri.   Până…

Citește mai departe

În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul pentru colectarea separată a deșeurilor pe patru sau cinci fracții se dă (încă o dată) în județul Bihor.  Operatorul de salubritate AVE BIHOR a lansat o campanie ambițioasă în 63 de localități, cu…

Citește mai departe

Războiul rozelor cu miros de cauciuc din Timișoara

Locuitorii din partea de nord a Timișoarei în mod special, dar nu numai, sesizează de ani întregi autoritățile privind problemele de calitate a aerului provocate de Continental Automotive. În fiecare zi, dar mai pronunțat pe durata nopții, aerul din zona Pădurii Verde unde se află fabrica este irespirabil. Rezidenții acuză poluarea cu noxe și solicită…

Citește mai departe

ONG-urile de mediu cer UE restricționarea comerțului cu deșeuri din plastic. Stop importului de plastic pentru valorificare energetică în fabrici de ciment sau incineratoare

Comisia Europeană trebuie să transpună până în decembrie 2020 noile modificări privind plasticul ale Convenției de la Basel, care asigură mai mult control pentru comerțul cu deșeuri din plastic. Conform organizațiilor de mediu, Uniunea Europeană nu intenționează să impună restricțiile pentru comerțul intracomunitar de deșeuri. O astfel de decizie ar permite în UE tranzacționarea liberă…

Citește mai departe

Goana după plastic: Industria petro-chimică atacă asiduu piața globală în era COVID-19

O investigație recentă a Reuters descrie un tablou sumbru despre modul în care pandemia COVID-19 a afectat prevenirea generării deșeurilor de plastic în întreaga lume. În timp ce industria reciclării a avut de suferit de pe urma lipsei forței de muncă și a altor efecte ale pandemiei, plasticul „virgin”, obținut din combustibili fosili, a devenit…

Citește mai departe

Depozitarea și incinerarea ilegală a deșeurilor, tratată cu mănuși de Garda de Mediu Sibiu

Malul drept al cursului de apă Valea Gârbovei, din Miercurea Sibiului, a devenit loc de depozitare a gunoiului din oraș. Pe deasupra, sursele EcoMagazin susțin că acolo se ard aproape zilnic deșeuri și că aparențele indică utilizarea ei de către autoritatea publică locală.  Potrivit Comisariatului Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu, în cursul lunii…

Citește mai departe

Aproape 500.000 de bebeluși din întreaga lume au murit anul trecut din cauza poluării aerului

Un articol The Guardian informează că poluarea aerului a cauzat, anul trecut, decesul prematur a aproximativ jumătate de milion de copii în prima lor lună de viață. Majoritatea acestor decese s-a înregistrat în țările aflate în curs de dezvoltare. Raportul Starea Globală a Aerului 2020 (în original State of Global Air), publicat de către Health…

Citește mai departe

Bioplastic, plastic biodegradabil, compostabil, plastic pe bază de plante – basme cu rost de greenwashing

Marile companii petroliere și industria producătoare de plastic nu vor să cedeze nici un centimetru de tranșeu în bătălia pe care societatea a pornit-o împotriva plasticului. Chiar și puse în fața numeroaselor evidențe că poluarea cu plastic a îmbolnăvit planeta și că trebuie să scăpăm de acest flagel, industriile care se „hrănesc” din plastic încearcă…

Citește mai departe

Ce daune poate provoca prostul obicei de a arunca uleiul în chiuvetă

Fie că prăjim, sotăm sau confiem, de multe ori în bucătărie ne rămâne un rest de ulei sau de grăsime. Din păcate, tendința multora este de a arunca acest rest în chiuvetă sau de a-l arunca la gunoi, ambele acțiuni la fel de păguboase și periculoase pentru mediul înconjurător. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din…

Citește mai departe

„Dilema diabolică” a deșeurilor din Danemarca

Danemarca este dependentă de deșeuri. Este statul european care incinerează cel mai mari cantități de deșeuri, pentru a genera energie termică și electrică. O cincime din energia termică și aproximativ 5% din energia electrică din această țară este asigurată de către incineratoare. Potrivit unei analize realizate de Politico, problema este că nu generează suficient gunoi…

Citește mai departe

Incineratoarele, un experiment riscant pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri

Zero Waste România a lansat recent un apel public către cetățeni, să nu voteze candidați care promovează incineratoare de deșeuri municipale inclusiv instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă, în comunitățile lor. Oriana Irimia, coordonator al programului Climă, Energie și Poluarea Aerului în cadrul Zero Waste România, a răspuns întrebărilor noastre cu privire la…

Citește mai departe

Reciclarea chimică, o fantezie a industriei plasticului?

Plasticul reciclat nu prezintă interes în prezent pentru producători, care preferă materii prime virgine de o mai bună calitate. Iar cum acestea sunt și mai ieftine, plasticul reciclat al Europei sfârșește adesea în rampele de gunoi sau în incineratoare, atunci când nu este exportat în afara granițelor.  În urmă cu doi ani, legislativul european a…

Citește mai departe

Apel Zero Waste Romania: NU votați candidații care promovează incineratoare de deșeuri!

Zero Waste Romania a lansat astăzi un apel public prin care solicită cetățenilor să analizeze programele electorale pentru alegerile din 27 septembrie și să NU voteze candidații care propun soluții de gestionare a deșeurilor precum incineratoare, instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă. Potrivit organizației, eșecul României în atingerea țintei de reciclare a deșeurilor…

Citește mai departe

Puterea exemplului: compostul, de la o „ciudățenie” la o activitate împărtășită de comunitate

Camelia Nistor a început în urmă cu cinci ani să composteze la domiciliu deșeurile biodegradabile pe care le genera acasă, la Oradea. Era familiarizată deja, din străinătate, cu acest mod de a gestiona resturile organice, și a considerat că ar fi o bună opțiune de a îmbogăți solul în grădina din curtea blocului, în care…

Citește mai departe

Prin schimbarea ambalajelor la 13 categorii de produse, s-ar reduce semnificativ plasticul de unică folosință din magazinele britanice

Provocarea de a ne schimba obiceiurile de consum, de a trece la sisteme de reutilizare pe scară largă și de a inversa tendința de poluare cu plastic este imensă. Un nou raport Greenpeace UK, citat de Circular online UK, susține că s-ar putea reduce considerabil deșeurile de plastic pe care le generează marile magazine, prin…

Citește mai departe

În ciuda cenzurii și a reprimării manifestațiilor, chinezii protestează împotriva incineratoarelor

În China, manifestările de stradă privind probleme de mediu sunt mai frecvente decât protestele politice. Mișcările civile îndreptate împotriva proiectelor poluatoare datează din 2007; în ultimii ani au avut loc proteste de amploare împotriva incineratoarelor în Zhejiang, Jiangsu, Hubei, Beijing și Guangdong. Protestul împotriva incineratorului din Qingyuan (provincia Guangdong), din 2017, chiar dacă s-a soldat…

Citește mai departe

Modelul nordic de ecodesign

Factorul cheie pentru o mai bună reciclare îl reprezintă proiectarea sustenabilă a ambalajelor. În 2017 a fost elaborat un Ghid de design pentru Suedia și Norvegia, iar printre instrumentele de proiectare propuse se numără raportarea la norme (verde, galben, roșu), organismele de certificare RecyClass, lansarea calculatorului național Green Dot Norvegia și proiectele și testele practice….

Citește mai departe

200.000 de semnături pentru a salva Directiva privind plasticul de unică folosință de presiunea lobbyiștilor

Miercuri, 9 septembrie, Comisia Europeană și reprezentanții statelor membre vor discuta online normele de aplicare a Directivei privind plasticul de unică folosință. Evoluția recentă a dezbaterilor asupra acestor norme, în contextul pandemic și cu lobby-ul industriei producătoare de plastic, creează serioase îngrijorări pentru organizațiile de mediu. Principalele vulnerabilități identificate se referă la interpretarea definiției plasticului…

Citește mai departe

Sute de brașoveni sunt afectați de norii de praf și miasmele gropii de gunoi „ecologice”

La nici 300 de metri de gardul caselor din cartierul Timiș Triaj, dincolo de fosta cale ferată pe care se aproviziona fostul CET din Brașov, s-au ivit una după alta gropile în care se depozitează gunoiul județului Brașov. De ani de zile, locuitorii din această zonă trebuie să suporte mirosul și praful care se degajă…

Citește mai departe

Particulele de microplastic din organismul uman vor putea fi văzute cu ajutorul noilor tehnologii

Particulele de microplastic au poluat întreaga planetă, începând de pe vârfurile alpine, până în zăpada arctică și adâncimile oceanelor. Se știe că oamenii le pot ingera prin apă și prin mâncare sau le pot inhala, însă impactul pe care aceste particule îl au asupra sănătății oamenilor nu este deocamdată cunoscut. Potrivit The Guardian, cercetători de…

Citește mai departe

Reforma europeană a Responsabilității Extinse a Producătorilor. Pentru ce vor plăti aceștia?

Peste 50 de reprezentanți ai autorităților publice, ai producătorilor, ONG-urilor și experți locali din România și Polonia au participat astăzi la webinarul „Ecodesign și Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor”, organizat de Reloop, în parteneriat cu Teraz Środowisko și EcoMagazin. Proiectarea ambalajelor pentru a fi mai ușor reciclabile și reformarea Responsabilității Extinse a Producătorilor nu pot fi…

Citește mai departe

Industria reciclează idei vechi, pentru a câștiga cel mai recent război împotriva plasticului

Echipa Frontline PBS a investigat timp de un an criza plasticului în Statele Unite ale Americii și a aflat că multe dintre problemele privind reciclarea, cu care ne confruntăm în prezent, au fost create cu decenii în urmă chiar de către companiile care au produs plasticul. Documentarul „Războaiele împotriva plasticului (Plastic Wars în original)” a…

Citește mai departe

Sistemul austriac de garanție-returnare pentru ambalaje, amenințat de lobby-ul poluării cu plastic

Poluarea cu plastic reprezintă o problemă majoră pentru mediu și are efecte negative enorme asupra oceanelor, râurilor și altor ecosisteme. Austria nu face excepție. Potrivit unui raport publicat în mai 2020 de către Fundația Changing Markets și Mișcarea Break Free From Pastic, 1,6 miliarde ambalaje de plastic sunt puse pe piață în fiecare an, ceea…

Citește mai departe

Impactul produselor pentru igienă feminină, scutecelor de unică folosință și șervețelelor umede în Europa

Produsele menstruale de unică folosință, scutecele pentru copii și șervețele umede sunt exemple de articole care devin deșeuri după ce sunt folosite o singură dată și sunt realizate, în cea mai mare parte, din plastic. Din cauza contribuției lor în greutate la fluxul de deșeuri solide municipale și din cauza impactului pe care îl au…

Citește mai departe

A fost adoptată legea compostului, care impune obligația colectării separate a biodeșeurilor

Legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile a fost adoptată în unanimitate de către Parlament în 28 iulie și a fost trimisă spre promulgare în 3 august. Aceasta este un act normativ cu impact deosebit de important asupra țintelor de reciclare a deșeurilor municipale asumate de România în fața Comisiei Europene.  Într-un comunicat de presă transmis…

Citește mai departe

Colectarea separată eficientă, element esențial al succesului Directivei privind plasticul de unică folosință

Comisia Europeană (CE) a adoptat, în 2 iulie 2019, Directiva privind materialele plastice de unică folosință, pentru reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. În prezent, accentul se pune pe normele de aplicare și pe ghiduri, pe care  CE urmează să le completeze până în ianuarie 2022. În rândul organizațiilor pentru protejarea mediului există…

Citește mai departe

7 motive pentru care limitarea unui sistem de garanție-returnare doar la băuturile on-the-go este o idee proastă

Deși sunt relativ simple în ceea ce privește conceptul, sistemele de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi pot fi proiectate și implementate în mai multe moduri. Una dintre caracteristicile de proiectare fundamentale ale unui astfel de sistem, și care face parte integrantă din succesul său, se referă la materialele și/sau tipul recipientelor acoperite de sistem. Una…

Citește mai departe

Produsele pentru igiena feminină și poluarea cu plastic

Pentru orice consumator de știri privind protecția mediului, impactul negativ al articolelor de plastic de unică folosință este un subiect arhicunoscut. Un număr tot mai mare de țări, dar și companii din sectorul privat, au trecut la acțiuni de combatere a poluării cu plastic, de la interzicerea sau taxarea pungilor de plastic sau a paharelor…

Citește mai departe

De ce sistemul de garanție-returnare reprezintă o oportunitate importantă pentru magazine

Lumea trece printr-o criză a deșeurilor de plastic, din ce în ce mai gravă, iar acest fapt nu poate fi negat. Dar, la fel, și acțiunile de sensibilizare a publicului iau amploare. Pe măsură ce problema plasticului intră tot mai mult pe agenda internațională, impulsul din spatele sistemelor de garanție-returnare a ambalajelor pentru băuturi continuă…

Citește mai departe