Ghidul cadourilor pentru un Crăciun fără deșeuri

Cum anul acesta a fost întru totul deosebit, nici sărbătorile de iarnă nu vor fi altfel. Mulți dintre noi ne-am schimbat planurile de vacanță, pentru a-i feri pe cei dragi și comunitatea din care facem parte de COVID-19. Pentru mulți, sărbătorile acestea ar putea fi un prilej de a se gândi la ceea ce însemna „normal” înainte de pandemie și de a reevalua numeroasele tradiții de sezon echivalente cu risipa. Puteți să aduceți bucurie prietenilor și familiei și să reduceți, în același timp, risipa de resurse. În acest articol veți găsi câteva idei pentru ca de Crăciun să dăruiți puțină bucurie și planetei, generând cât mai puține deșeuri. 

Cadouri la a doua viață 

Puteți să le oferiți celor dragi ceva ce și-au dorit fără să spargeți pușculița și fără să aveți mustrări de conștiință. Există grupuri unde se donează sau se fac schimburi de obiecte, există magazine online cu articole la mâna a doua. Dacă vi se pare că un obiect care a mai fost folosit este un cadou nepotrivit în momente festive, gândiți-vă doar că e „îmbogățit” cu o poveste și emoție în plus. Mai mult, nu veți investi în consumarea altor resurse, ci veți reda viață unui obiect care altfel ar putea ajunge la groapa de gunoi sau, în cel mai fericit caz, la reciclare. 

Oferiți-le celor dragi consumabile 

Când aveți îndoieli cu privire la cadouri, nu veți da greș alegând articole consumabile, cum ar fi săpunurile artizanale din ingrediente de proveniență locală, lumânări din ceară de albine sau soia fabricate manual, care vin în borcane sau fără ambalaje, săruri de baie artizanale cu ingrediente naturale locale, ceaiuri autohtone sau provenite din comerț echitabil, cafea și ciocolată caldă de la magazine care vând vrac ori dulciuri de casă, făcute pe plan local. Veți sprijini astfel și micile afaceri greu încercate în acest an de criză.

Creați singuri cadoul

Dacă în pandemie v-ați descoperit sau dezvoltat o nouă abilitate – tricotați, coaseți, pictați, poate coaceți cozonaci, profitați de pasiunile și abilitățile pe care le aveți, pentru a oferi ceva unic celor dragi. Nimic nu e mai de preț decât cadoul în care ați investit timp, efort și propriile emoții. 

O experiență memorabilă

Poate renunțați la cadourile fizice și le dăruiți apropiaților o experiență. Ar putea fi orice, de la un curs online până la un abonament la o revistă, la bilete pentru un festival de film online sau un concert. Deoarece pandemia i-a forțat pe mulți să își mute serviciile online, gama de experiențe disponibile acum pe internet s-a extins. Găsiți ceva de care este interesată persoana iubită și căutați o experiență online pe care să le-o oferiți. Avantajul e că nu trebuie să așteptați curieri care întârzie, puteți lua cadoul chiar și în ultimul moment.

Împachetați cadourile cu responsabilitate

De sărbători, lucru știut, generăm mult mai multe deșeuri. Dacă ați pregătit cadouri fizice, împachetați-le cât mai simplu cu putință. Nu e nevoie să folosiți un sul de hârtie, pungi de cadouri multistrat sau folie de plastic, adeziv, panglici și decorațiuni de plastic. Puteți da o viață nouă unei bucăți de pânză, revistelor pe care nu le mai răsfoiți, hărților de care nu mai aveți nevoie. Mult mai aspectuoase și mai prietenoase cu mediul sunt rămurelele de pin, de vâsc, conurile, frunzele și tot ce ne poate oferi natura. Vă provocați imaginația și reduceți semnificativ din deșeurile inutile de sărbători. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *