Ministerul Mediului, obligat de instanță să facă publice toate informațiile despre pădurile României

Agent Green a obținut în instanță o decizie favorabilă în procesul intentat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru accesul la informații referitoare la pădurile publice și private din România. Curtea de Apel București a respins ca nefondat recursul ministerului și obligă instituția să publice amenajamentele silvice. Decizia a fost pronunțată în 9 noiembrie și este definitivă.

Încet, dar sigur, ieșim din ceață. Informațiile despre toată pădurea României secretizate de Guvern și de Romsilva în ultimii 30 de ani trebuie publicate, a anunțat ONG-ul pe pagina web.

Conform Agent Green, amenajamentele silvice conțin informații despre „fiecare bucățică de pădure din România” și planurile de exploatare pe care Statul sau proprietarii privați le au. Tipurile de informații cuprinse în aceste documente includ volumul de lemn care există în pădure, speciile de arbori, vârsta medie a arboretelor, ce fel de tăieri sunt planificate sau volumul de lemn aprobat spre tăiere în ultimii 10 ani.

Ca urmare a deciziei Curții de Apel, orice persoană interesată să afle date despre pădure poate să solicite ministerului sau ocolului silvic din zonă amenajamentul silvic. Odată obținute, aceste documente pot fi folosite pentru a observa dacă pădurea este îngrijită corect sau abuziv. De asemenea, pot fi utile și pentru a acționa și stopa o tăiere, atunci când lemnul tăiat și considerat legal este, de fapt, o tăiere distructivă.

Amenajamentele sunt aprobate prin ordin al ministrului care, odată prins că a aprobat un amenajament distructiv, poate și trebuie tras la răspundere, subliniază comunicatul Agent Green.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *