Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

stonehemp green homes

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei ce o construiesc, de ce au ales această alternativă ecologică și cum plănuiesc să ofere și altora posibilitatea de a locui într-o casă cu impact pozitiv asupra sănătății și asupra mediului.

stonehemp green homes

De peste 13 ani, cânepa face parte din viața soților Oana Suciu și Cătălin Boteanu. Timp de nouă ani, Oana a lucrat în procesarea semințelor de cânepă. Următorii patru i-a dedicat cultivării și procesării tulpinilor. Din 2017, cei doi au pornit într-o nouă aventură: și-au propus să construiască locuințe naturale din cânepă. Au început chiar cu casa lor, pe care o ridică la Sibiel, întrucât Oana crede în sintagma „put your money where your mouth is”.

„După 16 ani de vegetarianism și activități sportive la nivel de amator, am realizat că este la fel de important pentru sănătate și mediul în care locuim și ne petrecem cea mai mare parte din zi. De aici s-a născut dorința unei case din cânepă. Și, deoarece nu există această soluție pe piață, am ales să fim noi pionierii în acest domeniu.”

Ce este StoneHemp-ul și cum l-au descoperit cei doi

StoneHemp® sau hempcrete este un material de construcție ecologic, obținut dintr-un amestec de puzderie de cânepă, var hidratat SuperCalco S, un liant puzzolanic și apă. Puzderia are aspect de rumeguș și este partea lemnoasă a tulpinii de cânepă, rezultată după extragerea fibrei.

stonehemp green homes

Oana și Cătălin au locuit temporar în două case din StoneHemp, în Germania. Cătălin, care are alergii și probleme cu căile respiratorii, a fost primul care a simțit o diferență. S-a trezit căutând instinctiv picăturile, dar nu mai avea nasul înfundat. Explicația?

Stonehemp-ul, materialul care respiră

Stonehemp-ul este un material care permite trecerea vaporilor de apă și care respiră. De aceea, reglează umiditatea, absorbind vaporii de apă în exces și eliberându-i când gradul de umiditate scade sub cel optim. Oana ne-a explicat ce relevanță are acest aspect:

„Această calitate extraordinară este importantă atât pentru sănătatea locuitorilor, cât și pentru sănătatea și conservarea în timp a construcției. Reglarea umidității atmosferei interioare la un nivel optim de 40-60% umiditate relativă, împreună cu varul care este alcalin, contribuie la inhibarea perpetuării infecțiilor virale și bacteriene, reacțiilor alergice, astmei și altor probleme respiratorii. În plus, inhiba apariția acarienilor, mucegaiurilor și ciupercilor și previne apariția altor dăunători precum insectele sau rozătoarele.”

Stonehemp-ul, un material eficient energetic

Pe lista de beneficii, putem adăuga acustica deosebită și caracterul ignifug, precum și proprietățile termoizolante excelente – care asigură performanța energetică ridicată. Toate aceste caracteristici sunt garantate fără a fi nevoie de tratarea materialului cu substanțe chimice, potențial toxice pentru locuitori.

„Conceptul de clădire cu o izolație termică foarte bună constă în folosirea unui perete de 0.36m. Acesta asigură la interior o temperatură de bază constantă, radiind pe timpul iernii căldură acumulată în perioadele calde. Vară, umiditatea absorbită din interior răcește pereții, asemeni pielii organismului uman care transpiră.”

Potrivit Oanei, Stonehemp este singurul material natural care îmbină rezistența cu capacitatea de izolare și inerția termică ridicată.

„Materialele tip beton cu rezistență ridicată nu izolează și sunt incapabile de a reglă umiditatea. Pe de altă parte, materialele foarte bune izolatoare de tipul saltelelor de vată minerală sau lâna nu au inerție termică, din cauza densității mici. De aceea, pot prezenta probleme în gestionarea umidității.”

Un material cu emisii negative de carbon

Pe lângă confortul și beneficiile pentru sănătate, Stonehemp-ul are un impact pozitiv și asupra mediului. Potrivit celor doi constructori, acesta este un material natural 100% sustenabil și biodegradabil, care absoarbe dioxidul de carbon atât pe perioada cultivării, cât și timp de până la 10 ani după construcție.

„În fiecare metru cub de zidărie, pot fi înmagazinate aproximativ 165 kg de carbon. Asta face ca acest material să fie unul ideal pentru cei care vor să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului înconjurător. Stonehemp are emisii nete de carbon negative chiar și după punerea în operă, datorită transformării în timp a vărului hidratat în piatră de calcar.”

Tot legat de impactul asupra mediului, se pare că și consumul de apă este redus. Pentru un metru cub de zidărie, se folosesc 150 litri de apă. Cantitatea reprezintă doar o treime din apa utilizată prin metoda clasică de turnare în cofraje pe șantiere. Secretul constă în metoda de construcție aleasă, introdusă de ei în premieră în România. Este vorba despre pulverizare.

„Analizând diferitele opțiuni de punere în operă, am realizat că singură variantă care garantează calitate și performanțe tehnice constante în același timp cu productivitatea ridicată și costuri rezonabile este variantă pulverizării amestecului din cânepă și var. Utilajul în care am investit este special dezvoltat în acest sens, în Franța, de către partenerul și mentorul nostru cu experiență în construcțiile din cânepă de peste 20 de ani. După achiziționarea utilajului, am format o mică echipă de oameni care s-au specializat în acest domeniu începând din vară anului 2017, în Franța și Germania.”

stonehemp green homes

Stonehemp, obținut din materie primă locală

Potrivit soților Oana și Cătălin, conceptul de casă ecologică este susținut de utilizarea materiilor prime de origine locală.

Puzderia de cânepă provine din cânepa industrială, o plantă regenerabilă care atinge înălțimi de peste trei metri în 3-4 luni. Aceasta este cultivată fără pesticide și erbicide în zona Sebeș, județul Alba. Varul provine de la carierele companiei Carmeuse, cu locații în județele Hunedoara și Brașov.

StoneHemp, o soluție versatilă și atractivă

StoneHemp® poate fi utilizat în construcțiile de clădiri noi sau în procesele de renovare-reabilitare a construcțiilor mai vechi. Acesta poate fi folosit la construcția integrală a pereților exteriori și interiori sau la termoizolarea zidăriei existente; poate fi utilizat pentru izolarea pardoselei, a planșeului și a acoperișului oricărui tip de clădire. Poate fi folosită la construcția întregii zidării a unei case, a unei hale de producție sau a unui bloc de locuințe. Sau poate izola pereții, acoperișul și podelele unei construcții existente.

Soții Oana și Cătălin speră să termine prima casă din StoneHemp din România în vara lui 2018 și să deschidă apoi ușile tuturor vizitatorilor interesați de concept. Au participat deja la două evenimente și, la nivel de discuție, au remarcat un  interes atât din partea unor persoane fizice, cât și din partea unor mari dezvoltatori imobiliari și comerciali. Au de asemenea cereri de colaborare cu două facultăți de construcții din țara, pe partea de cercetare.

„Marea barieră de trecut este schimbarea percepției actuale despre construcțiile naturale, care sunt asociate cu casele din lut, cob sau cele din paie, cu aspect rustic, procent mare de do-it-yourself și costuri reduse cel puțin la nivel de promovare. Soluția pe care o propunem noi este îmbinarea perfectă a materialelor naturale și tradiționale cu tehnologia, astfel încât să putem obține un produs final agrementat tehnic, cu parametri tehnici garantați, cu execuție rapidă și aspect modern dacă se dorește, astfel încât să putem trece de la nivelul de realizare manuală a unei case individuale la blocuri de 4-5 etaje sau hale de producție. Bineînțeles că aceste avantaje se reflectă în costuri.”

Cât costă o casă din StoneHemp

Oana și Cătălin compară prețul unei case ecologice din StoneHemp cu cel al alimentelor ecologice. Ei estimează că investiția inițială este mai mare cu aproximativ 30-40% față de clădirile tradiționale, însă susțin că, în timp, costurile de întreținere sunt mai scăzute. În plus, adaugă ei, beneficiul major este sănătatea locatarilor, care este „un factor necuantificabil în bani”.

„Alegerile pe care le facem acum cu privire la locuințe sunt de fapt alegeri între a investi noi suplimentar în sănătatea copiilor și a planetei sau a amâna aceste eforturi financiare actuale, urmând ca ei să plătească, rezolvând problemele pe care noi acum le ignorăm. Așa cum spunea Wendell Berry în „The Unforeseen Wilderness: An Essay on Kentucky’s Red River Gorge”, noi credem că nu am moștenit pământul de la strămoși, ci l-am împrumutat de la copiii noștri.”

Oana și Cătălin atrag atenția că materialele chimice actuale sunt ieftine întrucât nu plătim efectele negative pe care le au în timp producția și utilizarea lor. De aceea, ei încearcă să promoveze „casele și clădirile naturale, sănătoase și adaptate vremurilor noastre, din punct de vedere al calității, designului și performanțelor tehnice”.

Casa din Sibiel va avea certificare Green Homes

Folosirea cânepei pentru construcție nu va fi însă singura soluție ecologică implementată la construirea casei din Sibiel. La aceasta, se adaugă elemente precum:

  • un sistem electric eficient energetic; o strategie solară pasivă, prin orientarea ferestrelor astfel încât să se utilizeze cât mai multă energie solară;
  • un sistem de recuperare și de tratare a apei de ploaie și a apelor uzate, cu ajutorul unui sistem de colectare îngropat și a unei microstații de epurare; apa astfel captată și purificată va fi folosită la irigare;
  • instalații sanitare cu un consum redus de apă;
  • amenajarea unei grădini de legume și a peisajului după principiile Xeriscaping (sistem de irigare cu un consum de apă redus, pentru zone aride);
  • soluții de design interior bazate pe principiile Biophilia, care integrează plante pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a mediului interior;
  • folosirea exclusiv a produselor de finisaj precum vopsele sau  adezivi fără VOCs (compuși organici volatili);
  • un sistem de colectare separată a deșeurilor reciclabile și menajere; și amenajarea unei zone pentru deșeuri biodegradabile și verzi, care pot fi transformate în compost (pe perioada utilizării clădirii);
  • un sistem de colectare separată a deșeurilor pe perioada construcției; valorificarea a cel puțin 75% dintre acestea (prin reutilizare sau reciclare, incinerarea sau depozitarea la groapa de gunoi fiind excluse);

Toate aceste elemente, alături de alte criterii de construcție a clădirilor verzi, vor aduce casei din Sibiel certificarea Green Homes, coordonată de Elena Rastei. 

Trebuie menționat faptul că Oana și Cătălin au obținut deja o recunoaștere pentru materialul de construcții dezvoltat de ei. StoneHemp a fost declarat „produsul verde inovator al anului”, în cadrul evenimentului Green Gala Awards. Acesta a fost organizat de RoGBC, la finalul anului 2017. Premiul le-a fost acordat întrucât au obținut „un material natural 100%, sustenabil și biodegradabil; care reglează umiditatea din atmosferă prin absorbția vaporilor de apă; rezistent natural la foc și dăunători; cu emisii nete de carbon negative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *