Impactul produselor pentru igienă feminină, scutecelor de unică folosință și șervețelelor umede în Europa

Produsele menstruale de unică folosință, scutecele pentru copii și șervețele umede sunt exemple de articole care devin deșeuri după ce sunt folosite o singură dată și sunt realizate, în cea mai mare parte, din plastic. Din cauza contribuției lor în greutate la fluxul de deșeuri solide municipale și din cauza impactului pe care îl au asupra mediului înconjurător, impactului economic și social, aceste articole necesită o atenție specială.

Impactul ecologic și economic al produselor menstruale de unică folosință, al scutecelor pentru copii și al șervețelelor umede a fost detaliat într-un studiu elaborat de ReZero, Zero Waste Europe, Reloop și Break Free From Plastic, pornind de la datele din UE-28 aferente anului 2017.

Studiul a fost unul de pionierat, primul de acest tip la nivel european, având ca scop analizarea impactului acestor produse, precum și identificarea măsurilor de prevenire sau reducere la minimum a acestora.

Ratele globale de consum și generarea de deșeuri

Produsele menstruale de unică folosință, scutecele pentru copii și șervețele umede încă domină piața, raportat la produsele refolosibile, iar producția lor în Europa a crescut progresiv în ultimii ani.

În 28 de state membre ale UE, până în 2017 (anul de referință), statisticile au arătat că:

  • peste 49 miliarde de unități de produse pentru igienă feminină au fost consumate, ceea ce înseamnă generarea a aproximativ 590.000 tone de deșeuri;
  • au fost consumate aproximativ 33 miliarde de scutece de unică folosință pentru copii, din care rezultă 6.731.000 de tone de deșeuri pe an și
  • au fost consumate aproximativ 68 miliarde de șervețele umede individuale, care reprezintă 511.000 tone de deșeuri pe an.

Impactul asupra mediului și economiei

Produsele menstruale de unică folosință, scutecele pentru copii și șervețelele umede au un impact semnificativ asupra mediului, de la faza de producție până la sfârșitul ciclului de viață.

Impactul generat în timpul procesului de producție a acestor produse este în principal rezultatul utilizării unor volume mari de celuloză din lemn, bumbac sau vâscoză pentru producerea polimerului super absorbant (SAP) și a altor  componente precum poliester, polietilenă, polipropilenă, adezivi, parfumuri și coloranți. În plus, în timpul procesului de producție se utilizează cantități semnificative de apă și energie.

Scutecele de unică folosință și produsele de igienă feminină contribuie semnificativ și la încălzirea globală. S-a estimat că, pe parcursul ciclului lor de viață, aceste produse emit aproximativ 3,3 Mt echivalent CO2, respectiv 245.000 de tone echivalent CO2 pe an.

În plus, din cauza compoziției (realizate din tipuri de materiale mixte), precum și a prezenței materialelor organice după utilizare, reciclarea acestor produse este dificilă din punct de vedere tehnic și costisitoare din punct de vedere economic. Prin urmare, în Europa, aceste produse ajung de obicei în rampele de deșeuri (87%) sau sunt incinerate (13%), se irosesc resurse și provoacă efecte negative asupra mediului (rate ridicate de ocupare a terenurilor, contaminarea apelor subterane și a solului, emisii de gaze cu efect de seră etc.). 

Generarea deșeurilor de produse menstruale de unică folosință, scutece pentru copii și șervețele umede a reprezentat  în cadrul UE-28 aproximativ 7.832.000 de tone (echivalentul a 15,3 kg /cap de locuitor /an). Această cantitate de deșeuri reprezintă 3% din totalul deșeurilor municipale solide și 4% din totalul deșeurilor municipale reziduale.

În plus, produsele menstruale de unică folosință și șervețelele umede sunt de obicei aruncate în toaletă după utilizare și, prin urmare, ele pot intra în mediul marin prin sistemul de eliberare a apelor uzate, cu impact semnificativ asupra mediului și din perspectivă economică.

Produsele menstruale de unică folosință și șervețele umede sunt unele dintre cele mai frecvent întâlnite articole din plastic de unică folosință în mediul marin (6,2% din deșeurile colectate pe plajele din Marea Britanie sau 5% din deșeurile plutitoare de pe coasta catalană, conform acțiunilor de auditare a deșeurilor) și, când se dezintegrează, eliberează o cantitate substanțială de microplastice în apă. Impactul negativ al reziduurilor din plastic în mediul marin include atât impactul generat de substanțele chimice, cât și daunele fizice vizibile. 

În ciuda limitărilor în calcularea costurilor asociate gestionării (colectării și tratării finale) deșeurilor provenite din aceste produse, se estimează că pot varia între 3 și 10 euro pe cap de locuitor pe an, în funcție de țară. În ceea ce privește întreținerea și deblocarea instalațiilor de canalizare, se estimează un cost al eliminării deșeurilor reziduale provenite de la stațiile de epurare a apelor reziduale între 500 și 1.000 milioane de euro pe an pentru Uniunea Europeană. În plus, municipalitățile de coastă trebuie să suporte costurile ridicate de eliminare a acestor produse de pe plaje. În Regatul Unit se estimează că eliminarea produselor menstruale de unică folosință, a șervețelelor umede și a altor deșeuri conexe de pe plaje costă aproximativ 1,1 milioane euro anual, iar pentru eliminarea acestora din apă guvernului Insulelor Baleare cheltuie aproximativ 50.000 euro în fiecare an.

Beneficiile produselor reutilizabile

Studiul a identificat principalele alternative reutilizabile pentru aceste produse de unică folosință, analizând tendințele de consum, accesibilitatea și disponibilitatea produselor alternative în Europa.  

Printre avantajele ecologice ale produselor reutilizabile (în comparație cu cele de unică folosință), prevenirea generării de deșeuri este unul dintre cei mai importanți factori. De exemplu, s-a estimat că utilizarea unei cupe menstruale conduce la o reducere de 99% a deșeurilor care ar fi generate de produsele de unică folosință. Prin urmare, dacă doar 20% dintre femei ar opta pentru cupa menstruală în locul produselor menstruale de unică folosință, cantitatea de deșeuri ar putea fi redusă cu aproape 100.000 de tone pe an în UE. În mod similar, o familie care alege scutecele reutilizabile pentru copii ar putea reduce aproximativ 99% din deșeurile care ar fi generate prin utilizarea celor de unică folosință. Dacă s-ar folosi scutece reutilizabile pentru 20% dintre bebeluși, cantitatea de deșeuri care ar putea fi prevenită în UE ar fi mai mare de 1 milion de tone în fiecare an. 

Potențialul de reducere a deșeurilor poate fi transpus în economii financiare importante pentru municipalități, datorită nevoii reduse de gestionare și tratare a deșeurilor. De asemenea, s-ar reduce costurile pentru eliminarea deșeurilor de pe plaje și din mări, deoarece deșeurile și resturile din canalizare ar fi mai puține. Produsele reutilizabile oferă, de asemenea, economii directe pentru consumatori. Utilizarea unei cupe menstruale în loc de tampoane sau absorbante ar duce la economii anuale de 18 până la 119 euro de persoană, în timp ce economiile pe viață ar putea depăși 4.400 de euro. În mod similar, utilizarea scutecelor reutilizabile duce la economii între 200 și 2.000 de euro pe familie, în comparație cu cele de unică folosință. 

Acolo unde sunt disponibile statistici, în Uniunea Europeană aproape una din cinci femei se luptă să plătească lunar pentru produsele menstruale de bază de unică folosință, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Având în vedere economiile financiare potențiale pe care le pot aduce produsele reutilizabile, punerea lor la dispoziție pe scară largă în întreaga UE ar putea contribui la reducerea unor privațiuni.

Disponibilitatea produselor reutilizabile

Deși în ultimul deceniu produsele de igienă feminină și scutecele pentru copii reutilizabile au devenit mai populare și încep să se bucure de o creștere a cotei de piață în Uniunea Europeană, populația care le utilizează în mod regulat este încă în minoritate.

Aceasta se datorează faptului că astfel de produse reutilizabile nu sunt disponibile pe scară largă în întreaga Uniune. De exemplu, cupele menstruale și absorbantele textile sunt disponibile preponderent în magazine online în cele mai multe regiuni europene, dar pot fi, de asemenea, găsite în câteva farmacii, supermarketuri, în magazine locale sau de artizanat. Disponibilitatea lor, cu toate acestea, diferă foarte mult de la țară la țară.

În ceea ce privește scutecele reutilizabile, principalii furnizori par să fie online în piaţa europeană. În majoritatea regiunilor, acestea nu sunt încă accesibile în farmacii, supermarketuri sau magazine. 

Pentru a crește și generaliza utilizarea lor, este important ca aceste produse reutilizabile să poată fi achiziționate din majoritatea magazinelor cu amănuntul și la prețuri accesibile în întreaga Europă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *