16% dintre specii au pierdut deja mai mult de jumătate din arealul natural

Cercetările arată că modificarea climei și schimbările de utilizare a terenului au făcut ca mamiferele, păsările și amfibienii să piardă în medie 18% din habitatul lor din întreaga lume începând cu 1700. Un studiu al Universității Cambridge, citat de The Ecologist, pierderile s-ar putea ridica la 23 de procente în următorii 80 de ani, în cel mai pesimist scenariu. Mărimea habitatului unui animal, în funcție de aria geografică, este un predictor puternic al riscului de extincție al unei specii. 

Studiul publicat în revista Nature Communications a analizat modificările din aria geografică a 16.919 specii, din 1700 până în prezent. Datele au fost folosite, de asemenea, pentru a prezice schimbările viitoare, până în anul 2100, în 16 scenarii climatice și socio-economice diferite. 

Dimensiunea habitatului pentru aproape toate păsările, mamiferele și amfibienii cunoscuți se micșorează, în primul rând din cauza transformării terenurilor de către oameni, pe măsură ce continuăm să ne extindem zonele agricole și urbane, a afirmat prim autorul studiului Dr. Robert Beyer, din cadrul Departamentului de Zoologie al Universității Cambridge. 

Dr. Beyer a spus că datele au fost utilizate pentru a estima care ar fi fost arealurile naturale ale speciilor din 1700, perioadă aleasă pentru că datele despre utilizarea terenului și chiar mai puțin despre climă sunt mai incerte înainte de 1700. Reducerile de habitat variază, dar 16% dintre specii au pierdut deja mai mult de jumătate din arealul natural estimat.

Specii cu risc de extincție, din cauza agriculturii și schimbării climatice

Aceste cifre ar putea crește la 26% dintre specii până la sfârșitul secolului, au constatat cercetătorii. Cele mai semnificative diminuări ale arealului geografic al speciilor s-au înregistrat recent în zonele tropicale. De exemplu, pădurea tropicală a fost defrișată pentru plantațiile de palmieri în Asia de Sud-Est și pentru pășuni în America de Sud. Multe specii de acolo trăiesc în zone geografice mai mici. 

Tropicele sunt puncte fierbinți de biodiversitate, cu o mulțime de specii cu rază mică de acțiune. Dacă un hectar de pădure tropicală este transformat în teren agricol, mult mai multe specii pierd mai mult din locuința lor decât în locuri precum Europa, a explicat Dr. Beyer.  

Cercetarea sugerează că schimbarea climei va avea un impact din ce în ce mai mare asupra arealului geografic al speciilor. Spre exemplu, temperaturile în creștere și schimbarea modelelor de precipitații vor altera semnificativ habitatele. 

Alte studii au indicat că, fără acțiune climatică, părți mari din Amazonia se vor schimba în următorii 100 de ani din pădure tropicală într-un mix de pădure cu pășune deschisă asemănător savanei. Speciile din Amazon sunt adaptate să trăiască într-o pădure tropicală. Potrivit Dr. Beyer, dacă schimbarea de climă provoacă schimbarea ecosistemului, multe dintre aceste specii nu vor putea supraviețui sau vor fi, cel puțin, împinse în arealuri mai reduse cu rămășițe de pădure tropicală. Cercetătorul a adăugat că situația privind pierderea habitatului se înrăutățește pentru majoritatea speciilor în ceea ce privește, cu cât sunt mai mari emisiile de carbon. 

Una dintre concluziile cercetării este că reducerea suprafeței terenurilor agricole din toată lumea, prin introducerea unor noi politici, ar putea ajuta. Printre politicile pe care le sugerează se numără încurajarea oamenilor să mănânce mai puțină carne. Prof. Andrea Manica, din cadrul Departamentului de Zoologie al Universității Cambridge, a susținut că inversarea, continuarea sau accelerarea tendințelor anterioare în ceea ce privește pierderile de habitat depinde de viitoarele emisii globale de carbon și de alegerile societale din următorii ani și decenii. 

Studiul nostru cuantifică consecințele drastice asupra arealurilor speciilor, dacă utilizarea globală a terenurilor și schimbările climatice sunt lăsate necontrolate. În același timp demonstrează potențialul extraordinar al acțiunilor politice concertate și realizate la timp, pentru oprirea – și într-adevăr inversarea parțială – a tendințelor anterioare de reducere a habitatelor. Totul depinde de ceea ce decidem să facem mai departe.

Autor: Sam Russell

Traducere și adaptare: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *