MissionEmission: calculează poluarea aferentă deplasărilor cu mașina

0
966

Dacă pe lista ta de obiective pentru 2019 se regăsește și reducerea amprentei personale de carbon, atunci trebuie să știi că există instrumente care te pot ajuta. Unul dintre acestea este calculatorul de emisii pentru deplasările cu mașina. Iată cum funcționează:

Mission Emission este o aplicație web prin care cei interesați de impactul pe care îl au asupra mediului își pot calcula emisiile de carbon aferente deplasărilor cu mașina. Tot ce trebuie utilizatorii să facă este să introducă punctul de plecare și destinația și câteva date despre mașina cu care călătoresc: mărimea, combustibilul folosit și consumul la suta de kilometri.

Aplicația calculează în mod automat cantitățile de dioxid de carbon și de oxid de azot emise pe respectiva distanță, dar și timpul necesar pentru absorbția în natură a respectivelor emisii și impactul asupra sănătății. Apoi, oferă o comparație cu emisiile aferente altor trei modalități de transport: avion (pe rutele pe care există opțiunea), transport în comun și mașini electrice.

Nu în ultimul rând, site-ul prezintă pe scurt o serie de informații despre poluarea din sectorul transporturilor: impactul dioxidului de carbon, poluarea aferentă mașinilor și avioanelor, dar și avantajele transportului în comun și ale mașinilor electrice.

Cât poluăm pe o deplasare București-Cluj

Pentru a vedea cum funcționează aplicația, am simulat o deplasare pe ruta București- Cluj-Napoca, folosind o mașină SUV pe motorină care consumă 12l/km. Cu acest mijloc de transport, am genera 143 de kilograme de dioxid de carbon și 435 de grame de oxid de azot. Ulterior, ar fi nevoie de 7 ani pentru ca un copac să absoarbă emisiile produse.

În schimb există și variante mai poluante, dar și mai puțin poluante. Dacă am alege să călătorim cu avionul, am genera 163 de kilograme de dioxid de carbon; dacă am alege o mașină de mărime și consum mediu – 80 de kg, iar dacă am avea o mașină electrică și am putea parcurge distanța menționată – am emite 39 de kilograme de dioxid de carbon. Cea mai sustenabilă variantă este de departe  cea cu transportul în comun, caz în care am produce doar 25 de kilograme de dioxid de carbon.

Puteți calcula aici emisiile călătoriilor voastre, în funcție mijlocul de transport folosit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.