Spaniolii vor să oprească declinul comunităților rurale și să crească biodiversitatea prin apicultură

Pandemia COVID-19 a reprezentat pentru oameni din toate colțurile lumii un prilej de a schimba ritmul alert al vieții moderne și de a redescoperi beneficiile unei vieți conectate la natură. Potrivit unul articol Euroactiv, în Spania tot mai mulți locuitori din mediul urban se orientează spre alternative ecologice și durabile, spre comunități mai puțin poluate și aglomerate din urbanul mic sau din mediul rural. 

Comunitățile confruntate cu fenomenul depopulării, „España vaciada” („Spania golită”), sunt o destinație cu potențial pentru noii adepți ai stilului de viață ecologic și durabil. Miguel Ángel Casado, un expert apicol entuziast și primar al localității cu doar 32 de locuitori Hombrados, din provincia Guadalajara, este promotorul unui astfel de proiect, menit să creeze locuri de muncă la nivel local și să ajute la menținerea populației în satele mici. Proiectele lui Casado, fost președinte al Asociației Spaniole a Apicultorilor și al Asociației Apicultorilor din regiunea centrală Alcarria, vizează un sector apicol durabil în mai multe regiuni dintre Zaragoza și Guadalajara. 

Odată cu impactul crizei COVID, o mulțime de oameni se întorc în orașele și satele mici, deoarece pot trăi cu mai puțini bani și într-un mediu natural. În Hombrados, am primit deja mai multe solicitări de la oameni care doresc să se stabilească aici definitiv. Au vite, capre. Alții vor să dezvolte un proiect de ‘apicultură și turism rural’ în regiune, a declarat Casado pentru EuroEFE.

Apicultura este una dintre ocupațiile locuitorilor din Hombrados. Un aspect care diferențiază apicultura de aici îl reprezintă așa-zisele „cuptoare”, construcții din chirpici și teracotă care servesc drept stupi surogat pentru albine. Despre acest sistem, Casado a afirmat că ar putea asigura existența unei familii de cinci persoane. 

Relansarea apiculturii ca materie de studiu

În plus, din calitatea sa de profesor Casado predă studenților săi de toate vârstele bio-apicultura, ca modalitate esențială de a promova biodiversitatea. Miguel Ángel Casado face acest lucru împreună cu un grup de profesori de la Institutul de Formare Profesională Sierra de la Virgen din Illueca, un oraș de 3.000 de persoane din regiunea aragoneză El Aranda. Aici echipa lui Casado predă noi tehnici de apicultură tradițională. 

 Elevii sunt învățați cum să își creeze propria companie apicolă, cum să o gestioneze, cum să o organizeze și ce produse produce un stup. Îi învățăm de la elementele de bază până la tehnicile de inseminare artificială a mătcilor. În Spania, foarte puțini apicultori predau acest lucru, în afară de noi, a subliniat el.

Centrul de Formare Profesională Illueca oferă două cicluri de formare: formare profesională de bază în silvicultură și altul, axat pe utilizarea și conservarea mediului natural. Potrivit Laurei Provincial, un alt cadru didactic din Illueca, Centrul se diferențiază de alte centre de învățământ prin accentul pus pe apicultură. 

Dedicarea cadrelor didactice câștigă noi adepți pentru apicultură. Álvaro Andaluz, student în vârstă de 18 ani care urmează primul curs de tehnici de recoltare a resurselor forestiere, a declarat pentru EuroEFE că a devenit treptat foarte încântat de apicultură și intenționează chiar să lucreze în acest sector. Pentru sectorul apicol, dar nu numai, interesul și entuziasmul tinerilor față de locuri de muncă care combină agricultura și natura este o sursă de optimism. În Spania, ca și în alte țări ale UE, cam 90% dintre fermieri și crescători sunt aproape de pensionare, o reînnoire a generațiilor fiind mai mult decât necesară.

Apicultura durabilă, în beneficiul biodiversității

Deoarece albinele sunt esențiale pentru biodiversitate, promotorii proiectului de la Centrul de Formare Illueca au înființat stupine, pentru a ajuta la polenizarea florilor.

Când stupii apar în locuri unde nu existau înainte, inflorescențele sunt mai intense și apar specii de flori care nu au fost văzute înainte (…). Proiectul nostru este transversal: nu numai că ne concentrăm pe exploatarea pădurilor, dar, de exemplu, în loc să plantăm stejari și pini, care sunt deja bine cunoscuți în zonă, ne propunem să introducem arbori meliferi (tei, eucalipt, alun, stejar, salcie) și plante aromatice, a explicat Provincial pentru EuroEFE.

Astfel este stimulată sarcina polenizatoare a albinelor. În opinia lui Miguel Ángel Casado, apicultura poate contribui decisiv la „revenirea naturii la ciclul său normal”.

„Turismul apicol”, oportunitate pentru economia locală

Proiectul educațional în care sunt implicați cei doi este susținut financiar, cu o subvenție anuală, de către regiunea Aranda și de consiliul local. Iar Casado, Provincial și colaboratorii acestora își propun să promoveze regiunea prin intermediul „turismului apicol” și astfel să stimuleze economia locală. Casado intenționează să organizeze în Hombrados un traseu turistic care să unească zonele în care sunt instalate stupine, combinat cu vizite la castelul Zafra din apropiere și trasee de echitație din regiune.

Pe lângă apicultură, turismul rural va fi în curând al doilea sector economic. Din cauza crizei COVID, oamenii caută spații verzi (…). Mulți oameni se întorc la modurile tradiționale de viață. Au cinci sau șase stupine, cresc animale și legume pentru consum propriu. În cele din urmă, această criză ne-a obligat să ne întoarcem la rădăcini, să respectăm natura. Cel puțin are acest aspect pozitiv, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *