ABC-ul sistemului garanție-returnare. Tot ce trebuie să știe consumatorii

Sistemul de garanție-returnare este noul subiect care scindează opinia publică din România în ultima perioadă. Discuțiile din spațiul public relevă însă multă confuzie și, în consecință, dezinformare și manipulare pe marginea subiectului.  Proiectul de hotărâre privind implementarea sistemului de garanție-returnare, lansat în dezbatere publică în urmă cu o săptămână de către Ministerul Mediului, Apelor și…

Citește mai departe

The DRS draft is a solid platform for development of high quality recycling in Romania. It should also include more legal guidelines to secure increase of reuse

Zero Waste Romania welcomes the launch in public debate of the draft Government Decision on the implementation of the DRS for non-reusable primary packaging. Through the DRS consumers can return to stores beverage containers with a volume between 0.1 and 3 liters inclusive. We have analyzed the draft decision and we note that most of…

Citește mai departe

Pericolul manipulării studiilor de evaluare a ciclului de viață al produselor

Pe măsură ce consumatorii devin tot mai conștienți de problemele de mediu, companiile și guvernele încearcă să determine care sunt cele mai bune rezultate în materie de mediu. Un raport recent, elaborat de Eunomia Research &  Consulting la solicitarea coaliției Break Free From Plastic, atrage atenția asupra faptului că studiile de evaluare a ciclului de…

Citește mai departe

Oamenii de știință evidențiază riscul pe care schimbările climatice îl au asupra sănătății animalelor de companie

42% dintre proprietarii de animale de companie chestionați nu realizează impactul pe care modificările caracteristicilor anotimpurilor îl au asupra câinilor și pisicilor lor. 21 de oameni de știință de renume din Europa confirmă că vremea mai caldă reprezintă o amenințare pentru sănătatea animalelor de companie. MSD Animal Health a lansat campania Protect Our Future Too…

Citește mai departe

Sclipiciul din cosmetice, dăunător pentru ecosistemele marine

Oamenii de știință au descoperit că sclipiciul (glitter) folosit în produsele cosmetice și în vopseaua pentru corp poate dăuna râurilor și lacurilor. Potrivit unui articol BBC, nici alternativele așa zis biodegradabile nu sunt mai bune pentru mediu decât tipurile convenționale de sclipici. Sclipiciul conține microplastic care, odată ajuns în râuri și oceane, se degradează într-o…

Citește mai departe

Bioplastic, plastic biodegradabil, compostabil, plastic pe bază de plante – basme cu rost de greenwashing

Marile companii petroliere și industria producătoare de plastic nu vor să cedeze nici un centimetru de tranșeu în bătălia pe care societatea a pornit-o împotriva plasticului. Chiar și puse în fața numeroaselor evidențe că poluarea cu plastic a îmbolnăvit planeta și că trebuie să scăpăm de acest flagel, industriile care se „hrănesc” din plastic încearcă…

Citește mai departe

Telemunca va fi noua normalitate, chiar și după criza COVID-19

În contextul amploarei și duratei pandemiei COVID-19, au existat numeroase întrebări cu privire la ceea ce (sau chiar unde) va fi locul de muncă în viitor, în special pentru persoanele care lucrează în cadrul companiilor cu sediul în birouri tradiționale. Va rămâne munca la distanță, telemunca, o variantă și după ce va trece criza sanitară? …

Citește mai departe

Puterea exemplului: compostul, de la o „ciudățenie” la o activitate împărtășită de comunitate

Camelia Nistor a început în urmă cu cinci ani să composteze la domiciliu deșeurile biodegradabile pe care le genera acasă, la Oradea. Era familiarizată deja, din străinătate, cu acest mod de a gestiona resturile organice, și a considerat că ar fi o bună opțiune de a îmbogăți solul în grădina din curtea blocului, în care…

Citește mai departe

Modelul nordic de ecodesign

Factorul cheie pentru o mai bună reciclare îl reprezintă proiectarea sustenabilă a ambalajelor. În 2017 a fost elaborat un Ghid de design pentru Suedia și Norvegia, iar printre instrumentele de proiectare propuse se numără raportarea la norme (verde, galben, roșu), organismele de certificare RecyClass, lansarea calculatorului național Green Dot Norvegia și proiectele și testele practice….

Citește mai departe

Reforma europeană a Responsabilității Extinse a Producătorilor. Pentru ce vor plăti aceștia?

Peste 50 de reprezentanți ai autorităților publice, ai producătorilor, ONG-urilor și experți locali din România și Polonia au participat astăzi la webinarul „Ecodesign și Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor”, organizat de Reloop, în parteneriat cu Teraz Środowisko și EcoMagazin. Proiectarea ambalajelor pentru a fi mai ușor reciclabile și reformarea Responsabilității Extinse a Producătorilor nu pot fi…

Citește mai departe

Raport: micii fermieri nu au acces la semințe adaptate schimbărilor climatice

Jumătate dintre alimentele pe care le consumăm la nivel global sunt produse de micii fermieri, însă doar 10% dintre aceștia au acces la semințe adaptate la schimbările climatice. Iată avertismentul venit din partea Fundației „Accesul la semințe”, care a publicat recent un index al companiilor care oferă acces la semințe micilor fermieri. Potrivit raportului „Accesul…

Citește mai departe
stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Central District, un ansamblu rezidential „invadat” de spatii verzi

În căutările noastre de locuințe mai bune și mai performante, am ajuns la ansamblul rezidențial Central District din București, la recomandarea România Green Building Council. Elena Rastei, coordonatorul certificării GREEN HOMES pentru Forty Management, ne-a prezentat proiectul ca fiind un model de bune practici în sectorul rezidențial: „Certificări precum GREEN HOMES/LEED/BREEAM și altele similare evaluează…

Citește mai departe

Modele de bune practici in domeniul constructiilor verzi (I)

In ultimii ani, in contextul dezvoltarii economice, o serie de orase din Romania au devenit magnet pentru cetatenii dornici de o viata mai buna, mai bine platita, mai confortabila, sectorul imobiliar rezidential cunoscand printre cele mai rapide ascensiuni. S-a construit mult si, in majoritatea cazurilor, prost. Acesta este principalul motiv pentru care ne-am hotarat sa…

Citește mai departe

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

Asociatia MaiMultVerde lanseaza programul ecologic No Impact Project

Asociatia MaiMultVerde  implementeaza intre 1 mai si 10 mai 2015, la Cluj-Napoca, mobilitatea de tineret “No Impact Project”, finantata de Comisia Europeana prin Programul ERASMUS +, impreuna cu partenerii: Scambieuropei (Italia), Creatorii (Republica Moldova) si Professional Forum for Education (Bulgaria).   ”No Impact Project” a pornit de la ideea miscarii internationale ”No Impact” ce militeaza pentru un stil…

Citește mai departe

Pentru un Craciun verde!

Hartia de cadouri, plastifierea felicitarilor si ambalajele de Craciun contribuie mult mai mult decat am fi crezut la impactul negativ asupra mediului. Intoarceti-va la practici care ne-ar putea ajuta sa ne protejam planeta. Este suficienta o privire la finalul sarbatorilor pentru a remarca ca, de Craciun, consumul nostru de ambalaje creste vertiginos. Nu dipunem de…

Citește mai departe

Terapie prin ras

„Rasul este jogging intern„….Norman Cousins „Parintele” acestei terapii a fost Norman Cousins care, in 1964, utilizand gandirea pozitiva si umorul a reusit sa vindece un pacient de o boala articulara ce ii provoca dureri intense, boala care la momentul respectiv nu era curabila. Astfel, el isi amuza pacientul dandu-i spre vizionare comedii si administrandu-i vitamina…

Citește mai departe

Festivalului Sporturilor Montane „Transalpin” un real succes

Festivalul Sporturilor Montane “Transalpin”,organizat de Asociatia ”Drumetii Montane”, ce s-a desfasurat in perioada 20 – 22 iulie 2012, a fost de un real succes, dat fiind faptul ca peste 250 de persoane au putut candida la Maratonul Transalpin sau Trofeul Jiului, unde concurentii au participat la probe precum: escalada (noduri ), raid montan, test teoretic,…

Citește mai departe

Margaret Dorfman – arta ecologica

Constientizarea problemele legate de mediul inconjurator, la nivel international, a antrenat in lupta pentru mediul prietenos si comunitatea artistilor. Unii dintre acestia si-au dedicat puterea creativa societatii civile, cu scopul de a gasi alternative ecologice unui stil de viata poluant si destructiv. Una dintre aceste solutii alternative gasite de un artist, Margaret Dorfman , face…

Citește mai departe

Caprioarele si diversitatea

Conform unui studiu recent, reducerea numarului de caprioare din paduri si parcuri poate duce la scaderea populatiilor de reptile, amfibieni si insecte. Se pare ca aceste ungulate afecteaza ecosistemele in care traiesc intr-un mod inedit. Lucrurile stau de fapt cat se poate de simplu: in regiunile cu multe caprioare, fecalele acestora ajuta la formarea unui…

Citește mai departe

„Ziua” in care Pamantul aproape a murit

Autor : Valeruta Oancea “ZIUA” in care Pamantul aproape a murit Peste tot se vorbeste, in ultima vreme, despre incalzire globala, cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera, schimbari climatice, ridicarea nivelului marii, topirea permafrostului siberian, desincronizarea anotimpurilor etc. Dar oare stim cu adevarat care pot fi consecintele cresterii cu “cateva grade Celsius” a temperaturii medii…

Citește mai departe

Emisiile de CO2 ameninta viata din oceane

Oceanele si atmosfera sunt strans legate intre ele si impreuna formeaza componenta cea mai dinamica a sistemului climatic. De asemenea oceanul joaca un rol fundamental in schimbarile climatice prin intermediul ciclului carbonului care are rol in mentinerea vietii pe pamant precum si mentinerea stabila a climei. Studiile din ultima perioada, bazate pe masuratori si informatii…

Citește mai departe

Peste doua millioane de pungi de plastic inlocuite de „Sacosa de panza” in primul an de activitate

Anul 2010 a reprezentat un inceput bun pentru „Sacosa de panza”, un proiect social initiat de ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, ce ofera o alternativa ecologica pungilor de plastic. Acesta a implinit in octombrie un an de existenta, an in care a crescut, a adunat multi sustinatori si a incercat sa-si faca auzita vocea…

Citește mai departe

Quinoa planta sacra a incasilor – una dintre cele mai nutritive plante din lume

Timp de milenii altiplanul bolivian a constituit leaganul culturilor de quinoa. Acolo sus producuctia actuala a acestor boabe se inspira inca din metodele traditionale. Dupa ce a hranit intemeietorii grandiosului imperiu incas, quinoa continua sa ofere forta si vitalitate locuitorilor platourilor inalte, constituind alimentatia lor de baza. Din punct de vedere botanic quinoa apartine familiei…

Citește mai departe