A doua extincție a dinozaurilor?

Doi giganți ai industriei extractive de petrol și gaze au anunțat, în cursul unei singure săptămâni, reducerea operațiunilor și închiderea unor rafinării.  Potrivit agenției de presă Reuters, rafinăria Shell din Convent, Louisiana, Statele Unite ale Americii se va închide din cauza efectelor devastatoare ale pandemiei asupra cererii de petrol la nivel global. Aceasta avea o…

Citește mai departe

Pericolul manipulării studiilor de evaluare a ciclului de viață al produselor

Pe măsură ce consumatorii devin tot mai conștienți de problemele de mediu, companiile și guvernele încearcă să determine care sunt cele mai bune rezultate în materie de mediu. Un raport recent, elaborat de Eunomia Research &  Consulting la solicitarea coaliției Break Free From Plastic, atrage atenția asupra faptului că studiile de evaluare a ciclului de…

Citește mai departe

ONG-urile de mediu cer UE restricționarea comerțului cu deșeuri din plastic. Stop importului de plastic pentru valorificare energetică în fabrici de ciment sau incineratoare

Comisia Europeană trebuie să transpună până în decembrie 2020 noile modificări privind plasticul ale Convenției de la Basel, care asigură mai mult control pentru comerțul cu deșeuri din plastic. Conform organizațiilor de mediu, Uniunea Europeană nu intenționează să impună restricțiile pentru comerțul intracomunitar de deșeuri. O astfel de decizie ar permite în UE tranzacționarea liberă…

Citește mai departe

Goana după plastic: Industria petro-chimică atacă asiduu piața globală în era COVID-19

O investigație recentă a Reuters descrie un tablou sumbru despre modul în care pandemia COVID-19 a afectat prevenirea generării deșeurilor de plastic în întreaga lume. În timp ce industria reciclării a avut de suferit de pe urma lipsei forței de muncă și a altor efecte ale pandemiei, plasticul „virgin”, obținut din combustibili fosili, a devenit…

Citește mai departe

Aproape 500.000 de bebeluși din întreaga lume au murit anul trecut din cauza poluării aerului

Un articol The Guardian informează că poluarea aerului a cauzat, anul trecut, decesul prematur a aproximativ jumătate de milion de copii în prima lor lună de viață. Majoritatea acestor decese s-a înregistrat în țările aflate în curs de dezvoltare. Raportul Starea Globală a Aerului 2020 (în original State of Global Air), publicat de către Health…

Citește mai departe

Proteste în portul Anvers împotriva construirii unei fabrici de plastic

Aproximativ 150 de activiști de mediu au instalat sâmbătă dimineață o tabără de protest la sediul gigantului petrochimic Ineos din portul Anvers. Potrivit unui comunicat de presă, prin această acțiune de tip occupy protestatarii și-au propus să împiedice lansarea fazei pregătitoare pentru construcția unei noi fabrici de plastic, denumită Project One, și defrișarea planificată a…

Citește mai departe

„Dilema diabolică” a deșeurilor din Danemarca

Danemarca este dependentă de deșeuri. Este statul european care incinerează cel mai mari cantități de deșeuri, pentru a genera energie termică și electrică. O cincime din energia termică și aproximativ 5% din energia electrică din această țară este asigurată de către incineratoare. Potrivit unei analize realizate de Politico, problema este că nu generează suficient gunoi…

Citește mai departe

Incineratoarele, un experiment riscant pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri

Zero Waste România a lansat recent un apel public către cetățeni, să nu voteze candidați care promovează incineratoare de deșeuri municipale inclusiv instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă, în comunitățile lor. Oriana Irimia, coordonator al programului Climă, Energie și Poluarea Aerului în cadrul Zero Waste România, a răspuns întrebărilor noastre cu privire la…

Citește mai departe

Reciclarea chimică, o fantezie a industriei plasticului?

Plasticul reciclat nu prezintă interes în prezent pentru producători, care preferă materii prime virgine de o mai bună calitate. Iar cum acestea sunt și mai ieftine, plasticul reciclat al Europei sfârșește adesea în rampele de gunoi sau în incineratoare, atunci când nu este exportat în afara granițelor.  În urmă cu doi ani, legislativul european a…

Citește mai departe

Industria reciclează idei vechi, pentru a câștiga cel mai recent război împotriva plasticului

Echipa Frontline PBS a investigat timp de un an criza plasticului în Statele Unite ale Americii și a aflat că multe dintre problemele privind reciclarea, cu care ne confruntăm în prezent, au fost create cu decenii în urmă chiar de către companiile care au produs plasticul. Documentarul „Războaiele împotriva plasticului (Plastic Wars în original)” a…

Citește mai departe

Ambalajele reutilizabile de băuturi: Crearea cadrului legislativ pentru garanție-returnare

Gestionarea  sustenabilă a deșeurilor este o parte importantă a tranziției spre o economie circulară. Cu obiectivul de a reduce impactul negativ asupra mediului și, în același timp, de a închide bucla pentru materialele reciclabile, multe țări au decis să implementeze un sistem de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi. Un asemenea sistem implică multe schimbări semnificative…

Citește mai departe

Cel mai mare producător de deșeuri din Europa promite să reducă incinerarea. Germania dezbate taxarea CO2 emis de fabricile de cancer

Autor: Oriana Irimia Bloomberg anunța, într-un articol recent, o răsturnare neașteptată de situație din partea Danemarcei. Statul nordic cu cea mai mare producție de deșeuri pe cap de locuitor din Europa a decis, ca parte a angajamentului pentru combaterea schimbării climatice, să își reducă amprenta de carbon cu 70% până în 2030, potrivit expertului organizației…

Citește mai departe

Raport: stadiul afacerilor verzi, 2019

Deși preocupările din sfera sustenabilității nu s-au schimbat prea mult față de acum 10 ani, cu siguranță s-au intensificat. Iată concluzia la care au ajuns specialiștii GreenBiz Group, împreună cu cei de la Trucost, într-un raport publicat recent. Este vorba despre cea de-a douăsprezecea ediție a raportului „State of Green Business”, în care experții analizează…

Citește mai departe

Raport: micii fermieri nu au acces la semințe adaptate schimbărilor climatice

Jumătate dintre alimentele pe care le consumăm la nivel global sunt produse de micii fermieri, însă doar 10% dintre aceștia au acces la semințe adaptate la schimbările climatice. Iată avertismentul venit din partea Fundației „Accesul la semințe”, care a publicat recent un index al companiilor care oferă acces la semințe micilor fermieri. Potrivit raportului „Accesul…

Citește mai departe

Competiție de economie circulară, pentru antreprenori sociali

Google Cloud și SAP au lansat recent o competiție dedicată antreprenorilor sociali care vor să folosească analiza de date și tehnologia pentru a dezvolta modele de afaceri în domeniul economiei circulare. Cele două companii oferă finanțări totale de 200.000 de dolari, dar și acces la produse, servicii și mentorat. În 2018, am consumat de 1.7…

Citește mai departe

Studiu: repararea gropilor reduce poluarea

Autoritățile ar putea reduce poluarea asociată traficului reparând mai des străzile. Astfel, șoferii ar ajunge să consume mai puțin combustibil fosil, să petreacă mai puțin timp în trafic și să aibă nevoie de mai puține reparații sau înlocuiri de anvelope sau alte piese, la rândul lor consumatoare de resurse. Concluzia aparține unor cercetători din SUA…

Citește mai departe

Investitorii cer industriei fast-food să reducă emisiile de carbon și consumul de apă

O coaliție de investitori solicită companiilor McDonalds, KFC și altor producători de alimente să adopte măsuri imediate pentru combaterea schimbărilor climatice. Un grup de peste 80 de investitori cu active de peste 6,5 miliarde de dolari au trimis recent o scrisoare celor mai mari lanțuri fast-food din lume, pentru a le solicita să reducă amprenta…

Citește mai departe

Elementele chimice care compun telefoanele mobile, în pericol

Un telefon inteligent conține peste 30 de elemente chimice. Jumătate dintre acestea ar putea fi însă în pericol, căci sunt materiale din ce în ce mai rare. Mai mulți cercetători britanici au realizat o nouă versiune a tabelului periodic, pentru a atrage atenția asupra vulnerabilității elementelor din care sunt confecționate electronicele. În Uniunea Europeană, sunt…

Citește mai departe

Studiu: economia circulară ar putea fi stimulată de inteligența artificială

Inteligența artificială ar putea contribui la crearea unei economii circulare, regenerative, care poate fi ușor redimensionată. Iată concluzia la care au ajuns autorii unui studiu comandat de Fundația Ellen MacArthur și Google și realizat cu sprijinul experților în analiză de la McKinsey & Company. Este vorba despre studiul „Artificial Intelligence and the Circular Economy”, lansat…

Citește mai departe

Raport: economia circulară, abia la început

Modul în care funcționează economia este circular în proporție de doar 9%, iar trendul este descrescător. Avertizarea vine din partea organizației Circle Economy, care a publicat recent raportul anual „Circularity Gap Report”. Societatea ar putea maximiza șansele de a lupta împotriva schimbărilor climatice făcând tranziția spre o economie circulară. Activități precum re-manufactura sau reciclarea ar…

Citește mai departe

Greenpeace Film Festival: 15 filme de mediu, disponibile online

În perioada 14-28 ianuarie, Greenpeace International pune la dispoziția publicului 15 documentare pe diverse teme de mediu, în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului de Film Greenpeace. Cei interesați le pot viziona gratuit, în mediul online, iar apoi își pot vota filmul preferat. Pe parcursul celor două săptămâni, publicul va avea acces la 15…

Citește mai departe

MissionEmission: calculează poluarea aferentă deplasărilor cu mașina

Dacă pe lista ta de obiective pentru 2019 se regăsește și reducerea amprentei personale de carbon, atunci trebuie să știi că există instrumente care te pot ajuta. Unul dintre acestea este calculatorul de emisii pentru deplasările cu mașina. Iată cum funcționează: Mission Emission este o aplicație web prin care cei interesați de impactul pe care…

Citește mai departe

5 tendințe care pot influența lupta împotriva schimbărilor climatice în 2019

Sezonul rece este perioada din an în care emisiile de carbon cresc odată cu facturile la încălzire. Ca să nu ne demoralizăm însă de la începutul anului, jurnaliștii de la Inhabitat au identificat câteva tendințe care merită urmărite pe parcursul lui 2019, întrucât au potențialul de a reduce semnificativ amprenta de carbon a umanității. Diete…

Citește mai departe

G. Sturloni: „Economia circulară, alternativa la turbo-capitalism și la economia așa-zis verde”

Intoxicăm planeta. O intoxicăm într-un ritm amețitor, prin creșterea demografică accelerată, prin stilul nostru de viață dependent de combustibili fosili, defrișări și pesticide, prin nonșalanța cu care consumăm resurse mai repede decât Pământul le poate regenera, prin nepăsarea cu care generăm deșeuri. Însă, cât de curând, planeta se va răzbuna, ripostând prin secete, inundații, cicloane…

Citește mai departe

Inegalitatea în domeniul poluării aerului dintre țările bogate și cele sărace se accentuează

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că în orașele bogate situația s-a îmbunătățit, însă poluarea din țările sărace crește în continuare și ucide 7 milioane de oameni pe an la nivel global. Datele cele mai recente ale OMS subliniază creșterea poluării în orașele sărace precum cele din India, dar și un aer mai curat…

Citește mai departe

Inegalitatea în domeniul poluării aerului dintre țările bogate și cele sărace se accentuează

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că în orașele bogate situația s-a îmbunătățit, însă poluarea din țările sărace crește în continuare și ucide 7 milioane de oameni pe an la nivel global. Autor: Jonathan Watts, Traducere: Silviu Lungu Datele cele mai recente ale OMS subliniază creșterea poluării în orașele sărace precum cele din India, dar…

Citește mai departe

In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice

Luna ianuarie a acestui an a fost cea mai calda luna de inceput de an de pe Terra de la sfarsitul secolului al XlX-lea de cand se fac inregistrari ale temperaturilor, a informat miercuri agentia americana National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), citata de agentia France Presse (AFP). In general, temperatura medie la suprafata oceanelor…

Citește mai departe

O tara aflata la „km 0” al schimbarii climatice da afara cercetatorii din domeniul incalzirii globale

Australia da afara multi dintre cercetatorii in domeniul schimbarii climatice intrucat a aflat tot ce e de aflat despre incalzirea globala. Oamenii de stiinta se tem in aceste conditii ca Australia va fi incapabila sa raspunda efectelor incalzirii globale. Tara este deja printre cele mai afectate de schimbarile climatice si este cea mai arida de…

Citește mai departe
Cultivarea coniferelor, în detrimentul arborilor cu frunze mari, a contribuit la incalzirea globala - studiu

Cultivarea coniferelor, in detrimentul arborilor cu frunze mari, a contribuit la incalzirea globala – studiu

Anumite specii de copaci, in principal coniferele, au contribuit in ultimele secole la incalzirea globala, releva un studiu realizat de Laboratorul pentru Stiintele Climei si Mediu din orasul francez Gif-sur-Yvette, relateaza revista Science, citata de Mediafax. Cercetatorii au analizat evolutiile fondului forestier din Europa in ultimii 260 de ani, descoperind ca, desi suprafata impadurita a…

Citește mai departe

Un virus creat cu ajutorul ingineriei genetice, incalzirea globala sau un eventual razboi nuclear ar putea aduce sfarsitul lumii

Un virus creat cu ajutorul ingineriei genetice, incalzirea globala sau un eventual razboi nuclear ar putea aduce sfarsitul lumii. Avertizarea vine din partea celebrului astrofizician britanic Stephen Hawking, care sustine colonizarea altei planete, pentru salvarea speciei umane. Daca oamenii nu constientizeaza acum cele trei pericole majore care ameninta lumea si nu le controleaza, in viitor,…

Citește mai departe