Sclipiciul din cosmetice, dăunător pentru ecosistemele marine

Oamenii de știință au descoperit că sclipiciul (glitter) folosit în produsele cosmetice și în vopseaua pentru corp poate dăuna râurilor și lacurilor. Potrivit unui articol BBC, nici alternativele așa zis biodegradabile nu sunt mai bune pentru mediu decât tipurile convenționale de sclipici. Sclipiciul conține microplastic care, odată ajuns în râuri și oceane, se degradează într-o perioadă îndelungată. În lumina acestei descoperiri, oamenii de știință au cerut anul trecut interzicerea totală a utilizării sclipiciului, din cauza îngrijorării că particulele poluează oceanele și afectează viața marină.

Cercetătorii din spatele acestui studiu, publicat în Journal of Hazardous Materials, susțin că au găsit prima dovadă directă a impactului asupra ecosistemului din râuri și lacuri. În cadrul testelor de laborator, toate tipurile de sclipici au afectat dezvoltarea plantelor de iaz și a algelor microscopice.

Dr. Dannielle Green, lector la catedra de biologie a Universității Ruskin, Anglia, a declarat pentru BBC News: 

Sclipiciul este un tip de microplastic, poate avea aceleași efecte ca și celelalte microplastice și nu trebuie să ajungă în mediu. Dacă îl purtați ca machiaj, ar fi logic să îl ștergeți și să-l puneți în coș, mai degrabă decât să-l spălați în chiuvetă

Sclipiciul tradițional este alcătuit dintr-un nucleu de plastic, din folie de poliester, „îmbrăcat” în aluminiu și acoperit cu un alt strat subțire de plastic. S-a încercat eliminarea sclipiciului de plastic din produsele cosmetice și înlocuirea cu alternative biodegradabile. Una dintre variantele încercate a fost un nucleu de celuloză „îmbrăcat” în aluminiu pentru reflectarea luminii și acoperit cu un strat subțire de plastic. O altă încercare a fost cu mica, utilizată tot mai des în produsele cosmetice.

Pentru a testa efectele sclipiciului, cercetătorii au prelevat probe de apă rece, sedimente și plante din râul Glaven, Norfolk. Au creat iazuri în miniatură în laborator, în care au adăugat șase tipuri diferite de sclipici. Toate cele șase tipuri testate au afectat plantele comune din iaz și microalgele, oprindu-le dezvoltarea. În plus, sclipiciul cu nucleu de celuloză biodegradabilă a atras o populație de melci  non-nativi, despre care oamenii de știință spun că ar putea perturba ecosistemul. 

În cadrul experimentelor au fost testate efectele unor cantități mari de sclipici, similare cu cele folosite la festivaluri sau în timpul protestelor. Impactul asupra plantelor și a melcilor a fost observat după 36 de zile; nu se știe ce se întâmplă după o perioadă mai lungă de timp. 

Mica, extrasă din mine de către copii exploatați

Acest mineral strălucitor, rezistent la căldură, este utilizat într-o mulțime de produse, de la machiaj la vopsea auto, fiind extrem de răspândită în industria auto și electronice. Potrivit The Guardian, o investigație efectuată de Terre des Hommes Olanda a dezvăluit că mai bine de jumătate din forța de muncă din minele de mică din Madagascar este alcătuită din copii. Cel puțin 11.000 de copii cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani sunt folosiți acolo în industria extractivă și de prelucrare. Madagascar este al treilea cel mai mare exportator de mică din lume, cu câștiguri în valoare de 6,5 milioane de dolari în 2017. Anterior, alte investigații au dezvăluit și exploatarea a 20.000 de copii în minele din India. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *