Un joc creat în România te învață cum să adopți stilul de viață Zero Waste

Adoptarea unui stil de viață aproape zero deșeuri necesită o planificare strategică bine gândită, cercetare, colaborare, discuții. Nu înseamnă că nu poate fi și distractiv. Doi tineri antreprenori români, Gabriela Constantinescu și Alex Poenaru, au gândit un joc educativ, numit SWAPS, care a atras atenția organizației Zero Waste Europe. Într-un interviu publicat pe pagina ONG-ului, Gabriela Constantinescu afirmă că jucătorii învață cum să treacă la un stil de viață zero waste cu ajutorul unei competiții sănătoase. Jocul de cărți reprezintă o metodă creativă de a răspunde unei provocări ambițioase, într-o manieră în același timp educativă și amuzantă. 

Gabriela Constantinescu a povestit cum a devenit mai conștientă și mai preocupată de impactul pe care îl avem fiecare dintre noi asupra mediului, în urmă cu trei ani, după ce a împărțit un spațiu cu alte 20 de persoane. A fost nevoie de multă muncă de cercetare, iar tranziția ei spre un stil de viață mai sustenabil a fost mai degrabă abruptă.  

Mulți dintre prietenii Gabrielei erau interesați să facă o schimbare, dar nu știau de unde să înceapă și le lipsea timpul de a se documenta. Fiind un designer de jocuri, i-a venit ideea de a crea un joc de societate care să-i învețe pe jucători să ducă o viață cu impact redus asupra mediului, aproape fără deșeuri. 

Când am început acest drum, am resimțit un conflict între viața mea cotidiană și viața profesională, întrucât toate jocurile de societate vin ambalate în plastic, sunt laminate în plastic și au multe alte componente din mase plastice. M-am întrebat cum ar fi să creăm un joc din care să lipsească total plasticul, povestește Gabriela Constantinescu pentru Zero Waste Europe. 

Cum înveți printr-un boardgame cu prietenii? 

Cărțile sunt realizate 100% din carton reciclat, nu sunt laminate în plastic, iar cerneala este non-toxică și prietenoasă cu mediul, astfel încât pot fi reciclate/ compostate. Pachetul SWAPS conține un ghid cu privire la fiecare schimbare, un set de reguli și un săculeț de pânză reutilizabil. În joc pot fi implicate 2 – 6 persoane și fiecare jucător primește același număr de cărți. Jucătorul alege o carte pe care să o păstreze, iar pe celelalte le dă mai departe în stânga sa. Se continuă astfel, până când toate cărțile din pachet sunt luate. La finalul fiecărei runde, toți jucătorii vor avea în față o colecție de 10 cărți. Sunt opt categorii de cărți, cum ar fi „Baie”, „Bucătărie”, „La pachet” etc., fiecare cu un punctaj diferit. Spre exemplu, cele „La pachet” îți aduc puncte instant, dar există și alte categorii care aduc mai multe puncte la finalul rundei, dacă ai suficientă răbdare să le aduni. Jucătorii au acces pe tot parcursul jocului la punctajul fiecărei categorii și pot alege cum să joace, în funcție de aceste informații. 

Pentru cei care vor să facă schimbări înspre un stil de viață mai sustenabil, dar nu au timpul necesar pentru a se documenta, jocul furnizează o structură și conținutul necesar pentru a începe să își reducă amprenta de carbon și impactul asupra mediului. Dar SWAPS este potrivit și pentru cei mai „avansați” în stilul de viață zero waste, care vor să împărtășească cele mai bune practici cu prietenii și familia, într-un cadru relaxat. 

În prezent, creatorii jocului sunt în căutarea unor parteneri internaționali, magazine zero waste de pretutindeni, pentru pre-comenzi și pentru a sprijini producerea primului lot al SWAPS. 

Autor: Eilidh Robb, Communications Officer al Zero Waste Europe & Rethink Plastic Alliance

Traducere și adaptare: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *