Substanțe chimice periculoase, din ambalajele de plastic, în farfuria noastră și în organismul uman

Peste 20 de substanțe chimice periculoase asociate cu ambalajele de mâncare au fost descoperite în cantități mari în corpul uman, în cadrul unui studiu dat publicității astăzi. Cercetarea a fost derulată la inițiativa Zero Waste Europe și a cinci dintre membrii rețelei – Rezero (Spania), Ekologi Brez Meja (Ecologiști Fără Frontiere, Slovenia), Zero Waste Letonia, Za Zemiata (Bulgaria) și ZERO (Portugalia), care solicită decidenților să ia măsuri robuste pentru promovarea ambalajelor sigure și sustenabile, capabile să protejeze în mod adecvat atât mediul cât și sănătatea umană.

În cadrul proiectului #PlasticsInTheSpotlight (Plasticul în lumina reflectoarelor) a fost testată prezența în urină a substanțelor chimice prezente în mod obișnuit în ambalajele de plastic (de unică folosință) folosite pentru mâncare, mai precis ftalați și fenoli. Acestea sunt asociate de către oamenii de știință cu afecțiuni precum cancerul și bolile vasculare sau altele care afectează sistemul reproductiv și imunitar. Din 28 de substanțe chimice analizate, în medie 20,5 au fost identificate în mostrele de urină (între 18 și 23 de substanțe / mostră). Testele au fost prelucrate de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică Health, iar rezultatele au fost interpretate de către Institutul Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) din Barcelona. 

La studiu au participat 52 de persoane publice – factori de decizie (parlamentari, europarlamentari), artiști, chefi, jurnaliști ș.a., din Belgia, Bulgaria, Letonia, Portugalia, Slovenia și Spania. Printre personalitățile participante s-au numărat Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene, vicepreședintele Parlamentului European Heidi Hautala, europarlamentarul Pascal Confin, președintele Comitetului ENVI, europarlamentarul Frédérique Ries și jurnaliștii Eline Schaart (Politico) și Frédéric Simon (Euractiv). 

Această cercetare se adaugă la un număr tot mai mare de lucrări științifice care dovedesc expunerea consumatorilor la substanțe chimice periculoase prin ambalajele de unică folosință, în special din plastic, folosite pentru mâncare și leagă această expunere de anumite boli. Vedem, din nou, că de prea mult timp sănătatea publică nu este protejată adecvat de aceste substanțe toxice. Nu putem să ținem în continuare cetățenii în întuneric, cu privire la impactul a ceea ce cumpără și consumă. Factorii de decizie și producătorii de ambalaje trebuie să rezolve urgent aceste probleme – a spus Rosa Garcia, director al organizației Rezero.

În luna martie, un grup de oameni de știință renumiți au publicat o declarație de consens prin care trăgeau un semnal de alarmă față de miile de substanțe chimice folosite la producerea ambalajelor pentru mâncare și a altor materiale care intră în contact cu mâncarea. Declarația subliniază că, având în vedere capacitatea acestor substanțe chimice (multe dintre ele periculoase) de a migra din ambalaje în mâncare, utilizarea lor prelungită reprezintă un risc pentru sănătatea umană. În urma acestei declarații, peste 230 de ONG-uri din întreaga lume au semnat o pledoarie pentru acțiuni urgente din partea decidenților.

Și Comisia Europeană s-a angajat să propună revizuirea până la finalul anului 2022 a legislației europene cu privire la  materialele care intră în contact cu mâncarea. Potrivit organizațiilor care au realizat acest studiu, legislația actuală este depășită, insuficientă, inadecvată și în mod evident nu reușește să protejeze sănătatea cetățenilor din Europa.

Această revizuire îndelung așteptată și solicitată este o oportunitate ce nu trebuie irosită. Ajustarea pe ici, pe colo a legislației actuale nu va rezolva nimic; dacă UE dorește să protejeze în mod eficient sănătatea umană, construind în același timp sisteme alimentare durabile și o economie circulară, fără substanțe toxice, trebuie să opteze pentru o reformă fundamentală – a adăugat Justine Maillot, campaigner al Zero Waste Europe pentru consum și producție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *