stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele…

Citește mai departe

Tinta de „Zero Deseuri” – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere….

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

Un litru de ulei uzat polueaza un milion de litri de apa, dar inca nu e perceput ca deseu in Romania

Uleiul alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului inconjurator. Un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apa, cantitatea necesara unui adult sa supravietuiasca timp de 14 ani. Insa acest efect este foarte putin cunoscut de cei mai multi dintre oameni, care in continuare arunca uleiul la canalizare convinsi fiind…

Citește mai departe

Shrilk, noul material biodegradabil care poate inlocui cu succes materialele plastice

Cercetatorii din cadrul Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering, un laborator care apartine Universitatii Harvard au descoperit un nou material biologic care prezinta exceptionala rezistenta si duritate a carapacelor animalelor nevertebrate. Denumit Shrilk, noul material este biodegradabil si poate inlocui cu succes materialele plastice. Cuticula, termenul specific pentru invelisul dur al scoicilor si armura chitinoasa…

Citește mai departe
Copiii din Shanghai vor primi tradiţionalele "pliculeţe roşii ecologice"

Copiii din Shanghai vor primi traditionalele „pliculete rosii ecologice”

Cu ocazia sarbatorilor si a unor momente festive importante, chinezii au obiceiul de a oferi traditionale „pliculete rosii”in care pun bani impachetati. Banii astfel ascunsi sunt oferiti de catre parinti celor mici sau de catre fratii mai mari mezinilor familiei. Recent, au aparut la Shanghai pliculete rosii produse dintr-un nou tip de material ecologic care…

Citește mai departe
Săpun natural realizat manual, pe bază de uleiuri vegetale

Bateriile reincarcabile si lampa eco, in topul solutiilor verzi propuse de elevi

Lampa ecologica, orezul cu bob lung, bateriile reincarcabile, ghiveciul ecologic, bijuteriile reciclate si sapunul natural sunt solutiile verzi pe care le-au propus elevii constanteni pentru economisirea resurselor. Acestea au fost de fapt si inovatiile prezentate de ei la un targ al solutiilor verzi, organizat la Constanta de organizatia nonguvernamentala Mare Nostrum, cu ocazia Zilei Internationale…

Citește mai departe
Mare Nostrum

Solutii ecologice la indemana oricui

ONG Mare Nostrum a realizat topul celor mai bune solutii eco identificate de elevi, in cadrul Targului de solutii eco, organizat cu ocazia Zilei Internationale a Marii Negre. Evenimentul s-a desfasurat in data de 26 octombrie 2010 la Delfinariul din Constanta si s-a adresat institutiilor de invatamant constantene. Participantii au dat dovada de imaginatie si…

Citește mai departe

Plasticul ecologic

O echipa de cercetatori din Coreea de Sud a reusit sa produca plastic fara a folosi combustibili fosili. Materialul biodegradabil recent descoperit ne poate scapa de recipientele conventionale toxice in care sunt imbuteliate majoritatea bauturilor de pe piata. Armate intregi de sticle din plastic ocupa rafturile buticurilor si ale marilor magazine. Modificarea proprietatilor petrolului prin…

Citește mai departe

Pardesiul biodegradabil

Spaniolii au creat primul pardesiu de ploaie biodegradabil, realizat din cartofi reciclati. Haina cu gluga este facuta dintr-un plastic special, creat din cartofi si alte resurse naturale, potrivit inventatorilor. Cand se deterioreaza, pardesiul poate fi ingropat in gradina, iar semintele din tesatura hainei se vor transforma intr-o noua planta. Sursa: Adevarul

Citește mai departe

Detergenti eco la dozator in Maramures

Pe piata din Romania incep sa isi faca aparitia detergentii ecologici pentru rufe si totodata pentru curatarea si igiena casei. Baimarenii sunt printre primii care pot beneficia de acesti detergenti ce au la baza produse vegetale. Am hotarat sa aducem detergentii mai intai in Baia Mare deoarece eu sunt baimareanca si voiam ca si oamenii…

Citește mai departe

Ab/Adsorbanti de produse petroliere deversate accidental in mediu

AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU ( continuare – partea a II a ) Partea intai se gaseste la adresa https://www.ecomagazin.ro/abadsorbanti-de-produse-petroliere-deversate-accidental-in-mediu/ In tab.2. sunt prezentate cateva din caracteristicile si eficienta unor absorbanti functie de mediul in care sunt utilizati ( apa, sol/subsol, zapada/gheata etc. ). Din datele prezentate in acest tabel reiese faptul…

Citește mai departe

Reciclarea ajuta planeta

Trebuie sa educam societatea ca sa fie constienta ca reciclarea ajuta foarte mult planeta, dar asta se face numai prin practica. Daca am recicla toti, sanatatea Terrei ar fi mai buna. Haideti sa ne ajutam planeta sa fie un loc frumos in care sa traim ! Reciclarea nu consta numai in faptul ca trebuie sa…

Citește mai departe

Pansament biodegradabil pentru organele interne

Tehnica japoneza de mare precizie a dat nastere unui pansament biodegradabil foarte fin, destinat ranilor interne. O echipa de cercetatori japonezi de la Universitatea Waseda a creat o membrana adeziva foarte fina si aproape invizibila in scopul vindecarii organelor interne dupa o interventie chirurgicala. Aceasta este fabricata dintr-o substanta biodegradabila, chitosan, care „se dizolva” in…

Citește mai departe

Poluatorul plateste, sau poluarea se plateste?

Ecotaxa si biodegradabilitatea Daca pana acum predominau campaniile anti fumat sau anti violenta, Romania a intrat intr-o noua etapa, caracterizata de campanii ecologice, in speta de cea legata de utilizarea pungilor de plastic. De la 1 ianuarie 2009, producatorii si importatorii pungilor de plastic sunt obligati, conform Ordonantei de Urgenta 25/2008, sa plateasca ecotaxa de…

Citește mai departe

Gunoaiele de la sate, stranse cu bani din ecotaxa

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, si membrii Comisiei de administratia, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor au convenit ieri asupra unor modificari ale Ordonantei de Urgenta privind taxa pentru pungile de plastic. Sulfina Barbu, in calitate de presedinte al Comisiei de administratie, i-a propus demnitarului ca o parte din sumele incasate din ecotaxa sa…

Citește mai departe

Ecotaxa va fi platita pentru pungile care nu indeplinesc cerintele UE de biodegradabilitate

Ministerul Mediului a propus modificarea ordonantei de urgenta privind ecotaxa, solicitand ca suma de 20 bani sa fie aplicata tuturor pungilor care nu indeplinesc cerintele de biodegradabilitate impuse de UE, a declarat, marti, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al institutiei, Dragos Nacuta. „Prin inlocuirea sintagmei ‘care nu sunt biodegradabile’ cu ‘care nu indeplinesc cerintele esentiale…

Citește mai departe

Un gel biodegradabil ar putea fi folosit cu succes pentru tratarea cancerului la esofag

Gastroeneterologii de la Centrul Medical al Universitatii Rush din Statele Unite, condusi de doctorul Sohrab Mobarhan, studiaza cat de eficienta si sigura este noua metoda de administrare a medicamentelor specifice chimioterapiei pentru cancerul la esofag: injectarea unui gel ce contine o substanta consacrata in terapia anticancer. Cancerul la esofag este o boala ce apare atunci…

Citește mai departe