Plasticul ecologic

O echipa de cercetatori din Coreea de Sud a reusit sa produca plastic fara a folosi combustibili fosili. Materialul biodegradabil recent descoperit ne poate scapa de recipientele conventionale toxice in care sunt imbuteliate majoritatea bauturilor de pe piata.Coreea de Sud

Armate intregi de sticle din plastic ocupa rafturile buticurilor si ale marilor magazine.

Modificarea proprietatilor petrolului prin diverse precese chimice si transformarea acestuia in PET parea sa fie singura modalitate de a obtine plasticul necesar imbutelierii apei, a sucurilor sau a bauturilor alcoolice.

Multe studii internationale au atras atentia ca sticlele din plastic determina schimbarea componentei chimice a lichidelor continute, care devin toxice pentru organism.

Pe de alta parte, un deseu din PET se degradeaza in 400 de ani, lucru extrem de nociv pentru mediu.

Plastic biodegradabil, produs la scara larga

In aceste conditii, descoperirea echipei de cercetatori din Coreea de Sud este cu atat mai binevenita. Plasticul ecologic pe care au reusit sa-l obtina coreenii, fara utilizarea combustibililor fosili, poate inlocui cu succes sticlele conventionale din PET. Studiile specialistilor s-au concentrat asupra acidului polilactic (PLA), o substanta biodegradabila, derivata din resurse regenerabile.

„Multe materiale pe care le folosim zi de zi se obtin din combustibili fosili. Ideea de a produce plastic din bio-masa regenerabila a suscitat mult interes in contextul degradarii accelerate a mediului si in conditiile in care petrolul este o resursa epuizabila. PLA este considerat o alternativa buna, pentru ca este biodegradabil si are o toxicitate redusa”, a explicat profesorul Sang Yup Lee, cel care a condus cercetarile.

Rezultatele obtinute de specialistii sud-coreeni ar putea stimula productia la scara larga de plastic biodegradabil, cu o toxicitate scazuta pentru om si mediu.

Toxicitate demonstrata

Sticlele din plastic elibereaza in lichidele continute o cantitate semnificativa de bisfenol A, substanta chimica care distruge hormonii endocrini, potrivit unui studiu al Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor din Statele Unite ale Americii.

Compusul toxic a fost regasit in corpul persoanelor in 95% din cazurile supuse testelor. Un alt studiu, realizat de cercetatorii germani a aratat ca apa din sticlele din plastic contine de 30 de ori mai multe chimicale decat apa din paharele de sticla.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *