Țările în care ne-ar plăcea să trăim

Destinațiile preferate de expați pentru oportunitatea de a duce o viață sustenabilă se află în cea mai mare parte în Europa. Un clasament al țărilor pe acest criteriu a fost alcătuit de InterNations, în baza sondajului anual Expat Insider la care au participat peste 15.000 de respondenți, realizat în primăvara lui 2020. Împreună, participanții reprezintă 173 de naționalități și trăiesc în 181 de țări sau teritorii din întreaga lume. 

Analiza datelor colectate se concentrează asupra a două aspecte ale vieții expaților în afara țării – sustenabilitate și mediu și viață locală în diverse orașe de pe tot globul. Acestea acoperă două domenii de interes special pentru mulți oameni mobili la nivel global: facilitățile unui stil de viață urban și, pe de altă parte, dorința de a duce o viață mai verde și mai durabilă. De menționat că sondajul a fost realizat înainte de pandemia COVID-19.

InsideNations a publicat până în acest moment doar analiza privind preferințele din perspectiva mediului și sustenabilității, care a inclus trei subcategorii: produse & utilități, politici publice & oameni și calitatea mediului. În total, respondenții au fost rugați că îți evalueze satisfacția raportat la 8 factori de rating: disponibilitatea bunurilor și serviciilor sustenabile, alimentarea cu energie, gestionarea deșeurilor și reciclarea, politicile de mediu ale guvernelor, implicarea cetățenilor în problematica mediului, mediul natural, calitatea aerului și calitatea apei. 

Acești factori au fost apoi grupați, câte doi sau trei, în subcategorii; de exemplu, subcategoria produse & utilități include disponibilitatea bunurilor și serviciilor ecologice, iar implicarea guvernelor în susținerea politicilor de mediu este unul din factorii subcategoriei politici publice & oameni. Calitatea aerului și mediul natural sunt exemple de factori evaluați în subcategoria calitatea mediului.  

Țările europene conduc în clasament

Top 10 destinații ale expaților, conform primului clasament privind Mediul și Durabilitatea realizat de InterNations, este dominat de țări europene, iar primele trei poziții sunt ocupate de către țările nordice.

Finlanda ocupă primul loc la general, fiind cel mai bine clasată la capitolul calitatea mediului și pe locul al doilea, imediat după Suedia, în ceea ce privește subcategoriile produse & utilități și politici publice & oameni. Podiumul clasamentului general este completat de Suedia, care ocupă și poziția a patra la subcategoria calitatea mediului, și Norvegia, ocupanta locului secund la aceeași subcategorie. O altă țară nordică – Danemarca – se clasează a șasea la general, cu rezultate bune (locul al treilea) la subcategoria politici publice & oameni. De exemplu, 4 din 5 expați (83%) stabiliți aici consideră că populația daneză este foarte interesată de subiectele de mediu (față de doar 48% la nivel global).

Pe lângă cele patru țări nordice, alte destinații europene preferate de expați sunt Austria (locul al patrulea), Elveția (a cincea), Germania (a opta) și Luxemburg (a 10-a). Austria ocupă locul al treilea la subcategoria produse & servicii, fiind prima în topul aprecierilor pentru disponibilitatea bunurilor și serviciilor ecologice (cu votul a 90% dintre expați).

Doar două țări din afara Europei se află în top10 general: Canada (locul al șaptelea) și Noua Zeelandă a noua). Noua Zeelandă a obținut cea mai bună clasare la subcategoria politici publice & oameni (locul al patrulea), 85% dintre expați căzând de acord că guvernul susține politicile de protecție a mediului. Cea mai bună clasare a Canadei este locul al optulea la subcategoria calitatea mediului, cei mai mulți dintre expați – 96% – apreciind calitatea mediului natural. Cu toate că ocupă doar locul al 11-lea la subcategoria produse & utilități, Canada este cea mai bine clasată destinație de pe continentul nord-american, conform sondajului. Statele Unite ale Americii ocupă abia poziția a 30-a, principala îngrijorare a expaților de aici fiind lipsa de susținere a guvernului față politicile publice pentru protejarea mediului. 

Coada clasamentului

O singură țară din Europa se află între ultimele 10 clasate în topul Mediu & Sustenabilitate, mai precis Malta pe locul 52 din 60. Locurile inferioare sunt completate de către Hong Kong (51), Kenia (53), Filipine (54), Tailanda (55), Vietnam (56), Indonezia (57), Egipt (58), Kuweit (59) și India (60). 59% dintre expații din India apreciază că populația nu este aproape deloc interesată de problemele de mediu. Baza de date globală privind poluarea aerului realizată de Organizației Mondiale a Sănătății arăta faptul că, în 2018, 14 dintre cele 15 cele mai poluate orașe din perspectiva concentrațiilor de PM 2.5 erau localizate în India. Conform Raportului de Mediu întocmit de stat din 2019, 12,5% dintre decese au fost provocate de poluarea aerului.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *