Corporațiile promit, dar nu fac progrese în direcția unei economii circulare pentru plastic

Marile companii sunt asaltate din toate părțile de dovezi ale daunelor pe care le provoacă ambalajele și produsele lor din plastic. Aceste dovezi devin imposibil de ascuns, fie că sunt datele culese în cadrul auditurilor anuale organizate de mișcarea Break Free From Plastic sau studiile de dată recentă care preconizează triplarea cantității de plastic care…

Citește mai departe

Puterea obișnuinței este cheia reutilizării recipientelor personale

Cercetătorii de la Universitatea Curtin au dezvoltat un program de intervenție comportamentală care ajută oamenii să își facă un obicei din a folosi cănile de cafea reutilizabile. Programul ar putea avea beneficii semnificative pentru mediu. Phys.Org scrie că studiul publicat în Journal of Cleaner Production a implicat 156 de participanți. Programul de șase săptămâni a…

Citește mai departe

Ce daune poate provoca prostul obicei de a arunca uleiul în chiuvetă

Fie că prăjim, sotăm sau confiem, de multe ori în bucătărie ne rămâne un rest de ulei sau de grăsime. Din păcate, tendința multora este de a arunca acest rest în chiuvetă sau de a-l arunca la gunoi, ambele acțiuni la fel de păguboase și periculoase pentru mediul înconjurător. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din…

Citește mai departe

Sistemul austriac de garanție-returnare pentru ambalaje, amenințat de lobby-ul poluării cu plastic

Poluarea cu plastic reprezintă o problemă majoră pentru mediu și are efecte negative enorme asupra oceanelor, râurilor și altor ecosisteme. Austria nu face excepție. Potrivit unui raport publicat în mai 2020 de către Fundația Changing Markets și Mișcarea Break Free From Pastic, 1,6 miliarde ambalaje de plastic sunt puse pe piață în fiecare an, ceea…

Citește mai departe

Impactul produselor pentru igienă feminină, scutecelor de unică folosință și șervețelelor umede în Europa

Produsele menstruale de unică folosință, scutecele pentru copii și șervețele umede sunt exemple de articole care devin deșeuri după ce sunt folosite o singură dată și sunt realizate, în cea mai mare parte, din plastic. Din cauza contribuției lor în greutate la fluxul de deșeuri solide municipale și din cauza impactului pe care îl au…

Citește mai departe

Bătălia pentru ambalajele reutilizabile în contextul pandemiei COVID-19

Industria plasticului încearcă să utilizeze COVID-19 pentru a stopa progresele înregistrate în reducerea utilizării de materiale plastice de unică folosință, cu toate că autoritățile din domeniul sanitar declară că ambalajele reutilizabile nu prezintă un risc mai mare de a răspândi coronavirus decât ambalajele de unică folosință.  Într-un articol publicat în Plastics Recycling Update, Clarissa Morawski,…

Citește mai departe

Studiu: persoanele care cumpără mai puține lucruri sunt mai fericite

Suntem încurajați să reciclăm. Taxarea suplimentară pentru pungile de plastic ne-a determinat să ne luăm de acasă sacoșe pentru cumpărături atunci când mergem la supermarket. Iar cercetările de piață sugerează că, parțial, campaniile împotriva fast fashion au dus la creșterea interesului nostru pentru hainele la mâna a doua.  Cum ne afectează aceste comportamente starea de…

Citește mai departe

Europa la răscruce: ce urmează după ce China a interzis importul de deșeuri din plastic?

Interzicerea importurilor de deșeuri în China pune Europa să decidă. Prima opțiune, menținerea stării de fapt în detrimentul mediului, sănătății și drepturilor omului. Cealaltă, o nouă oportunitate pentru economia circulară. Autor: Ferran Rosa Traducere: Silviu Lungu Auzim des zilele acestea expresia „Europa este la răscruce”. O auzim referitor la economie, la îmbătrânirea populației, la guvernarea UE…

Citește mai departe
stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe
REMAN Day Tureal Steering Solutions

Reparatorii se pregătesc de Ziua internațională a Re-manufacturii. Li se alătură un atelier din România

În data de 12 aprilie, zeci de asociații, companii și ateliere de recondiționare din întreaga lume vor sărbători REMAN Day, Ziua Internațională a re-manufacturii. Prin diverse evenimente, aceștia vor încerca să atragă atenția asupra modului în care activitățile lor protejează mediul înconjurător. Tureal Steering Solutions, un atelier de reparații de casete de direcție pentru mașini,…

Citește mai departe

Cadouri Zero Waste pentru primăveri „geroase”

Cadouri din textile reutilizate, create folosind un ac vechi de 100 de ani cu garanţie pe viaţă. Tradiţii străvechi din Munţii Apuseni şi dor de bunici. Visul oricărui român în vremuri geroase.  Sunt botoşei, cioci sau cipici, coloraţi, călduroşi şi croşetaţi de mâinile talentate ale bunicii Elisabeta în Apuseni.  Sunt încălţări de purtat prin casă, ce…

Citește mai departe