ONG-urile de mediu cer UE restricționarea comerțului cu deșeuri din plastic. Stop importului de plastic pentru valorificare energetică în fabrici de ciment sau incineratoare

Comisia Europeană trebuie să transpună până în decembrie 2020 noile modificări privind plasticul ale Convenției de la Basel, care asigură mai mult control pentru comerțul cu deșeuri din plastic. Conform organizațiilor de mediu, Uniunea Europeană nu intenționează să impună restricțiile pentru comerțul intracomunitar de deșeuri. O astfel de decizie ar permite în UE tranzacționarea liberă a deșeurilor din plastic pentru incinerare, co-incinerare și valorificare energetică, în timp ce Convenția de la Basel limitează valorificarea deșeurilor din plastic la reciclarea materială mecanică. 

Într-o perioadă în care Uniunea Europeană pare să dea tonul printr-o viziune ambițioasă pentru protecția mediului, o asemenea decizie i-ar slăbi credibilitatea de lider la nivel global. Pentru restul lumii ar fi semnalul că dublul standard este, de fapt, acceptabil. 

Printr-o scrisoare deschisă adresată lui Virginijus Sinkevičius, Comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, o coaliție de 24 de organizații de mediu solicită Comisiei Europene să transpună integral amendamentele. 

La cea de a 14-a conferință a convenției de la Basel, desfășurată în mai 2019, au fost adoptate amendamente inovatoare care impun controale stricte în privința comerțului celor mai problematice deșeuri, de plastic. Uniunea Europeană nu numai că a votat în favoarea acestei schimbări, ci a susținut puternic amendamentele propuse inițial de Norvegia. 

Cu toate acestea, Comisia Europeană nu intenționează să impună controale mai stricte pentru transporturile de deșeuri din plastic care au loc în UE. Acest fapt va submina complet o importantă realizare legislativă, adoptată de către 187 de reprezentanți în Convenția de la Basel, transmițând către restul lumii mesajul „faceți cum spun eu, nu cum fac eu”. Va permite anumitor tipuri de deșeuri din plastic potențial periculoase să fie comercializate liber în toată Europa, în vederea incinerării, co-incinerării în fabricile de ciment și valorificării energetice.

Comerțul cu deșeuri în Europa crește în mod alarmant, în special comerțul ilegal cu deșeuri de plastic. În acest context, nu este oportună reducerea controlului și a monitorizării; din contră, Uniunea trebuie să adopte norme mai clare și mai robuste în acest domeniu. 

Coaliția de organizații de mediu a elaborat un set de recomandări prin care poate fi îmbunătățită legislația curentă. Aceste organizații consideră că simpla referire la Decizia Consiliului (EU) 2019/638 nu este suficientă, aceasta fiind o decizie anterioară Planului de Acțiune pentru Economie Circulară, iar obiectivul ei este de a crea un „mediu non-toxic”. Mai mult, articolul 11 al Convenției de la Basel permite acorduri alternative doar cu condiția ca „acestea să nu deroge de la gestionarea responsabilă a deșeurilor periculoase și a altor deșeuri similare, conform cerințelor acestei convenții”. Permiterea comercializării libere a deșeurilor de plastic nu doar pentru reciclare, ci și pentru recuperarea energiei, nu se încadrează în categoria de acord alternativ acceptabil. 

Într-un moment în care UE arată o viziune îndrăzneață în materie de mediu pentru o economie circulară, trimiterea unor astfel de mesaje contradictorii ar avea doar un efect negativ. Prin urmare, organizațiile de mediu fac apel ca Uniunea să se ridice la nivelul așteptărilor pe care le-a creat și să continue să fie un lider global cu privire la aceste probleme în anii următori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *