Goana după plastic: Industria petro-chimică atacă asiduu piața globală în era COVID-19

O investigație recentă a Reuters descrie un tablou sumbru despre modul în care pandemia COVID-19 a afectat prevenirea generării deșeurilor de plastic în întreaga lume. În timp ce industria reciclării a avut de suferit de pe urma lipsei forței de muncă și a altor efecte ale pandemiei, plasticul „virgin”, obținut din combustibili fosili, a devenit alternativa mai ieftină la plasticul reciclat, datorită celor mai scăzute prețuri la petrol din istorie. Nu e de mirare că marile companii extractive de combustibili fosili au investit masiv în producția de plastic nou. Pandemia de coronavirus a declanșat goana după plastic.

Din Wuhan până în New York, a crescut cererea pentru măști, mănuși, caserole pentru mâncare la pachet, folie cu bule pentru cumpărăturile online. Cum cea mai mare parte dintre aceste produse nu pot fi reciclate, a crescut și valul de deșeuri.  

Dar mai există o consecință, după cum au constatat jurnaliștii Reuters. Pandemia a intensificat războiul prețurilor între plasticul reciclat și plasticul nou, realizat de industria petrolieră. Este un război pe care sectorul reciclării de pe tot globul îl pierde. Aproape fiecare bucată de plastic este fabricată din combustibil fosil. Încetinirea economică a afectat cererea de petrol, iar la rândul său, aceasta a redus prețul plasticului nou.

Din 1950 până în prezent, în lume s-au produs 6,3 miliarde de tone de plastic. 91% din această cantitate nu a fost niciodată reciclată, potrivit unui studiu realizat în 2017 și publicat în revista Science. Cea mai mare parte din acest plastic este greu de reciclat, iar companiile din acest sector au depins mult timp de sprijinul guvernamental. Plasticul nou, cunoscut și sub denumirea de „material virgin”, poate ajunge la jumătate din prețul obișnuit al plasticului reciclat. 

De la izbucnirea pandemiei COVID-19, chiar și sticlele fabricate din plastic reciclat, cel mai frecvent reciclat articol din plastic, au devenit mai puțin viabile. Plasticul reciclat necesar pentru producerea acestora este cu 83% până la 93% mai scump decât plasticul nou, conform analiștilor de piață de la Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Pandemia a lovit într-un moment în care politicienii din multe țări făcuseră promisiunea de a duce război împotriva deșeurilor din plastic de unică folosință. China, care obișnuia să importe mai mult de jumătate din deșeurile de plastic tranzacționate la nivel mondial, a interzis majoritatea importurilor în 2018. Uniunea Europeană intenționează să interzică multe articole din plastic de unică folosință din 2021. Senatul SUA are în vedere interzicerea utilizării unice plastic și poate introduce prin lege ținte de reciclare. 

Plasticul este unul dintre principalii factori care conduc la schimbările climatice. Reuters citează World Economic Forum care, în baza unui studiu realizat de industria băuturilor, susține că la fabricarea a doar patru sticle de plastic se eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră egale 

cu cele emise de o mașină pe o distanță de o milă (1,61 kilometri, n.r.). În plus, mare parte a plasticului produs este ars. În Statele Unite, potrivit unei cercetări întreprinse în 2019 de către inginerul chimist Jan Dell, se arde de șase ori mai mult plastic decât se reciclează. Iar coronavirusul a accentuat tendința de a crea mai multe deșeuri de plastic. 

Magnații investesc „firimituri” în reducerea deșeurilor de plastic

Industria extractivă de petrol și gaze intenționează să cheltuiască în jur de 400 de miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru fabricarea de materii prime pentru plasticul virgin, potrivit unui studiu realizat în septembrie de Carbon Tracker, un grup de analiză în domeniul energiei.

Datorită popularității în ascensiune a vehiculelor electrice și eficientizării motoarelor, cererea pentru combustibili descrește, iar industria speră să renască cererea de petrol și gaze odată cu creșterea cererii pentru plastic nou. Se bazează pe utilizarea bunurilor de consum pe bază de plastic de către milioane de noi consumatori din clasa de mijloc din Asia și din alte părți.

Mare parte dintre reprezentanții industriei susține că este îngrijorată cu privire la deșeurile de plastic și că susține eforturile de a le reduce. Reuters a investigat investițiile pe care le fac marile companii petro-chimice pentru reducerea deșeurilor de plastic și a descoperit că sunt doar o mică fracție din ceea ce investesc pentru a produce mai mult plastic. Analiza a vizat 12 dintre cele mai mari corporații din domeniul petro-chimic la nivel mondial: BASF, Chevron, Dow, Exxon, Formosa Plastics, INEOS, LG Chem, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical, SABIC, Shell și Sinopec. Doar câteva dintre acestea au furnizat informații referitoare la investițiile în reducerea deșeurilor de plastic. Trei au refuzat să comenteze sau nu au răspuns. 

Cele mai multe dintre companii au afirmat că își concentrează eforturile prin grupul Alliance to End Plastic. Acesta este susținut, de asemenea, de companii de bunuri de larg consum și a promis 1,5 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a reduce deșeurile de plastic. Cei 47 de membri ai săi, dintre care majoritatea sunt din industria materialelor plastice, au avut venituri cumulate de aproape 2,5 trilioane de dolari anul trecut, potrivit unui bilanț efectuat de Reuters.

Angajamentele de investiții ale Alianței și ale companiilor chestionate s-au ridicat la mai puțin de două miliarde de dolari pentru cinci ani, adică 400 de milioane de dolari pe an. O parte nesemnificativă a vânzărilor pe care le înregistrează. 

Un tsunami de plastic pe cale să ne înece 

Planurile de a investi atât de masiv în producția noului plastic creează îngrijorări. Țările care au sisteme subdezvoltate de gestionare a deșeurilor și infrastructură de reciclare precară nu vor avea instrumentele necesare pentru a face față unui volum tot mai mare de deșeuri de plastic. 

Din informațiile obținute de Reuters, companiile din sectorul de reciclare din întreaga lume s-au confruntat cu reducerea cifrei de afaceri cu peste 20% în Europa, cu 50% în părți din Asia și până la 60% pentru unele firme din Statele Unite, de la începutul pandemiei de coronavirus.

Greg Janson, a cărui companie de reciclare, QRS din St. Louis, Missouri, SUA, activează în domeniu de 46 de ani a declarat celor de la Reuters că această situație ar fi fost de neimaginat în urmă cu un deceniu. Statele Unite au devenit unul dintre cele mai ieftine locuri pentru fabricarea plasticului virgin, așa că și mai mult plastic va intra pe piață. Pandemia a amplificat acest tsunami. Un nou val de plastic se sparge pe țărmurile de pe tot globul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *