Materiale plastice pe care le folosim zi de zi sunt o amenințare pentru sănătatea noastră

Materialele plastice conțin și eliberează substanțe chimice periculoase cu efect perturbator endocrin, care pun în pericol sănătatea umană. Un nou studiu al Societății de Endocrinologie și IPEN (International Pollutants Elimination Network – Rețeaua Internațională pentru Eliminarea Poluanților) sumarizează cercetările internaționale privind impactul asupra sănătății ale perturbatorilor endocrini. Potrivit comunicatului de presă al IPEN, contaminarea răspândită…

Citește mai departe

Substanțe chimice periculoase, din ambalajele de plastic, în farfuria noastră și în organismul uman

Peste 20 de substanțe chimice periculoase asociate cu ambalajele de mâncare au fost descoperite în cantități mari în corpul uman, în cadrul unui studiu dat publicității astăzi. Cercetarea a fost derulată la inițiativa Zero Waste Europe și a cinci dintre membrii rețelei – Rezero (Spania), Ekologi Brez Meja (Ecologiști Fără Frontiere, Slovenia), Zero Waste Letonia,…

Citește mai departe

16% dintre specii au pierdut deja mai mult de jumătate din arealul natural

Cercetările arată că modificarea climei și schimbările de utilizare a terenului au făcut ca mamiferele, păsările și amfibienii să piardă în medie 18% din habitatul lor din întreaga lume începând cu 1700. Un studiu al Universității Cambridge, citat de The Ecologist, pierderile s-ar putea ridica la 23 de procente în următorii 80 de ani, în…

Citește mai departe

Puterea obișnuinței este cheia reutilizării recipientelor personale

Cercetătorii de la Universitatea Curtin au dezvoltat un program de intervenție comportamentală care ajută oamenii să își facă un obicei din a folosi cănile de cafea reutilizabile. Programul ar putea avea beneficii semnificative pentru mediu. Phys.Org scrie că studiul publicat în Journal of Cleaner Production a implicat 156 de participanți. Programul de șase săptămâni a…

Citește mai departe

Este mai bine să plantăm copaci sau să lăsăm pădurea să se regenereze natural?

Statele s-au angajat să planteze miliarde de copaci. Însă studii de dată recentă arată că am subestimat puterea pădurii de a se regenera natural, pentru a combate schimbările climatice.  Plantarea este la modă acum. În cadrul Forumului Economic Mondial de anul acesta de la Davos, Elveția, s-a cerut plantarea unui trilion de copaci. Într-una dintre…

Citește mai departe

Sclipiciul din cosmetice, dăunător pentru ecosistemele marine

Oamenii de știință au descoperit că sclipiciul (glitter) folosit în produsele cosmetice și în vopseaua pentru corp poate dăuna râurilor și lacurilor. Potrivit unui articol BBC, nici alternativele așa zis biodegradabile nu sunt mai bune pentru mediu decât tipurile convenționale de sclipici. Sclipiciul conține microplastic care, odată ajuns în râuri și oceane, se degradează într-o…

Citește mai departe

Viitorul magazinelor fără ambalaje din Europa sună promițător

Zero Waste Europe a lansat recent primul studiu european referitor la starea curentă și potențialul de dezvoltare pe piață a magazinelor fără ambalaje, iar concluziile acestuia sunt încurajatoare.  Conform studiului realizat de Eunomia Research & Consulting, la solicitarea Zero Waste Europe și Réseau Vrac, se poate vorbi de o tendință foarte puternică de creștere în…

Citește mai departe

Impactul produselor pentru igienă feminină, scutecelor de unică folosință și șervețelelor umede în Europa

Produsele menstruale de unică folosință, scutecele pentru copii și șervețele umede sunt exemple de articole care devin deșeuri după ce sunt folosite o singură dată și sunt realizate, în cea mai mare parte, din plastic. Din cauza contribuției lor în greutate la fluxul de deșeuri solide municipale și din cauza impactului pe care îl au…

Citește mai departe