AgriculturaEcologica.ro lansează “Registrul produselor și producatorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”

agriculturaecologica.ro lansează „Registrul produselor și producătorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”, o inițiativă independentă de promovare a fermierilor ecologici și a produselor acestora, pentru realizarea căruia au fost digitalizate peste 13.000 de certificate ecologice, ale tuturor producătorilor certificați ecologic în 2023.

Prin crearea acestui registru, avem pentru prima dată în fața noastră o imagine fidelă a agriculturii ecologice din România. Aflați rapid cine și ce produce ecologic în orice colț al țării de pe Harta produselor ecologice. Aceasta include toți producătorii ecologici de fructe, legume, lapte (crescători de vaci și oi în sistem ecologic), ouă, miere ecologică și cereale.

Lansarea acestui registru vine împreună cu o invitație pentru producătorii ecologici de a se alătura unui grup de Whatsapp pentru a-și împărtăși experiențele cu tehnologiile ecologice de producție și oportunitățile sau problemele cu care se confruntă. Este în același timp o invitație pentru o colaborare mai strânsă, pentru o abordare comună a promovării produselor ecologice obținute, dar și pentru o reprezentare mai bună a intereselor lor.

Din cauza limitărilor bugetare, finanțarea agriculturii ecologice în PAC 2023-2027 a rămas la același nivel ca în 2014, acoperind doar parțial pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de agricultorii ecologici. Astfel, potrivit calculelor oficiale, cultivatorilor de legume și fructe ecologice le este acoperit doar un procent de 55%,  respectiv 45% din pierderile care vin odată cu respectarea angajamentelor de practicare a agriculturii ecologice. În aceste condiții, obiectivul UE de a atinge procentul de 25% agricultură ecologică până în 2030 este în dezacord cu deciziile privind finanțarea.  În prezent, agricultura ecologică în România se practică doar pe 3,5% din suprafața agricolă și nu există nici-o țintă asumată la nivel de țară pentru creșterea acestui procent, ba chiar așteptările sunt ca acest procent să se mențină cel puțin până în 2027. La nivelul UE, potrivt statisticilor oficiale, doar nouă țări din 27 practică agricultura ecologică pe mai puțin de 5% din suprafața agricolă a țării, media fiind de 9,07%.  Țările cu cel mai mare procent de agricultură ecologică sunt: Austria – 25,3%, Suedia – 20,3% și Estonia – 22,4%.

Un alt obiectiv al inițiativei este să sprijine fermierii care doresc să se înscrie în agricultură ecologică, ajutându-i să înțeleagă mai bine care sunt condițiile impuse de angajamentul ecologic, care sunt alternativele pentru protecția plantelor și fertilizare și care sunt opțiunile pentru comercializarea produselor. Procedura de înscriere este descrisă pe site într-un nou ghid, altul decât cel oficial, adaptat la realitățile zilei.

Iată câteva statistici care descriu agricultura ecologică din România în acest moment:

  • Cele mai întâlnite culturi cultivate în sistem ecologic sunt: pășunile, plantele de nutreț, livezile de pruni și meri, grâul, porumbul, mierea și nucile.
  • Jumătate din fermierii ecologici se regăsesc în 10 județe din nord-vestul țării. Sălaj, Satu Mare, Harghia și Cluj sunt în topul județelor cu cei mai mulți producători ecologici.
  • Peste 95% dintre crescătorii de animale în sistem ecologic sunt din partea de nord-vest a țării. Acest lucru se datorează faptului că există procesatori ecologici în zonă.

Tot în sprijinul fermierilor ecologici, site-ul pune la dispoziție date despre toți procesatorii, distribuitorii și exportatorii de produse ecologice certificați. Acest lucru sperăm să îmbunătățească comunicarea și potențialul de comercializare a produselor obținute. O comunicare directă cu consumatorii este de asemenea posibilă prin intermediul site-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *