Panouri solare cu tuburi vidate Heat-pipe si U-pipe

Panouri solare cu tuburi vidate Heat-pipe si U-pipe

Panourile solare cu tuburi vidate sunt de doua tipuri Heat-pipe si U-pipe. La ambele tipuri se foloseste tehnologia izolarii prin vid, prin care producerea energiei termice devine aproape independenta de temperatura exterioara.

Tuburile vidate functioneaza ca si termosul bine cunoscut. Un tub de sticla cu pereti duble, iar dintre pereti se extrage aerul astfel se formeaza un vid, care izoleaza extrem de bine. Fiecare tub din panoul solar este format din doua tuburi, cel din exterior este fabricat dintr-o sticla transparenta speciala de duritate mare, din siliciu si bor, iar tubul din interior este tratat cu un material absorbant de caldura si lumina. Daca spatiul vidat dintre peretii tubului se deterioreaza sau dispare, atunci partea de jos a tuburilor de culoare argintie tratate cu bariu, devine alba. Tuburile vidate din panourile solare sunt usor de inlocuit, in cazul unei defectiuni sau deteriorari se inlocuieste doar un singur tub, fara demontarea intregului panou solar. Tuburile fiind izolate cu un spatiu vidat, panourile solare cu tuburi vidate pot fi folosite si la temperaturi mai scazute sub 0 grade, deci sunt foarte eficiente inclusiv iarna. Datorita materialului din care este fabricat, respectiv marimii si formei tuburile vidate rezista la ploile cu gheata de pana la 25 mm.

Tuburile vidate Heat-ppipe

In interiorul tuburilor de sticla se afla elementul de producere a caldurii un Heat-pipe sau un tub termic. In interiorul Heatpipe-ului se afla un lichid special care isi atinge punctul de fierbere la temperaturi foarte scazute. Din cauza temperaturilor ridicate din tub acest agent termic se fierbe rapid si se transforma in gaz care se ridica datorita proprietatilor in partea superioara a tubului, in colector unde circula agentul tremic, antigelul special, careia preda caldura acumulata. Dupa ce a predat caldura prin condensatie se transfoma iarasi in lichid si coboara in partea de jos a tuburilor. Apoi procedura se repeta. Agentul termic din colector va preda caldura boilerului de apa calda printr-un schimbator de caldura, spirala sau serpentina din boiler. Marele avantaj al tuburilor vidate heat-pipe este ca incalzeste apa si la temperaturi exterioare scazute, deci si iarna, insa panourile functioneaza doar ziua cand este soare sau cel putin lumina difuza.

Tuburile vidate U pipe
In tuburile vidate U pipe exista un tub de cupru subtire in forma de U in care circula antigelul din instalatia solara, respectiv un disc subtire care va absoarbe caldura din tubul vidat. Acest disc incalzit va preda caldura absorbita tubului de cupru in forma de U, care umplut cu antigel va transmite imediat caldura absorbita in partea superioara a colectorului, de unde printr-un schimbator de caldura va ajunge caldura acumulata in boiler. Datorita formei speciale si tubului de cupru in forma de U, datorita careia antigelul circula in fiecare tub de sticla nu numai in partea superioara a colectorului, tuburile de sticla „se ard” mai lent, deci durata de viata si de exploatare a acestor panouri solare cu tuburi vidate U-pipe este mai lunga.

Pentru a spori randamentul tuburilor vidate U-pipe au fost create Oglinzile parabolice CPC . Oglinzile sunt tratate cu un strat special creat prin nano-tehnologie, iar prin forma lor specifica asigura ca toate radiatiile solare care ajung pe suprafata panoului solar sa fie valorificate. Suprafata de absorbire a panoului solar este mai mare decat suprafata efectiva bruta, din cauza formei oglinzilor parabolice. Acesta are un avantaj deosebit de important, cu o suprafata efectiva mai mica se poate obtine un randament mai mare.
Stratul special al oglinzilor parabolice CPC creat prin nano-tehnologie asigura durabilitatea acestor oglinzi (in oferta promotionala alaturata garantia pe panouri U-pipe este de min. 5 ani iar pe oglinzile parabolice CPC de min. 10 ani).
Panourile solare cu tuburi vidate U-pipe si cu oglinzi parabolice CPC reprezinta o tehnica mult mai avansata in instoria panourilor solare si un randament mai ridicat pe m2 de panou, acumuland avantajele panourilor solare plane care au o suprafata de absorbire mare cu avantajele panourilor cu tuburi vidate care folosesc sistemul de izolare prin vid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *