Prima clădire de birouri din România care devine Zero Waste

Amera Tower din Cluj-Napoca este prima clădire din țara noastră căreia i-a fost acordată precertificarea Zero Waste, de către Zero Waste Europe. Potrivit unui comunicat de presă al Zero Waste Romania, clădirea din Cluj-Napoca a parcurs un proces complex care a inclus monitoritorizare independentă, măsuri de reducere a risipei și prevenire a generării de deșeuri,…

Citește mai departe

Halle 2, centru de reutilizare emblematic din München

Capitala unuia dintre cele mai bogate state federale din Germania, München găzduiește un renumit magazin de produse la mâna a doua și centru de reutilizare. Halle 2, înființat de municipalitate, combină principiile economiei circulare, cu scopul de a sprijini în mod activ stilul de viață durabil al locuitorilor din München. Spațiul în care își desfășoară…

Citește mai departe

Studiu: Ambalajele reutilizabile sunt cu până la 85% mai prietenoase cu mediul decât cele de unică folosință

Deșeurile și gestionarea lor defectuoasă au devenit o problemă semnificativă la nivel global. Gunoiul pare să fie pretutindeni – poate fi zărit prins în grilajul gardurilor, împăștiat pe stradă, de-a lungul plajelor și al drumurilor și ne poluează solul, aerul, apele. Managementul tradițional al deșeurilor se concentrează asupra reciclării. Deși reprezintă un segment important al…

Citește mai departe

Substanțe chimice periculoase, din ambalajele de plastic, în farfuria noastră și în organismul uman

Peste 20 de substanțe chimice periculoase asociate cu ambalajele de mâncare au fost descoperite în cantități mari în corpul uman, în cadrul unui studiu dat publicității astăzi. Cercetarea a fost derulată la inițiativa Zero Waste Europe și a cinci dintre membrii rețelei – Rezero (Spania), Ekologi Brez Meja (Ecologiști Fără Frontiere, Slovenia), Zero Waste Letonia,…

Citește mai departe

Un joc creat în România te învață cum să adopți stilul de viață Zero Waste

Adoptarea unui stil de viață aproape zero deșeuri necesită o planificare strategică bine gândită, cercetare, colaborare, discuții. Nu înseamnă că nu poate fi și distractiv. Doi tineri antreprenori români, Gabriela Constantinescu și Alex Poenaru, au gândit un joc educativ, numit SWAPS, care a atras atenția organizației Zero Waste Europe. Într-un interviu publicat pe pagina ONG-ului,…

Citește mai departe

Reciclarea chimică, o fantezie a industriei plasticului?

Plasticul reciclat nu prezintă interes în prezent pentru producători, care preferă materii prime virgine de o mai bună calitate. Iar cum acestea sunt și mai ieftine, plasticul reciclat al Europei sfârșește adesea în rampele de gunoi sau în incineratoare, atunci când nu este exportat în afara granițelor.  În urmă cu doi ani, legislativul european a…

Citește mai departe

Viitorul magazinelor fără ambalaje din Europa sună promițător

Zero Waste Europe a lansat recent primul studiu european referitor la starea curentă și potențialul de dezvoltare pe piață a magazinelor fără ambalaje, iar concluziile acestuia sunt încurajatoare.  Conform studiului realizat de Eunomia Research & Consulting, la solicitarea Zero Waste Europe și Réseau Vrac, se poate vorbi de o tendință foarte puternică de creștere în…

Citește mai departe