Un nou erou de animație creat de Greenpeace: Jag-Wah

Un nou film de animație scurt realizat de Greenpeace expune adevărul despre zootehnia intensivă și evidențiază relația devastatoare între industria globală a cărnii și distrugerea pădurii tropicale. Noul erou de mediu portretizat în animația ONG-ului este Jag-Wah. 

Este o continuare a popularului video din 2018 „Rang-Tan”, care spunea povestea impactului producerii uleiului de palmier asupra pădurii tropical din Indonezia. Filmul de 90 de secunde a creat senzație pe internet după ce a fost interzisă difuzarea sa pe ecranele TV din Marea Britanie, fiind considerat „prea politic”. Însă interzicerea videoclipului nu a făcut decât să amplifice mesajul, având în vedere că uleiul de palmier rămâne în continuare pe o poziție importantă pe agenda de mediu. Cu toate că uleiul de palmier produs într-o manieră durabilă rămâne o cauză nobilă, cele mai recente date arată că producția de ulei de palmier este responsabilă pentru numai 10% din amprenta Uniunii Europene asupra defrișărilor. Aproape jumătate din această amprentă poate fi atribuită importului de soia.  

Prin urmare, producția de soia este direct responsabilă de aproape cinci ori mai multă despădurire decât uleiul de palmier. Marea majoritate a importurilor de soia în Marea Britanie se prezintă sub formă de făină, în principal pentru hrana animalelor. 

„E un monstru la mine în bucătărie, nu știu ce să fac” 

Pentru satisfacerea cererii uriașe de soia doar din Regatul Unit, este nevoie de 1,5 milioane de hectare de teren, o suprafață mai mare decât Irlanda de Nord. Peste 70% dintre importuri provin din America de Sud, unde cultivarea extensivă de soia duce la defrișare, extincția speciilor și incendii de pădure.

Noua animație a celor de la Greenpeace vine și ca răspuns la noua analiză a ultimelor incendii efectuată de către Institutul Național de Cercetare Spațială al Braziliei, care sugerează că anul acesta a ars o suprafață echivalentă cu dimensiunea Marii Britanii.

Aici intră în scenă noul erou, Jag-Wah. În secvența introductivă a filmului, un copil caută în frigider o gustare în toiul nopții, când își face apariția „monstrul” Jag-Wah cu un mesaj important despre alegerile alimentare și distrugerea pădurilor. În mod dramatic, eroul este înfățișat ca „monstrul din bucătărie”, însă mesajul este rapid răsturnat atunci când începe narațiunea personajului. 

E un  monstru în pădurea mea, nu știu ce să fac. Mi-a transformat casa în scrum, pentru a crește în locul ei ceva nou. Hrană pentru pui, porci și vaci, ca să-ți vândă ție mai mult. Pe măsură ce pădurea noastră a dispărut, imperiul lor rău a crescut. Ei se cred de neoprit, dar noi sperăm că nu e adevărat. De-ar ști toată lumea costul real a ceea ce face…

Zone imense de pădure tropicală sunt distruse în fiecare zi pentru pășunatul vitelor și plantațiile de soia destinate hrănirii animalelor de crescătorie. Cu toate că acest articol se axează pe producția de soia, trebuie menționat că că creșterea bovinelor este considerată responsabilă pentru 80% din defrișări. Distrugerea habitatelor duce la o mulțime de probleme de mediu și societale. Subiectul cel mai important este urgența climatică. Schimbările din mediul natural, cauzate preponderent de interacțiunea umană, au asupra climei consecințe semnificative, cel mai probabil ireversibile. Mediile naturale bogate în biodiversitate, precum pădurile amazoniene, absorb dioxidul de carbon din aer și ajută la normalizarea temperaturilor globale.  

Însă vom ajunge curând în punctul limită în care pădurea amazoniană nu va mai genera suficientă ploaie pentru a se susține. În acest viitor sumbru, miliarde de tone de carbon vor fi eliberate în atmosferă, provocând probleme de neimaginat pe tot globul.  

Drepturile comunităților indigene, de asemenea, sunt constant sub amenințare. Indigenii sunt expuși atât riscului de a-și pierde casele, violenței crescătorilor și a celor care taie ilegal pădurea, dar și riscului pandemiei de Coronavirus. 

Faptul că Greenpeace a ales să-i dea noului erou, Jag-Wah, înfățișarea unui jaguar nu este o întâmplare. Trebuie subliniat că aceasta este una dintre speciile cele mai afectate de către incendiile de pădure. Cel puțin 600 de jaguari dintr-o populație estimată de 2.000 de exemplare din regiunea Pantanal au fost puși în pericol. Imagini copleșitoare cu zona afectată de incendii prezintă un mediu în care viața a fost decimată.  

Soluția, un miliard de alegeri mici 

Oh, Jag-Wah în bucătăria mea, acum știu ce trebuie să fac. Vom mânca mai multe plante și legume și vom schimba carnea cu tocana de legume! Vom opri acești monștri ucigași, pentru ca planeta noastră să poată renaște.

Industria cărnii este unul dintre factorii cheie care distrug acest mediu crucial, dar nu trebuie să rămână așa. De fiecare dată când ne așezăm la masă, avem puterea de a decide cum va arăta viitorul. Efectul cumulat al miliardelor de alegeri aparent mici are o putere și un potențial mai mare decât a acestor giganți din industrie.

Autor: Louisianna Waring

Traducere și adaptare: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *