Lecții importante pentru mediu, pe care ar trebui să le învățăm din pandemia COVID-19

Carantina în care a intrat lumea, într-o mai mică sau mai mare măsură, a avut atât efecte pozitive, cât și efecte negative asupra mediului. Pe de o parte, au fost constatate reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră și o îmbunătățire a calității aerului, efecte temporare potrivit unui raport recent al Agenției Europene…

Citește mai departe

Spaniolii vor să oprească declinul comunităților rurale și să crească biodiversitatea prin apicultură

Pandemia COVID-19 a reprezentat pentru oameni din toate colțurile lumii un prilej de a schimba ritmul alert al vieții moderne și de a redescoperi beneficiile unei vieți conectate la natură. Potrivit unul articol Euroactiv, în Spania tot mai mulți locuitori din mediul urban se orientează spre alternative ecologice și durabile, spre comunități mai puțin poluate…

Citește mai departe

36 de specii de păsări sălbatice scapă din cătarea puștii

Curtea de Apel Brașov a decis, pe 20 august, suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021 (din cele 40 care se pot împușca), fapt care echivalează cu o interdicție a vânării acestor păsări, pe perioada suspendării. Într-un comunicat de presă, Societatea Ornitologică Română (SOR) precizează că hotărârea nu…

Citește mai departe

Pelicam și Greenpeace România lansează „Sunetele Pădurilor: Pădurea nu e un film mut”

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam a ajuns la cea de-a șaptea ediție și va avea loc anul acesta între 21 și 24 iunie la Tulcea. Cel mai important festival de gen din România revine cu o selecție proaspătă de documentare de mediu apreciate la festivaluri internaționale, dar și cu dezbateri, workshop-uri,…

Citește mai departe

Ministerul Mediului redeschide sezonul de vânătoare la urs

Federația Coaliția Natura 2000 invită toate persoanele interesate de bunăstarea ursului să să se înscrie la dezbaterea publică care va avea loc miercuri, 9 mai, la Palatul Parlamentului. Coaliția Natura 2000 România a analizat Planul Ministerului Mediului, privind manegemntul populației de urși și a trimis propuneri de îmbunătățire către Departamentul Biodiversitate, cu o primă solicitare…

Citește mai departe
Doi urși chinuiți într-o grădină zoologică din Armenia vor ajunge în rezervația de la Zărnești

Poziția WWF România față de Planul de Acțiuni pentru Managementul populației de urși supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului

Noul Plan de Acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului în perioada 17 – 27 aprilie 2018 nu aduce soluții eficiente pentru îmbunătățirea managementului populației de urși și ar trebui revizuit ținând cont de cele mai bune practici disponibile în domeniul conservării speciei. Măsurile din planul de…

Citește mai departe

Padure cvasivirgina distrusa in Muntii Ciucas – Protest: activistii Greenpeace blocheaza o exploatare forestiera ilegala intr-o padure cvasivirgina administrata de Romsilva

10 activisti Greenpeace (din Romania) au blocat utilajele unei exploatari forestiere ilegale dintr-o padure cvasivirgina din muntii Ciucas. Activistii cer Ministerului Apelor si Padurilor sa impuna oprirea taierilor in padurile virgine si cvasivirgine si sa le protejeze prin realizarea de urgenta a unui inventar national. Greenpeace Romania a notificat Garda Forestiera Prahova si Garda de Mediu. Exploatarile…

Citește mai departe

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren…

Citește mai departe
Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"

Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Organizatia de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franta avertizeaza ca Marea Mediterana este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltari economice originale” care ameninta ecosistemele deja degradate si speciile periclitate, informeaza agentia France Presse. Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterana, care adaposteste intre 4% si 18% dintre speciile marine cunoscute raspandite…

Citește mai departe

Finantare pentru evidentierea potentialului afacerilor „verzi” din Muntii Fagaras in beneficiul naturii si oamenilor

Proiectul ECOSS – Finantare pentru evidentierea potentialului afacerilor „verzi” din Muntii Fagaras in beneficiul naturii si al oamenilor Fundatia Conservation CARPATHIA anunta lansarea proiectului “ECOSS”, ce se va implementa in perioada mai 2015 – aprilie 2016, in situl Natura 2000 Muntii Fagaras si comunele invecinate, pentru crearea de alternative economice ce promoveaza activitatile locale si…

Citește mai departe

Romania primeste 350 de milioane de euro pentru biodiversitate

Alocarea financiara destinata conservarii biodiversitatii prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 /POIM/ va fi de 350 milioane euro, cu aproximativ 130 de milioane de euro mai mult decat in exercitiul financiar 2007-2013, potrivit organizatiei de mediu World Wide Fund of Nature /WWF/, care precizeaza ca noul program aprobat de Comisia Europeana /CE/ contine recomandarile WWF…

Citește mai departe

Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe

Mai multe fonduri europene pentru natura pana in 2020

Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020 (POIM), aprobat oficial de Comisia Europeana, contine recomandarile WWF in ce priveste integrarea biodiversitatii ca obiectiv trasversal in program, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie din partea WWF Danube Carpathian Programme Romania. Programul are acum o axa prioritara dedicata finantarii proiectelor pentru natura, dar ia in…

Citește mai departe

O sociologie a fanului / studiu.

O echipa mixta romano-suedeza cerceteaza istoria, etnologia, sociologia si ecologia fanului romanesc, cu rezultate folositoare. Cine nu a tinut niciodata o furca in mana si nu s-a bucurat de parfumul ierbii cosite si de linistea dintre dealurile de munte pline de capite? Peisajul cu clai este omniprezent in Romania, iar dintre produsele culturii noastre traditionale,…

Citește mai departe

EXPO Milano 2015: Puternica participare a Americii Latine, mare producator de alimente si campion al biodiversitatii

America Latina, unul dintre cei mai mari producatori de alimente din lume si campion in materie de biodiversitate, va incerca la Expo Milano 2015 sa-i cucereasca pe vizitatori cu exponatele sale, dar si sa traga un semnal de alarma cu privire la importanta sustenabilitatii si securitatii alimentare, relateaza EFE. Printre cele 145 de tari participante…

Citește mai departe

APM Bihor: Actiuni de evaluare a speciilor de animale salbatice strict protejate

Pe baza programarii actiunilor de evaluare in teren, gestionarii fondurilor cinegetice, impreuna cu reprezentanti ai APM Bihor, Comisariatului de Regim Silvic si Cinegetic Bihor, Comisariatului Judetean Bihor al Garzii Nationale de Mediu vor verifica corectitudinea datelor inregistrate. In cursul lunii aprilie, reprezentanti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor, Garda Nationala de Mediu (GNM) –…

Citește mai departe
Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe

Romania a castigat premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000

Pe 26 martie 2015, Anne Juganaru, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a participat la evenimentul de celebrare a castigarii, de catre Romania, a premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000. romania premiu natura 2000In prezenta lui Stefan LEINER, seful unitatii Natura din cadrul DG Mediu a Comisiei…

Citește mai departe

Peste 5.000 de puieti de stejar au fost plantati de voluntari in Parcul Natural Comana

Peste 5.000 de puieti de stejar au fost plantati de voluntari la sfaristul saptamanii trecute in PARCUL NATURAL COMANA, in cadrul programului “Romania Respira”, care este derulat de o companie privata si care are ca scop imbunatatirea calitatii aerului din tara noastra, au anuntat miercuri reprezentantii Asociatiei MaiMultVerde. Cei peste 100 de VOLUNTARI care au…

Citește mai departe

21 martie – actiune de igienizare si plantare de arbori pe malurile Petei, Oradea

Fundatia Life Tineret cauta voluntari care sa li se alature sambata, 21 martie, in actiunea de igienizare si plantare de arbori pe malurile Petei, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Pana acum, li s-au alaturat Cercetasii Don Orione, Asociatia Learning Communities, ECOTOP Oradea si Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei – Centrul Local Oradea. „Paraul Peta este…

Citește mai departe

Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor

2014 a fost un an bun pentru agricultura ecologica. Acest tip bogat de agricultura care protejeaza si sustine diversitatea vietii pe Pamant se bucura de tot de mai multa popularitate pe masura ce fermierii se straduiesc sa se adapteze la schimbarile climatice si la modelul intensiv si invechit de agricultura, bazat pe chimicale – incluzand…

Citește mai departe

Agricultura ecologica – solutia pentru stoparea foametei globale

Daca in agricultura ecologica s-ar investi la fel de mult precum se investeste in cea conventionala, ar putea sa se obtina rezultate asemanatoare cu cele din agricultura conventionala. Diferenta de randament in cazul cerealelor organice, cum este de exemplu faina, este mai mare acolo unde s-au concentrat investitiile in agricultura conventionala. Imaginati-va potentionalul pentru culturile…

Citește mai departe

Centrul de informare turistica de la Greci, proiect pilot pentru parcurile naturale din Romania

Centrul de informare–vizitare din Greci, zona Parcului National Muntii Macinului, va fi unul dintre cele mai moderne din tara si ar putea deveni un proiect pilot si pentru celelate parcuri naturale din Romania. Potrivit declaratiei directorului Adminis­tratiei Parcului, vizitatorii vor putea vedea aici elemente ce tin de traditiile zonei, cat si elemente de biodiversitate sau…

Citește mai departe
12 firme, inchise temporar pentru poluarea mediului

12 firme din Prahova, inchise temporar pentru poluarea mediului

In opinia unora dintre agentii economici din judet, protejarea mediului inconjurator reprezinta, din pacate, o chestiune facultativa, atata vreme cat nu-i afecteaza in mod direct. Ca acesta-i adevarul stau marturie si cele 70 de sanctiuni contraventionale (in valoare totala de 2.603.000 lei) aplicate, in cursul anului trecut, de catre inspectorii Comisariatului Judetean Prahova al Garzii…

Citește mai departe

PNDR Masura 15 – Servicii de silvo-mediu, servicii climatice si conservarea padurilor 2014-2020

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare. Descriere generala si obiective principale Aceasta masura are in vedere completarea masurilor de conservare a biodiversitatii pe terenuri forestiere aplicate prin sistemul…

Citește mai departe
Parcul Natural Porţile de Fier, investiție de 800.000 lei

Parcul Natural Portile de Fier, investitie de 800.000 lei

Administratia Parcului Natural Portile de Fier a investit aproximativ 800.000 lei in constructia unei nave speciale destinata deplasarii pe Dunare a turistilor, a declarat directorul Marian Jiplea. Potrivit sursei citate, suma provine din fonduri europene atrase prin promovarea unui proiect al carui obiectiv este amenajarea pe o platforma plutitoare a unui centru de vizitare compartimentat,…

Citește mai departe

Cercetatorii suedezi, cu ochii pe Muntii Rodnei. Aici vad cat de afectata e natura de incalzirea globala

In Muntii Rodnei, avem mii de specii de plante de munte, unele care nu se mai gasesc nicaieri in lume, lacuri glaciare, „adevarate ecosisteme naturale ce pot fi studiate si monitorizate in timp”, spune biologul Claudiu Iusan. Toate acestea ii atrag pe cercetatorii din intreaga lume care stau cu ochii pe masiv. Biologul Claudiu Iusan…

Citește mai departe
Alarmă pentru natura Carpaţilor

Alarma pentru natura Carpatilor

11 decembrie a fost declarata de Organizatia Natiunilor Unite ca „Ziua Internationala a Muntelui”, pentru a marca oportunitatile dar si problemele specifice acestei magnifice forme de relief ce rupe monotonia Terrei si acopera peste un sfert din suprafata continentelor si o treime din tara noastra. Editia din 2014 are ca tema la nivel global „Agricultura…

Citește mai departe
Două arii protejate prahovene vor beneficia, în anii următori, de acţiuni pentru apărarea ecosistemelor pe baza unor planuri complexe de management realizat de specialişti, dar şi de o mai bună promovare turistică. Este vorba despre Pădurea Glodeasa din Valea Doftanei - una dintre puţinele păduri virgine din România - şi despre Lacul Bâlbâitoarea din comuna Bătrâni, ambele aflate în custodia Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova. Cele două zone sunt de o frumuseţe rară şi adăpostesc specii de plante, animale şi reptile ocrotite prin lege. Pădurea Glodeasa - o pădure virgină de circa 400 de ani - se află în proprietatea statului şi are 434,9 ha. Pădurile de fag de aproximativ 200 de ani, tufişurile alpine şi boreale, pădurile de fag de tip Luzulo-Fagetum sunt printre cele mai valoroase habitate de aici. Există şi alte plante rare, unele pe cale de dispariţie. Biologii fac eforturi să protejeze, mai departe, şi fauna, printre speciile ocrotite de lege fiind: Ursus arctos, Bombina variegata (o specie de broască), Triturus montandoni (o şopârlă). Lacul Bâlbâitoarea ( în foto) se întinde pe 3 ha şi este în proprietate privată în procent de aproape 100%. Acesta are zone cu turbării active (zone mlăştinoase, bogate în vegetaţie, din ale căror resturi se formează turba- un tip de cărbune), fiind situat în cea cea mai sudică parte a continentului european. Printre speciile de plante protejate de lege se află Roua cerului - o plantă carnivoră unică în România (în foto). De asemenea, în aria protejată se află Bombina variegata, dar şi alte specii de vieţuitoare de importanţă deosebită. În 2012, Muzeul de Ştiinţele Naturii Muzeul (care este custode pentru cele două situri) a lansat proiectul „Fundamentarea Managementului Conservativ şi Participativ al siturilor Natura 2000 Pădurea Glodeasa şi Lacul Bâlbâitoarea din judeţul Prahova”, ce beneficiază de fonduri europene (1.327.900 lei). Cele două obiective sunt catalogate drept situri de importanţă comunitară şi era nevoie de o astfel de iniţiativă pentru a le proteja şi conserva. După cum ne-a precizat Magdalena Banu, de la Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii, manager al proiectului, aceata este în stadiu avansat. Până acum, proiectul a fost supus dezbaterii publice, s-au elaborat planurile de management pentru situri, iar reprezentanţii comunităţilor din Valea Doftanei şi Bătrâni au fost informaţi despre valoarea ariilor protejate. Totodată, s-au efectuat operaţiuni de cartare, de inventariere a speciilor şi de identificare a posibilelor ameninţări ale ariilor protejate. În prezent, planurile de management se află la Direcţia Biodiversitate de la Ministerul Mediului Schimbărilor Climatice, instituţia urmând să le avizeze. De anul viitor, ele vor fi puse în practică. Mai concret, reprezentanţii muzeului şi ai celelorlalte instituţii implicate - Direcţia Silvică, autorităţi locale etc - se vor asigura că ecosistemele nu sunt afectate de poluări sau de alte acţiuni ale omului. Acţiunile de informare în legătură cu valoarea acestor arii protejate vor continua, dar se doreşte şi punerea în valoare a acestor zone din punct de vedere turistic. Activităţile turistice trebuie organizate, însă, astfel încât să nu fi puse în pericol habitatele, de o deosebită importanţă la nivel european. „Se doreşte crearea posibilităţii realizării unor vizite ghidate în aceste zone şi a creionării unor trasee marcate. Sperăm să se dezvolte o reţea de ghizi locali care să dea explicaţii turiştilor, dar să facă şi educaţie ecologică. Cele care ar trebui să se ocupe de promovarea turistică sunt autorităţile locale”, ne-a precizat Magdalena Banu.

Padurea Glodeasa si Lacul Balbaitoarea – zone protejate si atractii pentru turismul ecologic

Doua arii protejate prahovene vor beneficia, in anii urmatori, de actiuni pentru apararea ecosistemelor pe baza unor planuri complexe de management realizat de specialisti, dar si de o mai buna promovare turistica. Este vorba despre Padurea Glodeasa din Valea Doftanei – una dintre putinele paduri virgine din Romania – si despre Lacul Balbaitoarea din comuna…

Citește mai departe
Deşi eroziunea malurilor Dunării la Ciocăneşti este gravă, Guvernul acţionează doar prin planuri şi studii

Intalnirea Regionala Romania – Moldova – Ucraina – Biodiversitate si Turism

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii implementeaza ca partener, in perioada 01.11.2013-30.04.2015, proiectul transnational Centrul de Competenta al Dunarii—DANUBEPARKS Biodiversitate si Turism (DCC-DANUBEPARKS Biodiversity and Tourism), impreuna cu 15 parteneri din Reteaua DANUBEPARKS. Proiectul este finantat de Centrul de Competenta al Dunarii (DCC) si GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), avand ca obiectiv principal dezvoltarea si…

Citește mai departe
Maramure?enii, împreun? pentru o dezvoltare durabil? a regiunii

Maramuresenii, impreuna pentru o dezvoltare durabila a regiunii

WWF-Romania aduce impreuna maramureseni din toate domeniile care doresc sa isi uneasca fortele pentru a genera un impact social si economic pozitiv in comunitatile locale prin valorificarea patrimoniului cultural si natural. Saptamana aceasta a avut loc lansarea publica a procesului de planificare participativa dedicat imbunatatirii protectiei si conservarii Patrimoniului Natural Protejat al judetului Maramures; concret,…

Citește mai departe

De ce au disparut pelicanii din Delta Transilvaniei

Un grup de cercetatori clujeni si-a propus sa salveze speciile rare pastrate inca in Bazinul Fizesului. In lipsa unor masuri ferme, ele vor disparea precum s-a intamplat de-a lungul timpului si cu altele, intr-o zona afectata de secarea mlastinilor, incendierea stufarisului sau decimarea stiucilor. “Exista multe amenintari la adresa speciilor din zona, iar locuitorii trebuie…

Citește mai departe
Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

Biodiversitate remarcabila in Podisul Transilvaniei

Din 2011 si pana in vara acestui an, o echipa de biologi coordonata de WWF-Romania a derulat in Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare o serie de expeditii stiintifice. Rezultatele acestor activitati au fost acum centralizate, alcatuind un tablou impresionant al patrimoniului natural din Transilvania. WWF-Romania anunta pe aceasta cale cele mai importante rezultate ale cercetarilor si indeamna…

Citește mai departe