Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor

Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor
Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor

2014 a fost un an bun pentru agricultura ecologica. Acest tip bogat de agricultura care protejeaza si sustine diversitatea vietii pe Pamant se bucura de tot de mai multa popularitate pe masura ce fermierii se straduiesc sa se adapteze la schimbarile climatice si la modelul intensiv si invechit de agricultura, bazat pe chimicale – incluzand si culturile modificate genetic.

O confirmare speciala a venit din partea Natiunilor Unite privind dreptul la hrana, Olivier De Schutter. In raportul sau final a facut un apel pentru democratie in ce priveste hrana si pentru agro-ecologie: ”Nu putem continua in acest impas al unui sistem de producere al hranei bazat pe petrol… Agro-ecologia este solutia de bun simt. Inseamna sa intelegem cum functioneaza natura, sa invatam sa reproducem ceea ce se intampla in natura si in ferme cu scopul de a reduce dependenta de factorii externi.”

In primul sau discurs public, succesorul sau Hilal Elver a continuat acelasi punct de vedere: ”Criza alimentara globala din 2009 a tras un semnal de alarma in ce priveste nevoia unui punct de cotitura in sistemul global de alimentatie. … Cercetari mai recente in agro-ecologie ne permit sa exploram mai eficient cum putea utiliza cunostintele traditionale pentru a proteja oamenii si mediul inconjurator in acelasi timp.”

Mai mult sprijin pentru agricultura ecologica a venit si din partea Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, prin intermediul Directorul General, José Graziano da Silva. Acesta a luat cuvantul la Simpozionul International pe Agro-ecologie pentru Securitatea Alimentatiei si Nutritiei in Roma, unde a declarat: ”Agro-ecologia continua sa se dezvolte, atat in ce priveste politicile cat si ca stiinta. Este o abordare care va ajuta sa abordam marea provocare de a pune capat foametei si malnutritiei in toate formele sale, in contextul adaptarii la schimbarile climatice, care este atat de necesar.”

Si pe masura ce tot mai multe voci se alatura apelului pentru agro-ecologie, vazuta ca fiind critica pentru a aborda schimbarile climatice si eficitul de apa, dovezi tot mai solide sunt in curs de dezvoltare de la cercetatori, care analizeaza performanta agriculturii ecologice.

Un studiu de la Universitatea din California, Berkeley arata ca agricultura utilizand practici ecologice – ce are la baza biodiversitatea (rotatia culturilor, policuturi, etc,) – este o modalitatea eficienta de a creste randamentul si a reduce ”diferenta de randament” dintre agricultura organica si cea conventionala.

Una dintre cele mai importante concluzii este faptul ca diferenta dintre randamentul organic si cel conventional este mai mic decat a fost estimat anterior: 19% randament mai mic pentru agricultura organica. Si mai important este faptul ca, atunci cand practicile bazate pe biodiversitate sunt aplicate in cel mai bun mod, randamentul obtinut din culturi organice poate fi foarte apropiat de randamentul obtinut din culturi conventionale, iar in unele cazuri, diferenta este neglijabila.

Aceste rezultate inovatoare demonstreaza ca agricultura ecologica poate fi productiva privind alimentatia si poate face acest lucru fara a dauna planetei. Ceea ce agricultura intensiva bazata pe utilizarea chimicalelor nu va fi putea livra niciodata.

Agricultura ecologica – solutia pentru stoparea foametei globale

Oportunitati Agricultura Ecologica 2Daca in agricultura ecologica s-ar investi la fel de mult precum se investeste in cea conventionala, ar putea sa se obtina rezultate asemanatoare cu cele din agricultura conventionala.

Diferenta de randament in cazul cerealelor organice, cum este de exemplu faina, este mai mare acolo unde s-au concentrat investitiile in agricultura conventionala. Imaginati-va potentionalul pentru culturile organice daca agroecologia ar primi investitii similare pentru Cercetare si Dezvoltare pentru a identifica cele mai bune practici, pentru a dezvolta seminte ce se potrivesc agriculturii organice si asa mai departe.

Aceasta evidenta aditionala conform careia agroecologia poate ajuta hranirea intregii populatii a determinat Uniunea Oamenilor de Stiinta sa porneasca o petitie prin care cer investitii crescute ale publicului in cercetarea agroecologica in Statele Unite ale Americii, semnata deja de 300 de cercetatori.

Asigurarea hranei pentru intreaga planeta este, desigur, o mare preocupare, dar stim cu totii ca doar cresterea randamentelor nu va determina stoparea foametei globale intr-o lume care deja produce cu jumatate mai multa mancare decat este necesar pentru toata populatia, dar iroseste o treime din ea si trimite porumb comestibil la rafinarii pentru producerea de biocarburanti.

Sistemul alimentar curent este deficitar

Diferenta sta in modul cum este produsa hrana. Solutia pentru a stopa foametea globala nu este sa producem hrana pentru oamenii care sufera de foamete (care oricum nu si-o pot permite), ci sa permitem oamenilor sa se hraneasca singuri.

Micii agricultori produc 70% din mancarea obtinuta la nivel global, utilizand 25% din terenurile agricole. Totusi, acestia sunt oamenii cei mai saraci. Nu avem nevoie sa producem mai multa hrana pentru a stopa foametea. Avem nevoie sa cream un sistem alimentar echitabil pentru oamenii care produc mancarea pentru intreaga planeta.

Micii agricultori au nevoie de suprafete mai mari, de acces mai bun la cunostinte, apa si infrastuctura de baza, o mai buna educare si un acces mai bun la serviciile de sanatate – nu organisme modificate genetic, chimicale si piete globale!

Agroecologia li se potriveste pentru ca se bazeaza pe biodiversitate si functioneaza cu resurse locale.

Solutia este sa schimbam aceste investitii catre domeniul agroecologiei! Ceea ce ar face din 2015 un an minunat atat pentru Planeta, cat si pentru hrana noastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *