Green Gala Awards 2023: Excelență în domeniul construcțiilor sustenabile

0
350

București – România Green Building Council (RoGBC) și Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) au dezvăluit cu mândrie laureații ediției 2023 a Green Gala Awards. Într-o competiție cu 58 de candidați, doar 10 proiecte excepționale au fost distinse din cei 27 de finaliști, selecția fiind realizată de un juriu de experți din diverse domenii.

Evenimentul, considerat a fi cel mai prestigios din domeniul sustenabilității construcțiilor, a fost onorat de prezența Ministrului Mediului, dl. Mircea Fechet. Acesta, alături de alți demnitari, academicieni, dezvoltatori imobiliari și reprezentanți ai ONG-urilor, a participat pentru a omagia și a recunoaște excelența în domeniul construcțiilor ecologice.

În discursul său, Ministrul Fechet a evidențiat importanța inovației și a angajamentului față de un mediu construit sustenabil, lăudând realizările participanților și subliniind eforturile depuse de câștigători și finaliști. Prezența sa a consolidat angajamentul guvernului român de a promova practicile durabile.

Printre laureați, s-au numărat:

Excelență în Eficiență Energetică și Sustenabilitate în Clădiri:
Clădiri comerciale: Globalworth Square – Globalworth
Clădiri rezidențiale: Central District Viitorului 134 – Forty Management.

Excelență în Economia Circulară:
Clădiri: Oberwood Porumbacu de Sus
Produse: Isogreen – izolație din celuloză. Isogreen Romania
ALUKÖNIGSTAL – Sistemul de perete cortina Schüco FWS 50 – certificat Cradle2Cradle Silver.

Excelență în Orașe Sustenabile: municipalități, comune, companii
Municipalități: Primăria Municipiului Oradea – Primăria Oradea
Comune: Primăria Vama Buzăului Primăria Comunei Vama Buzăului
Companii – portofoliu: One United Properties

Excelență în Educație și Conștientizare în domeniul Sustenabilității:
Initiațiva industriei: Rockwool – Securitatea la incendii în clădiri – o problemă de siguranță națională. ROCKWOOL
Inițiațiva instituțiilor financiar-bancare: BRD – Creditul Habitat Verde
Inițiațiva ONG: Trifoi Fest – primul festival certificat Zero Waste și vegan Trifoi Fest

Finaliști: Equilibrium 2: Skanska Skanska Equilibrium, Victoria Park: CPI/Imofinanz CPI, Quartier Gramont: STC Partners/CNO STC Partners, WINGS: Studium Green Studium Green, Studio 5 Rural Studio Rural 5, Lâna Term: LANA TERM LanaTherm, Equitone: FIBROCIMENT HD EQUITONE Facade, Primăria Municipiului Alba Iulia Primaria Alba Iulia, Primăria Comunei Cociuba Mare Primăria Cociuba Mare, Schüco Carbon Control: E timpul să economisim energie, EON: Ghid pentru clădiri nZEB e.onGaranti BBVA: Credit Imobiliar Casa Eco, UTCB: Școli Sănătoase Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – UTCB, La Centrală – In context: primul târg de mobilier upcyled La Centrala In Context.

Premii speciale au fost acordate către Quantum OxyGo Berceni – primul proiect Green Homes din sudul capitalei, Oxigen Home – cel mai înalt nivel de performanță în certificarea Green Homes, Cattet Family –  ansamblul rezidențial nZEB și primei companii care oferă servicii integrate pentru obținerea declarațiilor de mediu pentru materiale și produse – EPD România. De asemenea, a fost apreciat efortul primăriei Cacica în dezvoltarea unui proiect de pionierat în domeniul economiei circulare – Ecobiblioteca.

Băncile partenere ale Romania Green Building Council au fost recunoscute cu o diplomă de apreciere pentru susținerea locuințelor sustenabile: Alpha Bank, Banca Comercială Română, ING, LIBRA Internet BANK, Raiffeisen Bank și Vista Bank.

Green Gala Awards continuă să ofere o platformă unde profesioniștii și entuziaștii pot evidenția proiectele lor și a fi recunoscuți pentru contribuția lor la un viitor mai sustenabil.

Juriul Green Gala Awards 2023: Experți de vârf în domeniul dezvoltării durabile și construcțiilor verzi

Pentru ediția Green Gala Awards 2023, organizatorii s-au mândrit cu un juriu format din personalități marcante în domeniul dezvoltării durabile și al construcțiilor verzi. Acești profesioniști, cu o vastă experiență și recunoaștere în domeniile lor, au fost aleși pentru a garanta o evaluare echitabilă și profesionistă a tuturor proiectelor înscrise.

Luminița Bălălău este o voce autorizată care reprezintă Guvernul României în domeniul dezvoltării durabile. Ca Director al Direcției strategii, programe și proiecte de dezvoltare durabilă, Luminița a jucat un rol pivot în formularea și implementarea strategiilor naționale de dezvoltare durabilă, asigurându-se că România rămâne pe calea corectă spre un viitor mai verde.

Șerban Țigănaș combină expertiza academică cu cea practică. Ca Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, el a influențat generații de arhitecți. În plus, prin co-fondarea Dico & Țigănaș, a demonstrat cum inovația și sustenabilitatea pot fi integrate în designul arhitectural modern.

Horia Petran este o figură centrală în promovarea construcțiilor sustenabile în România. Ca Președinte al Cluster Pro nZEB și asociat cu “URBAN – INCERC”, Horia a adus o contribuție semnificativă în cercetarea și dezvoltarea practicilor durabile în construcții.

Dorin Beu este o forță motrice în promovarea construcțiilor verzi în Transilvania. În calitate de Conferențiar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Director al Laboratorului Ingineria Iluminatului, Dorin a combinat cercetarea academică cu activismul, fiind și Președintele RoGBC Transilvania.

Ciprian Sipoș aduce o perspectivă unică în juriu. Cunoscut ca un “Zero Waste Creative Thinker”, Ciprian este un designer de interioare care pune accent pe ecologie și sustenabilitate. Abordarea sa inovatoare în designul de interior a adus o nouă dimensiune evaluării proiectelor.

Acești experți au format nucleul juriului Green Gala Awards 2023, garantând o evaluare echitabilă și profesionistă a tuturor proiectelor înscrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.