7 materiale alternative pentru izolații prietenoase cu mediul

Pe timpul iernii, prezența sau absența izolației se face simțită atât în factura la energie, cât și în confortul locuitorilor. Decizia de a îmbunătăți eficiența energetică a casei sau a apartamentului în care locuim este cu siguranță una lăudabilă. Însă, atunci analizăm opțiunile, ar trebui să ținem cont de faptul că materialul izolant poate fi mai mult sau mai puțin prietenos cu mediul și cu sănătatea beneficiarilor.

Timp de mai bine de un secol, materialul preferat pentru izolarea locuințelor era fibra de sticlă. Ceva mai recent, a fost înlocuit cu polistirenul. Deși eficiente, ambele sunt dăunătoare pentru mediu la finalul ciclului de viață și pot pune în pericol sănătatea locuitorilor pe parcursul folosirii.

Există însă și variante mai ecologice. Jurnaliștii de la Inhabitat au făcut o listă cu astfel de materiale, prezentând proprietățile și avantajele lor.

Lâna de oaie

Lâna este un material ignifug, care izolează casele la fel de bine cum protejează oile de geruri năprasnice. În ultima perioadă, cercetătorii au testat proprietățile acesteia, folosind tehnologii moderne.

Au descoperit astfel că, atunci când sunt comprimate, fibrele de lână formează milioane de mici bule de aer, ceea ce conferă proprietățile izolatoare; mai mult, stratul extern este rezistent la apă, pe când cel din interior absoarbe umezeala, ajutând la menținerea căldurii și prevenind totodată condensul. Astfel, lâna menține casa călduroasă iarna și răcoroasă vara.

Cânepa

Izolația din cânepă este un material sustenabil, fiind ușor de produs și biodegradabil. Aceasta permite trecerea vaporilor de apă, reglând umiditatea, este un bun izolator termic și fonic și are caracter ignifug. În plus, inhibă apariția acarienilor, mucegaiurilor și ciupercilor și previne apariția altor dăunători precum insectele sau rozătoarele. Toate aceste proprietăți sunt garantate fără a fi nevoie de tratarea materialului cu substanțe chimice, potențial toxice pentru locuitori.

Termoizolația din cânepă vine sub formă de straturi sau de plăci.

Bumbacul/ denimul

Atunci când este obținut în mod sustenabil, bumbacul este unul dintre cele mai sustenabile materialele de izolat existente pe piață. Nu vorbim însă despre bumbacul proaspăt produs. Pentru izolații, se folosesc de obicei deșeuri textile de la blugi, care sunt tocate și transformate în straturi groase de material izolant, la fel ca fibra de sticlă. Pentru siguranță, materialul este tratat cu o soluție de ignifugare.

Bumbacul respinge în mod natural insectele, nu conține formaldehidă și nu cauzează probleme respiratorii. Însă, comparativ cu fibra de sticlă, este mult mai scumpă, costând aproape dublu.

Icynene

Fiind unul dintre cele mai rezistente materiale de izolare alternative, Icynene este o spumă pe bază de ulei de ricin. Atunci când este aplicată pe perete (sub formă de spray), își mărește volumul de 100 de ori. Sigilează ireproșabil și reduce zgomotul.

În timpul aplicării, Icynene captează mici bule de aer, iar când spuma se usucă, acestea rămân în interior. De acee izolarea este atât de eficientă. Totuși, materialul prezintă un dezavantaj: din cauza capacității de etanșare, este necesar un sistem de ventilare. Astfel, costurile cresc semnificativ, însă economia de energie le poate amortiza.

Aerogelul

Aerogelul este un material pe bază de oxid de siliciu. În timpul fabricării, din siliciu este eliminat lichidul, el fiind înlocuit cu aer, cu ajutorul temperaturilor și presiunilor înalte. Astfel, se obține produsul finit, care conține aer în proporție de peste 90%. Masa unor aerogeluri este de aproximativ de.

Aerogelul este extrem de ușor (masa este de aproximativ 0,01 g/cm3) și este totodată ușor de instalat. Este însă destul de costisitor.

Plăcile de plută

Spre deosebire de alte materiale, pluta are o amprentă de carbon negativă, întrucât produsul finit este fabricat din scoarța exterioară a stejarilor. Este o resursă naturală, regenerabilă, reciclabilă și biodegradabilă. În plus, materialul este un bun izolator fonic și nu conține toxine.

Celuloza

Pentru cei care urmăresc eliminarea substanțelor toxice din casă, izolația din celuloză este o alegere potrivită. Este confecționată din ziare și hârtie reciclată, salvată de la depozitare în gropile de gunoi sau incinerare, unde ar fi emanat emisii dăunătoare.

Toate aceste materiale au avantaje și dezavantaje, care trebuie analizate în momentul alegerii izolației. Ce au însă în comun este impactul redus asupra mediului și asupra sănătății locuitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *